Panevėžio kraštotyros muziejui įteikta Kazio Naruševičiaus kūrinių kolekcija

AutoriusJPFotoŽIVILĖ VEČIORKUTĖ

Šiandien Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas susitiko su Lietuvos Respublikos ambasados Šveicarijos Konfederacijoje ministru patarėju Ernestu Grabažiu. Vizito metu buvo aptartos bendradarbiavimo galimybės, miestų partnerių, kultūrinių mainų klausimai. Po susitikimo E. Grabažis Panevėžio kraštotyros muziejui iškilmingai perdavė iš Šveicarijos parvežtą dailininko, pedagogo ir Panevėžio miesto garbės piliečio Kazio Naruševičiaus (1920–2004) 22 kūrinių kolekciją.

„Šiandien Panevėžio kraštotyros muziejui įteikiama dovana, kuri praturtina ne tik Muziejaus, bet ir viso miesto kultūrinio palikimo fondus. Dėkojame ponams Obersonams už neįkainojamą dovaną  – Kazio Naruševičiaus kūrinius. Panevėžio miesto garbės pilietis, menininkas ir pedagogas Kazys Naruševičius – jo kūryba ir indėlis į kultūrą – yra neatsiejama mūsų miesto istorijos dalis. Džiaugiuosi, kad dailininko darbai sugrįžo į Panevėžį ir surado savo vietą Kraštotyros muziejuje. Nuoširdžiai dėkoju Lietuvos Respublikos ambasadai Šveicarijoje, ministrui patarėjui Ernestui Grabažiui ir visiems, kurie prisidėjo prie šios iniciatyvos. Ši dovana įkūnija ne tik meno, bet ir draugystės vertybes, jungiančias žmones ir tautas. Ačiū už ypatingą dovaną miestui ir jo žmonėms“, – sakė Panevėžio miesto meras R. Račkauskas.

Kūrinius muziejui dovanojo ponai Jeanas-Paulis ir Josiane Obersonai, gyvenantys Bulės mieste, Šveicarijoje. Kazio Naruševičiaus ir jo žmonos Onos Naruševičienės pažintis su Šveicarijos menininkais užsimezgė dar 1992 m., kai Ženevos vaikų teatro trupė dalyvavo tarptautiniame Panevėžio vaikų teatrų festivalyje. Tai atvėrė duris ilgalaikei draugystei, kurios rezultatas – ši dosni dovana miestui.

2024 m. kovo mėn. Panevėžio kraštotyros muziejaus direktorius Arūnas Astramskas sulaukė pono Jeano-Paulio Obersono laiško su pasiūlymu savo bičiulio K. Naruševičiaus kūrinius dovanoti Panevėžiui. Dėl kūrinių pervežimo į Panevėžį draugišką pagalbos ranką ištiesė  LR ambasada Šveicarijos Konfederacijoje.

Ši kolekcija papildys Panevėžio kraštotyros muziejaus fondus ir bus svarbus indėlis į miesto kultūrinį paveldą.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

„Stasys Museum“ pirmą kartą Vilniuje pristatys mobilią parodą „Keliaujanti vaizduotė“

confident-noyce

Vilniaus žaislų muziejuje atidaryta ukrainietiškų žaislų paroda

confident-noyce

„Stasys Museum“ efektas – beveik 40 tūkst. lankytojų per 3 mėnesius

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau