LEA: degalų kainų mažėjimas tęsiasi vienuoliktą savaitę iš eilės

AutoriusELTAFotoLRT.LT

Vidutinės degalų kainos Lietuvoje mažėja vienuoliktą savaitę iš eilės. Kaip praneša Lietuvos energetikos agentūra (LEA), nuo liepos vidurio benzino kaina sumažėjo 0,16 Eur/l (11 proc.), o dyzelinas atpigo 0,13 Eur/l (9 proc.). LEA duomenimis, ilgiau nei vienuolika savaičių trukęs šių kuro tipų kainų smukimas per pastarąjį dešimtmetį nebuvo fiksuotas.

Skaičiuojama, kad per pastarąją savaitę benzinas atpigo 0,04 proc., o jo kaina siekė 1,34 Eur/l. Tuo metu dyzelino kaina smuko 0,03 procento ir siekė 1,33 Eur/l. Agentūros duomenimis, tokie maži kainų pokyčiai gali reikšti, kad kainų mažėjimo tendencija netrukus gali baigtis.

Kaip praneša LEA, prieš metus kuras Lietuvoje buvo 17 proc. brangesnis – tiek dyzelino, tiek benzino vidutinės kainos siekė 1,61 Eur/l.

Pabrėžiama, kad dėl žieminių priedų, dedamų į dyzeliną, bei nuo 2025 m. sausio įsigaliosiančių naujų akcizų, dyzelino kaina išaugs, o skirtumas tarp benzino ir dyzelino kainų bus didesnis.

Lyginant su kitų Europos Sąjungos (ES) šalių degalų kainų vidurkiais, Lietuvoje benzinas yra 17 proc. pigesnis, o dyzelinas kainuoja kone 12 proc. mažiau.

LEA praneša, kad praėjusią savaitę kitose ES šalyse vidutinės benzino ir dyzelino kainos atitinkamai mažėjo 0,6 proc. ir 0,3 procento.

Nurodoma, kad per praėjusią savaitę vidutinės benzino kainos Baltijos valstybėse, Lenkijoje ir Vokietijoje mažėjo 0,04-4 proc. Lenkijoje, Estijoje bei Latvijoje šio tipo kuro kaina atitinkamai siekė 1,39 Eur/l, 1,57 Eur/l ir 1,45 Eur/l.

Skaičiuojama, kad beveik visose lyginamose valstybėse benzinas vidutiniškai kainuoja 12-18 proc. mažiau nei prieš metus, tačiau Lenkijoje per pastaruosius 12 mėnesių jis pabrango 6 proc.

Tuo metu dyzelinas Lietuvoje, Latvijoje ir Lenkijoje atpigo 0,03-3,3 proc., tačiau Estijoje ir Vokietijoje jo kaina atitinkamai išaugo 1,1 ir 0,1 proc.

Skaičiuojama, kad beveik visose lyginamose valstybėse dyzelinas dabar yra 16-18 proc. pigesnis nei buvo prieš dvylika mėnesių, tačiau Lenkijoje per metus jis pabrango 7 proc. Šiuo metu Lenkijoje dyzelinas kainuoja 1,40 Eur/l, o Estijoje ir Latvijoje –1,44 Eur/l.

LEA duomenimis, didmeninė benzino kaina per rugsėjo mėnesį sumažėjo 0,05 Eur/l, o dyzelino – 0,04 Eur/l. Tuo metu per rugpjūtį benzino didmeninė kaina Lietuvoje mažėjo 0,07 Eur/l, o dyzelino – 0,04 Eur/l, o liepą atitinkamai sumažėjo 0,04 Eur/l bei 0,08 Eur/l.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Du vyrai kaltinami neteisėtai atsiskaitę už degalus Radviliškio įmonės kortelėmis

confident-noyce

LEA: degalų kainos mažėja jau dešimtą savaitę

confident-noyce

Degalinių sąjungos atstovas nežino, kiek degalų krizės atveju galėtų įsipilti gyventojai: pasigendame reglamentavimo

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau