L. Kasčiūnas: sutarta, jog būsimos pataisos leis balionus neutralizuoti VSAT bei VST

AutoriusPaulius Perminas (BNS)FotoBNS
L. Kasčiūnas.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas sako, kad su institucijomis sutarta, jog numatomais 5statymo pakeitimais Lietuvos sieną oru neteisėtai kertančius oro balionus su kontrabanda numušti galėtų Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) ir Viešojo saugumo tarnybos (VST) pareigūnai.

„Sutarėme, kad tos teisinės pataisos, kurios bus, leis neutralizuoti balionus pasieniečiams ir Viešojo saugumo tarnybai, abiem tarnybos. Judam su pataisomis, kad būtų suvienodintos sąlygos, suvienodintos priemonės“, – sakė jis.

Pasak ministro, tai buvo sutarta pirmadienį vykusio susitikimo su įvairių institucijų atstovais metu.

Įstatymo pataisas teikti žadėjusi yra vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Pastaruoju metu Lietuvoje fiksuoti du incidentai, kuomet kritinės infrastruktūros objektuose nusileido balionai. Antradienį balionas nusileido Alytuje dislokuoto Birutės ulonų bataliono stadione, panašus incidentas šeštadienio naktį fiksuotas Vilniaus oro uoste.

„Pirmas dalykas – reikia vis tiek aiškiai pasakyti paprastą dalyką, nes čia pasirodė jau klaidinanti informacija, kad neva jis turi kažkokius naviguojančius mechanizmus, tai nieko panašaus. Balionai to neturi, tai yra atsitiktiniai skrydžiai, bet jų yra“, – pabrėžė ministras.

Pasak jo, balionais yra gabenama kontrabanda, o jokių žvalgybinių prietaisų juose nėra. Ministras akcentavo, jog sprendžiant, kaip elgtis su tokiais objektais, reikės laiko prisitaikyti, tačiau jie jokio pavojaus kritinei infrastruktūrai nekelia.

Pasieniečiai sako tokius balionus teoriškai galintys numušti šiems priartėjus arčiau žemės, tačiau tam neturi įgaliojimų. Aukščiau skrendantys balionai pareigūnams nepasiekiami, mat jie neturi reikalingos technikos nei tokiems objektams stebėti, nei juos numušti.

Tuo metu tokius skrendančius objektus galinti pamatyti Lietuvos kariuomenė sako juos stebinti, tačiau jų sekimo nekomentuoja, argumentuodama informacijos jautrumu.

Ji taip pat pabrėžė, kad taikos metų tokių balionų numušimas karinėmis priemonėmis būtų kraštutinis žingsnis.

VSAT teigia per pastarąjį mėnesį fiksavusi apie 250 incidentų su tokio pobūdžio balionais.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

I. Šimonytė ragina nepervertinti meteorologinių balionių keliamos grėsmės

confident-noyce

L. Kasčiūnas: ne visus meteorologinius balionus radarai mato, bet nereikia jų sugrėsminti

confident-noyce

Pasieniečiai perėmė dvi meteorologiniais balionais atskraidintas kontrabandos siuntas

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau