9.4 C
Panevėžys
Sekmadienis, 29 rugsėjo, 2024

Panevėžio autobusų vairuotojai nenusiteikę pagelbėti neįgaliesiems: tingi nuleisti pandusus

AutoriusRAIMONDA MIKUČIONYTĖFotoŽIVILĖ VEČIORKUTĖ
Iš penkių autobusų tik vieno autobuso vairuotojas nuleido pandusą ir negalią turintis J. Dumša sėkmingai su vežimėliu įvažiavo į autobuso saloną.

Panevėžio autobusų parkas turi per 60 maršrutinių autobusų, kurių per 40 kasdien veža panevėžiečius. Daugelis jų paženklinti ir nurodoma, kad jie pritaikyti vežti neįgaliuosius vežimėliuose, mamas su mažyliais sėdinčiais vežimėliuose ir silpnaregius. Tokie paženklinti autobusai turi pandusus, kurie, esant reikalui, nuleidžiami ir turintieji negalią gali su vežimėliais įvažiuoti į autobuso saloną.

Atliko tyrimą

Tačiau pandusai ne visuomet nuleidžiami. Naujienų portalo JP žurnalistai drauge su Panevėžio krašto žmonių su negalia sąjungos (PKŽNS) vadovu Jonu Dumša atliko tyrimą ir patikrino, ar autobusų vairuotojai, esant reikalui, nuleidžia pandusą.

Iš penkių autobusų tik vieno autobuso vairuotojas nuleido pandusą ir negalią turintis J. Dumša sėkmingai su vežimėliu įvažiavo į autobuso saloną.

Autobuso vairuotojui teko paplušėti, kol pandusas buvo nuleistas. Mat prietaisas retai naudojamas ir šiek tiek užrūdijęs. Kitų keturių autobusų vairuotojai nesiteikė pandusų nuleisti. Vienas aiškino, kad dirba pirmą dieną ir nežino, kaip pandusą nuleisti, kitas žurnalistę ir neįgalų vyrą pasiuntę į Autobusų parką, o dar vienas mostelėjo ranka: „Netrukdykite su prašymais“.

Panevėžio autobusų vairuotojai nenusiteikę pagelbėti neįgaliesiems: tingi nuleisti pandusus.

Įsakymas įpareigoja pasirūpinti neįgaliaisiais

Ši problema buvo aptarta ir Panevėžio asmens su negalia gerovės taryboje. PKŽNS pirmininkas J. Dumša papasakojo, kaip sekėsi patekti į maršrutinį autobusą. Buvo net perskaityta ištrauka iš keleivių ir bagažo vežimo taisyklių.

„Vairuotojas privalo sustoti kaip įmanoma arčiau šaligatvio, kelkraščio, kad keleiviams būtų patogiau įlipti į transporto priemonę ar išlipti iš jos. Jei viešojo transporto stotelėje laukia asmuo su negalia vežimėlyje, skirtame asmeniui su negalia, vairuotojas ar kitas ekipažo narys privalo pasirūpinti šio keleivio patekimu į autobusą – panaudoti transporto priemonėje įrengtas pagalbines priemones: pandusą, platformą, keltuvą ar kitą priemonę“, – rašoma taisyklėse.

Vairuotojai perspėti

Panevėžio autobusų parko generalinis direktorius Arnoldas Gražys tvirtino, kad susipažinęs su keleivių ir bagažo vežimo taisyklėmis.

„Iš visų turimų maršrutinių autobusų gal tik aštuoniuose nėra pandusų. Teko kalbėtis su vairuotojais, kurie jūsų eksperimento metu nenuleido pandusų. Visi perspėti, kad privalo teikti paslaugą, jeigu prašoma nuleisti pandusą. Vairuotojai parašė pasiaiškinimus ir neatlikusiems pareigos skirtos nuobaudos. Beje, artimiausiu metu planuojame surengti susitikimą su negalią turinčiais žmonėmis ir maršrutinių autobusų vairuotojais. Tikiuosi, kad šis susitikimas padės išspręsti problemą“, – sakė A. Gražys.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Panevėžio krašto žmonės su negalia pajuto vykdomų projektų naudingumą

confident-noyce

Kadenciją baigiantis Seimas ketina svarstyti Konstitucijos pataisą dėl negalios sąvokos

confident-noyce

Po Panevėžio miesto gimtadienio renginių namo autobusai veš nemokamai

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau