15 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 19 rugsėjo, 2024

Lietuvos europarlamentarai apie A. Kubiliaus kandidatūrą: svarbus portfelis, kurį reikia užpildyti turiniu

AutoriusŪla Klimaševska (ELTA)FotoELTA, DELFI

Europos Komisijos (EK) pirmininkei Lietuvos deleguojam eurokomisarui Andriui Kubiliui paskyrus gynybos pramonės ir kosmoso portfelį, šalies europarlamentarai sako, kad Lietuvai ir visam Baltijos regionui atiteks užduotis vystyti prioritetines ateinančios komisijos kadencijos politikos sritis.

Pasak buvusio eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus, A. Kubiliaus laukia „įdomi užduotis“, jam siekiant aktualizuoti gynybos pramonę ir užtikrinti, kad ji būtų gyvybinga.

„Dabar pačiai gynybos pramonei trūksta užtikrintumo. Ji turi labai daug klausimų dėl galimų užsakymų, tęstinumo, galų gale, ar yra tam vieninga kryptis – sakyčiau, kad ne. Tai aš manau, kad tai yra tikrai labai neblogas portfelis, kurio lauks labai sudėtinga užduotis, kaip į tą portfelį pritraukti kompetencijas ir užpildyti jas turiniu“, – žurnalistams Strasbūre antradienį sakė V. Sinkevičius.

Politiko teigimu, tiek Latvijos kandidato Valdžio Dombrovskio, tiek Estijos deleguojamos Kajos Kallas portfeliai rodo, kad EK pirmininkė Baltijos regionui numatė svarbias kryptis, formuojant būsimą penkerių metų kadencijos politiką.

„Jeigu jau taip bendrai žiūrėtume, ir aš manau, kad tą reikia daryti, ypač dabartinėje geopolitinėje situacijoje, mūsų regionas gavo labai gerus portfelius. Tiek Kubiliaus, tiek Kajos Kalas (Estijos nominuota kandidatė – ELTA) portfeliai – jie dirbs kartu, nes Kaja Kalas yra įvardinta kaip už gynybą taip pat atsakinga dalinai, security (saugumas – ELTA) yra jos portfelyje. (…) Tam mūsų regionui tie aktualūs klausimai yra bendrai neblogai padengti“, – dėstė V. Sinkevičius.

K. Kallas deleguojama už užsienio ir saugumo politiką atsakinga vicepirmininke ir užsienio reikalų bei gynybos politikos vyriausiąja įgaliotine, V. Dombrovskis – už ekonomiką ir našumą, įgyvendinimą ir supaprastinimą atsakingu eurokomisaru.

Pasak V. Sinkevičiaus, ateinančioje kadencijoje didžiausias fokusas naujajam gynybos eurokomisarui ir visai bendrijai bus ne konkrečiai Ukrainos klausimai, tačiau vidinės gynybos pramonės ir jos pajėgumų vystymas, didinant gamintojų užtikrintumą.

„Realiai fokusas bus gynybos pramonės Europoje atgaivinimas, užtikrinimas, kad Europa yra pakankamai apsirūpinusi tiek pati, tiek gali padėti Ukrainai. Matome, kad kai kurios šalys, padėdamos Ukrainai, liko su tuščiais sandėliais“, – tikino europarlamentaras.

„Manau, į ką turėtų koncentruotis konkrečiai Andrius Kubilius – į tai, kas buvo padaryta po covido, kai pamatėme, kad neturime pakankamai priemonių aprūpinti ligonines, aprūpinti didesnes bendrijos valstybes. (…) Su gynyba irgi būtų labai geras sprendimas, jeigu mes turėtume tokius kaip ir sandėlius, kuriuose būtų tam tikri pajėgumai regioniniai saugomi, kurie esant reikalui būtų perduodami šalims narėms“, – aiškino V. Sinkevičius.

V. Blinkevičiūtė: sveikintinas gynybos portfelio atsiradimas

Socialdemokratų partijos vadovės, europarlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės teigimu, naujojo gynybos komisaro portfelio atsiradimas yra ypač sveikintinas įtemptos geopolitinės padėties regione ir Rusijos pradėto karo Ukrainoje kontekste.

„Gynybos pramonės komisaras su šia atsakomybe turėtų būti, nes mes turime vertinti esamą situaciją dėl Putino sukelto karo ir padėties Ukrainoje. Pirmiausia saugumas turi būti užtikrintas visos Europos Sąjungos. (…) Todėl gerai, kad toks portfelis apskritai atsirado ir aš sveikinu Andrių Kubilių, kad jam patikėtas šitas portfelis, linkiu sėmės“, – Eltai antradienį kalbėjo V. Blinkevičiūtė.

„Niekada nesileidau ir nesileisiu į tokius mąstymus, kad vienas portfelis yra svarbus, o kitas ne. Būtų taip pat panašu, kad bet kurioje Vyriausybėje – ar Lietuvoje, ar kitoje valstybėje nesvarbu viena ar kita sritis. (…) Komisarų atsakomybės visų, be išimties, yra svarbios europiečiams“, – aiškino ji.

V. Blinkevičiūtės vertinimu, A. Kubiliui teks „įdėti daug aktyvumo“, koordinuojant gynybos pramonės veiklą tarp visų valstybių narių.

„Gynybos pramonės vystymasis yra nepakankamas ES valstybėse, tai yra akivaizdu, matysime, ar čia bus iškovotas europinis finansavimas vienai ar kitai sričiai“, – teigė europarlamentarė.

Vertindama kaimynams latvams bei estams atitekusius portfelius, V. Blinkevičiūtė linkėjo rezultato ir tikino, kad tokiu būdu regionui buvo parodytas pasitikėjimas prioritetinėse užsienio politikos, saugumo srityse.

Kalbėdami apie į portfelį įtrauktą „kosmoso“ eurokomisaro atsakomybę, tiek V. Sinkevičius, tiek V. Blinkevičiūtė teigė manantys, jog tai yra logiškas sprendimas, mat ši sritis tiesiogiai siejasi su gynyba.

Tiesa, Seimo plenarinių posėdžių salėje Lietuvoje balsuojant dėl A. Kubiliaus kandidatūros, nei V. Blinkevičiūtės vadovaujamų socialdemokratų frakcija, nei europarlamentarą V. Sinkevičių delegavusių „demokratų“ frakcija konservatorių kandidato nepalaikė.

ELTA primena, kad Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen antradienį pristatė naująją EK narių komandą ir politikos sritis arba „portfelius“, kuriems ji prašys vadovauti per ateinančius penkerius metus.

Lietuvos nominuotam europarlamentarui Andriui Kubiliui paskirtas Saugumo, gynybos pramonės ir kosmoso (angl. defence and space) eurokomisaro portfelis.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

A. Kubilius akcentuoja ES investicijas į gynybą: reikia kapitalinio remonto

confident-noyce

A. Kubiliui – gynybos pramonės ir kosmoso eurokomisaro portfelis

confident-noyce

A. Kubilius ragina oponentus mažiau „krankti“ apie prastą Lietuvos padėtį

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau