21.7 C
Panevėžys
Penktadienis, 20 rugsėjo, 2024

Panevėžio centrinę dalį darko šimtametis avaringas pastatas: apleistas namas kelia grėsmę

AutoriusRAIMONDA MIKUČIONYTĖ
FotoŽIVILĖ VEČIORKUTĖ
Panevėžio centrinę dalį darko šimtametis avaringas pastatas: apleistas namas kelia grėsmę.

Panevėžio miesto centrinė dalis vis keičiasi ir gražėja. Neužilgo Savanorių aikštėje duris atvers naujoji Autobusų stotis, bus įrengtas skveras ir pradėtas renovuoti senosios Autobusų stoties pastatas.

Tačiau Savanorių aikštėje ne viskas taip gražu – šalia dar veikiančios Autobusų stoties pastato ir prie panevėžiečių mėgstamo baro „Špunka Old Barrel Pub“ stovi apleistas ir griūvantis namas, adresu Ukmergės g. 5A.

Namas statytas 1953 metais. Jo balkonas vos laikosi ir nuo menkiausios audros gali nukristi. Nors avaringas namas aptvertas gelžbetonio tvora, bet ji nesandari ir pro plyšius galima patekti į teritoriją. Namas nėra kultūros paveldo objektas, tačiau stovi patvirtintoje Panevėžio istorinėje dalyje.

Tikisi namo savininko supratingumo

Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas pripažino, kad baigiantis griūti namas nekelia estetinio pasigerėjimo ir darko mieste centrinės dalies aplinką.

„Žinau šį pastatą. Beje, pradėjus veikti naujai Autobusų stočiai, ne tik bus renovuotas senasis stoties pastatas, bet bus įrengtas skveras, kur dabar parkuojami autobusai. Todėl ši Savanorių aikštės dalis susitvarkys, todėl nelabai įsivaizduoju, kad toje erdvėje liktų avarinis namas. Griūvantis namas turi savininkus ir planuojame su jais bendrauti, kad susitvarkytų. Nesiruošiame toleruoti ir palikti tokį namą būsimoje gražiai sutvarkytoje erdvėje. Privalome diskutuoti su namo savininku ir priimti tinkamą sprendimą“, – aiškino Panevėžio meras.

R. Račkauskas.

Namo savininkas – privatus asmuo

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros vyriausiasis specialistas Nerijus Budreika naujienų portalui JP aiškino, kad pastatas priklauso privačiam asmeniui.

„Panevėžio savivaldybės pastato savininkui yra surašiusi nurodymą. Pastato savininkas įpareigotas sutvarkyti aptvėrimą aplink pastatą, kad į nesaugią teritoriją negalėtų patekti pašaliniai asmenys. Neįvykdžius šio nurodymo, pastato savininkui bus pradėta administracinio nusižengimo teisena dėl Lietuvos administracinio nusižengimo kodekso 360 straipsnyje numatyto administracinio nusižengimo padarymo. Tam yra numatytos administracinės nuobaudos – bauda nuo trijų šimtų iki vieno tūkstančio penkių šimtų eurų“, – sakė N. Budreika ir teigė, kad savininkas informuotas ir įpareigotas užtikrinti, kad pastato aptvėrimas būtų tinkamai sutvarkytas ir pašaliniai asmenys nepatektų į nesaugią teritoriją.

Už galimą žalą atsakingas savininkas

Pasak Miesto infrastruktūros vyriausiojo specialisto, jei pastatai, statiniai griūtų ir pridarytų žalos, atsakytų savininkas.

„Vadovaujantis Lietuvos civilinio kodekso straipsniu, žalą, padarytą dėl pastatų, statinių ar kitokių konstrukcijų griūties ar defektų, privalo atlyginti pastato savininkas. Savivaldybė deda visas pastangas, kad įpareigotų pastato savininką imtis veiksmų pastatui tvarkyti. Bet tai yra privati nuosavybė, tad negalime įpareigoti, nurodyti kaip savininkas turėtų remontuoti jam priklausantį apleistą pastatą. Svarbiausia, kad pastatas būtų tinkamai aptvertas ir nekeltų grėsmės“, – teigė N. Budreika.


3 komentarai

Staselė 2024-09-20 09:45 at 09:45

Kokie planai Vasario 16-isiis gatvei? Dar labiau darko miestą visa eilė apgiuvusių pastatų. Negelbsti net atnaujinta kelio danga. Sunku patikėti, kad per tiek metų nebuvo rasta optimalaus sprendimo. Juk tai miesto širdis – centrinė gatvė, kuri daug ką pasako apie miestą ir jo valdžią….

Atsakyti
Tadas 2024-09-20 10:38 at 10:38

Senbezda kurioj vietos ten tokia baisi buklė???Ir aplamai ne tavo reikalas

Atsakyti
Tadui 2024-09-20 11:05 at 11:05

Tadai pats esi senbezdys jei nežinai situacijos toje gatvėje.

Atsakyti

Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Varėnos savivaldybė vėl sieks gauti lėšų atkurti istorinį Vazos namą Merkinėje

confident-noyce

Panevėžio rajone praūžusi audra be stogo paliko penkių asmenų šeimos namus

confident-noyce

Panevėžio autobusų stotis – dešimtmečius laukto objekto statybos baigtos

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau