15 C
Panevėžys
Penktadienis, 20 rugsėjo, 2024

Dažniausios klaidos, kurių reikia vengti imant paskolą

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Imant paskolą svarbu ne tik įvertinti savo finansinius poreikius, bet ir kruopščiai išanalizuoti visus paskolos aspektus, kad būtų išvengta galimų problemų ateityje. Apskritai paskola internetu yra apipinta įvairiomis sąlygomis, kurios gali padėti išsigryninti – ko Jums reikia ir kaip tai gauti.

Nepakankamas kredito įvertinimas

Vartojimo paskolos sudaro apie 20 % visų kreditų portfelio. Vidutinė vartojimo paskolos suma yra apie 2000-5000 eurų, priklausomai nuo paskolos tipo ir tikslų. Gauti reikalingą paskolą šiais laikais nėra sunku, tačiau būtina žinoti – ko Jums reikia.

Pavyzdžiui, prieš imant paskolą – svarbu žinoti savo kredito reitingą. Dažna klaida – nepaisyti kredito istorijos patikrinimo arba nesistengti ją pagerinti prieš kreipiantis dėl paskolos. Nepatenkinamas kredito reitingas gali lemti didesnes palūkanų normas arba net paskolos atmetimą.

Netyčinis paskolos sąlygų nesuvokimas

Paskolos sąlygos – tai ne tik palūkanų normos, bet ir mokesčiai, grąžinimo terminai, ankstenis paskolos grąžinimas ir joms keliamos sąlygos ir kt. Dažnai žmonės pasirašo sutartis nesuprasdami visų detalių arba nekreipia dėmesio į mažas smulkmenas, kurios gali virsti dideliais papildomais kaštais. Atidžiai perskaitykite sutartį ir, jei reikia – pasikonsultuokite su finansų patarėju.

Paskolos dydžio ir poreikių neatitikimas

Imti paskolą be aiškaus tikslo arba pasikliauti tik pačiu maksimaliu leidžiamu sumos dydžiu – nėra tinkamas sprendimas, tai gali sukelti finansinių sunkumų ateityje. Būtina gerai įvertinti – kiek pinigų jums tikrai reikia ir kiek galite grąžinti patogiai, be didesnių gyvenimo standartų pakeitimų.

Galimų papildomų mokesčių ignoravimas

Kai kurie paskolų teikėjai taiko papildomus mokesčius, tokius kaip sutarties sudarymo mokestis, administravimo mokesčiai ar baudos už pavėluotus mokėjimus. Dažnai žmonės ignoruoja šiuos mokesčius arba nesiskaito su jais, o tai gali lemti netikėtus finansinius įsipareigojimus. Visada įvertinkite visus galimus papildomus kaštus prieš pasirašydami sutartį.

Neracionalus paskolos refinansavimas

Paskolos refinansavimas gali būti naudingas, jei jis atliekamas teisingai, tačiau neracionalus refinansavimas, ypač dažnas – gali sukelti papildomų išlaidų arba pabloginti jūsų finansinę padėtį. Gerai apgalvokite – ar refinansavimas tikrai padės sutaupyti ir įvertinkite visas galimas rizikas bei išlaidas.

Nepakankamas biudžeto planavimas

Kartais žmonės imasi paskolos neįvertinę savo dabartinės finansinės padėties ir galimų ateities pajamų. Svarbu sukurti aiškų biudžeto planą, kuriame būtų įtrauktos paskolos grąžinimo įmokos. Nepakankamas planavimas gali sukelti nepatogumų ir finansinių sunkumų, jei jūsų pajamos sumažės arba atsiras nenumatytos išlaidos.

Neatliktas rinkos tyrimas

Dažnai žmonės renkasi pirmąją siūlomą paskolą nesugebėdami palyginti skirtingų paskolų pasiūlymų. Kiekvienas paskolos teikėjas gali turėti skirtingas sąlygas ir pasiūlymus, todėl svarbu atlikti rinkos tyrimą, kad rastumėte geriausią variantą pagal savo poreikius.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Paskolų turintieji jau pajautė mažesnes palūkanas, sako LB vadovas

confident-noyce

Viceministrė: būsto paskolų turėtojams draudimo mokestį siūlysime atidėti 5-iems metams

confident-noyce

Vyriausybė pritarė siūlymui paskolas refinansuoti greičiau, paprasčiau ir nemokamai

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau