G. Skaistė: valstybė privalo imtis priemonių gyventojų finansiniam raštingumui kelti

AutoriusDominykas Datkūnas (ELTA)
FotoELTA
G. Skaistė.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė pabrėžė, kad neįmanoma Lietuvoje tikėtis augančios kapitalo rinkos, nesiimant priemonių gyventojų finansiniam raštingumui kelti. Pasak ministrės, geriau išmanydami kapitalo rinkas žmonės rinktųsi investuoti, taip prisidedant prie Europos ir Lietuvos rinkos konkurencingumo auginimo.

„Jeigu norime įtraukti žmones, laikančius pinigus bankuose, kurių daugiau nei du trečdaliai nėra niekur investuoti, turime taip palengvinti investavimo procedūras, kad netgi namie sėdintys žmonės galėtų vienu mygtuko paspaudimu galėtų investuoti dalį banke laikomų lėšų. Turime padaryti daugiau lavindami visuomenės finansinį raštingumą“, – kalbėjo G. Skaistė.

G. Skaistės teigimu, šiuo metu lietuviai linkę investuoti į tai, ką geriausiai supranta ir tai yra nekilnojamasis turtas. Norint pritraukti didesnį gyventojų dėmesį kapitalo rinkoms, reikalinga juos šviesti šia tema.

„Reikalingi paprasti, skaidrūs, patikimi ir lengvai suprantami investiciniai sprendimai kaip valstybės taupymo lakštai ar gynybos obligacijos, kurios pasieks Lietuvos rinką jau nuo kitos savaitės. Šie nesunkūs būdai investuoti padės žmonėms suprasti, kad jiems verta investuoti daugiau ir aktyviau“, – tvirtino ji.

Ministrės teigimu, valstybės nėra pajėgi pati investuoti tiek, kad to pakaktų didinant regiono konkurencingumą. Pasak jos, didžioji dalis investicijų ir toliau atkeliaus iš privataus sektoriaus.

„Turime suprasti, kad didžiausia dalis investicijų į kapitalo rinkas turi atkeliauti ne iš viešojo, bet iš privataus sektoriaus, o tik tuomet galime pradėti diskusiją, ką galime padaryti, kad pasiektume šiuos skaičius. Jeigu vienintelis atsakymas yra fiskalinis stimulas iš valstybės biudžeto – tai neveiks, kadangi tai sumažintų lėšas, tenkančias viešajam sektoriui. Atsakymas turi būti sudarytas iš įvairių priemonių ir galbūt mokesčio lengvatos galėtų duoti rezultatų“, – aiškino G. Skaistė.

Tačiau politikė liko skeptiška mokesčių lengvatų klausimu, kadangi, jos teigimu, Lietuvoje mokestinės lengvatos tam tikriems inovatyviems sektoriams yra pakankamai palankios. Ji pasiūlė išeičių ieškoti Europoje, judant link bendros kapitalo rinkos.

„Manau, kad mokesčių lengvatos yra naudingos, bet tai nėra vienintelis sprendimas. Gaila, kad neretai diskutuojama tik apie mokesčių lengvatas, kadangi be infrastruktūros, be lengvų ir paprastų procedūrų mokesčių lengvatos neduoda rezultatų“, – pažymėjo G. Skaistė.

„Ką galime padaryti daugiau? Mano atsakymas būtų supaprastinimas, fragmentacijos bendroje Europos rinkoje mažinimas, didesnis institucinių investuotojų pritraukimas ir paskatų jiems investuoti čia sukūrimas“, – atsakė ji.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

G. Skaistė: Gynybos fondo pajamos bus paremtos didesniais mokesčiais, o ne gyventojų obligacijomis

confident-noyce

A. Armonaitė: maitinimo versle dramatiško bankrotų bumo nematyti

confident-noyce

A. Armonaitė: man atrodo Rusija yra didesnė grėsmė nei biudžeto deficitas

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau