LEA: šilumos energijos kaina spalį 9,5 proc. mažesnė nei pernai

AutoriusELTAFotoFREEPIK.COM

Vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos energijos kaina Lietuvoje siekia 6,46 cento už kilovatvalandę (kWh) ir ji šį spalį yra 9,5 proc. mažesnė nei prieš metus, kai pernai spalį buvo 7,14 ct/kWh, skelbia Lietuvos energetikos agentūra (LEA).

Pasak agentūros, penkių didžiausių Lietuvos miestų vidutinė centralizuotai tiekiamos šilumos energijos kaina šį spalį siekia 5,91 ct/kWh ir yra 17 proc. mažesnė nei buvo pernai spalį, kai siekė 7,14 ct/kWh.

Mažiausia šilumos energijos kaina tarp didžiųjų miestų yra Šiauliuose (5,64 ct/kWh), kur, palyginti su rugsėjo mėnesiu, ji padidėjo 0,7 proc., o pernai spalį buvo 6 proc. didesnė – siekė 6 ct/kWh.

Šiemet spalį, palyginti su ankstesniu mėnesiu, šilumos energijos kaina sumažėjo tik Kaune (1,52 proc.). Šilumos energijos kaina Kaune spalį yra 6,07 ct/kWh., rugsėjį ji siekė 6,16 ct/kWh. Pernai spalį šilumos energija Kaune kainavo 5,57 ct/kWh.

Klaipėdoje spalio mėnesį šilumos energijos kaina – 5,93 ct/kWh, arba tokia pat kaip buvo pernai spalį. Vilniuje šilumos kaina šį mėnesį – 5,83 ct/kWh, kai pernai spalį siekė 8,02 ct/kWh. Panevėžyje šilumos energija dabar kainuoja 6,11 ct/kWh, o prieš metus buvo 6,96 ct/kWh. Per mėnesį, palyginti su rugsėju, šilumos energija, šiuose didžiuosiuose miestuose pabrango.

Tarp regionų mažiausia šilumos kaina – Akmenėje, didžiausia – Kauno rajone

Lyginant šalies regionus, mažiausia šilumos energijos kaina fiksuojama Akmenėje (5,3 ct/kWh), taip pat Utenoje (5,32 ct/kWh), Mažeikiuose (5,53 ct/kWh), Šiauliuose (5,64 ct/kWh) ir Vilniuje – (5,83 ct/kWh).

Šiose penkiose savivaldybėse, kuriose šilumos kaina mažiausia, ji apie 17 proc. mažesnė nei šalies vidutinė kaina.

Brangiausiai šilumos energija spalį kainuoja Kauno rajone (11,11 ct/kWh), Kelmėje (11,1 ct/kWh), Biržuose (11,05 ct/kWh), Joniškyje (10,94 ct/kWh) ir Kaišiadoryse (10,8 ct/kWh).

Penkiose savivaldybėse, kuriose šilumos kaina didžiausia, ji apie 66 proc. didesnė nei šalies vidutinė kaina.

Šį spalio mėnesį, palyginti su rugsėju, 14 šilumos energijos tiekimo įmonių sumažino tiekiamos šilumos energijos kainas. Lyginant su praėjusiu mėnesiu, kainos spalį labiausiai sumažėjo Akmenėje (26 proc.), o labiausiai kaina padidėjo Marijampolėje (53 proc.).

20 šilumos tiekėjų mažino šilumos kainas, 20 – didino

Pasak agentūros, lyginant 2024 m. ir 2023 m. spalio mėnesius, 28 šilumos tiekėjai šiemet sumažino šilumos energijos kainas, o 20 tiekėjų kainas padidino. Tik Klaipėdoje kaina per metus išliko nepakitusi.

Palyginti su pernai spalio mėnesiu, didžiausias šilumos energijos kainų sumažėjimas, stebimas Vilniuje (27 proc.), Akmenėje (28 proc.), Mažeikiuose (25 proc.), Biržuose (11 proc.), ir Palangoje (14 proc.).

Tuo metu didžiausias šilumos energijos kainų padidėjimas per metus, šį spalį palyginti su pernai spaliu, stebimas Marijampolėje (21 proc.), Alytuje (31 proc.), Plungėje (27 proc.), Elektrėnuose (26 proc.) ir Ignalinoje (21 proc.).


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

LHMT: mažiausiai karštų dienų šią vasarą fiksuota Nidoje, Laukuvoje ir Dūkšte

confident-noyce

Nuo rugpjūčio panevėžiečiai mokės daugiau už šilumą ir karštą vandenį

confident-noyce

Vakarų Lietuvoje iki 2028 m. gali būti įrengtos 2 šilumos jėgainės

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau