15 C
Panevėžys
Penktadienis, 20 rugsėjo, 2024

Lietuvius įspėja dėl naujų kibernetinių grėsmių: auga apgaulingų svetainių skaičius

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Duomenys rodo, kad sukčiai tampa vis klastingesni ir kūrybiškesni. Vienas iš ryškiausių to pavyzdžių – apgaulingos debesijos sprendimus siūlančios svetainės. Jomis programišiai vilioja Lietuvos gyventojus, pateikia patrauklius, bet melagingus pasiūlymus. Pasak Donato Drakicko, „Tele2“ produkto vadovo, papuolus į šiuos spąstus, prarastumėte didelį kiekį asmeninių duomenų, kurie gali būti panaudoti prieš jus.

Siūlė pasaugoti asmeninius duomenis už gerą kainą

„Tele2“ duomenimis, per visą 2024 m. rugpjūtį buvo užblokuota daugiau nei 38,5 mln. kibernetinio saugumo grėsmių. Ekspertas pastebi, kad praėjusį mėnesį šalyje augo naujų domenų skaičius, iš kurių lietuvius atakavo kenkėjiškos programos.

Rugpjūtį kibernetinės atakos buvo inicijuotos iš daugiau nei 52,7 tūkst. kenkėjiškų svetainių, beveik 10 tūkst. daugiau nei ankstesnį mėnesį. Viena iš tokių atakų buvo vykdoma pasitelkus apgaulingą debesijos saugojimo platformą, skirtą apgauti vartotojus.

„Ši svetainė imitavo žinomus debesijos paslaugų teikėjus, viliodama patraukliais pasiūlymais. Pavyzdžiui, siūlė neribotą duomenų saugojimo erdvę arba labai žemą paslaugos kainą. Susidūręs su svetaine, kuri vizualiai primena gerai žinomas platformas, pvz., „Google Drive“ ar „Dropbox“, vartotojas tiki, kad tai yra saugus ir patikimas puslapis. Pasitikėjimas yra stiprus psichologinis veiksnys, kuris skatina vartotojus atiduoti savo duomenis“, – sako D. Drakickas.

Anot D. Drakicko, debesijos saugyklos imitacija, skirtingai nuo klasikinio „sūnus pateko į avariją“ scenarijaus, remiasi ne tik emocijomis, bet ir racionaliu argumentu – mažomis kainomis, todėl ją atpažįstant reikia šiek tiek daugiau budrumo.

Jei ataka sėkminga, ji gali suteikti nusikaltėliams prieigą prie didelių duomenų kiekių ilgalaikiams nelegaliems veiksmams. Debesijos saugyklose dažnai laikomi itin svarbūs asmeniniai ir darbo dokumentai, nuotraukos, finansiniai duomenys. Kibernetiniams nusikaltėliams ši informacija yra labai vertinga, nes ją galima naudoti tapatybės vagystėms, šantažui, finansinėms machinacijoms ir kitoms nelegalioms veikloms.

Kaip atpažinti fišingą ir apsisaugoti nuo jo?

Rugpjūtį „Tele2“ interneto apsauga sėkmingai neutralizavo 7 mln. fišingo grėsmių. Daugiau nei 11,1 tūkst. kenkėjiškų domenų buvo aktyviai naudojami siekiant atlikti kibernetinius nusikaltimus. Anot „Tele2“ produkto vadovo, į šį skaičių patenka atvejai, kai nusikaltėliai siunčia el. laiškus, SMS žinutes ir prašo pateikti asmeninę informaciją. Pavyzdžiui, banko prisijungimus arba kitus jautrius duomenis. Dažnai tai daroma imituojant žinomas įmones ar valstybines institucijas.

„Norėdami apsisaugoti nuo šių atakų, būkite budrūs ir skeptiški. Šias paprastas, tačiau veiksmingas taisykles – nespausti ant nuorodų, tikrinti svetainės adresą, naudoti stiprius slaptažodžius ir įjungti dviejų faktorių autentifikavimą – reikėtų kartoti kaip mantrą kiekvieną kartą, kai naudojatės internetu“, – teigia D. Drakickas.

Saugumo eksperto teigimu, taip pat verta įsigyti patikimą antivirusinę programinę įrangą ir reguliariai ją atnaujinti. Papildomą ramybę suteikia „Tele2“ interneto apsauga, kuri automatiškai atpažįsta ir blokuoja kenkėjiškas svetaines, įskaitant tas, kurios siunčia apgaulingus failų saugojimo debesijos pasiūlymus. Ši paslauga veikia kaip skydas nuo virusų, šnipinėjimo programų ir kitų kibernetinių grėsmių.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Lietuva prisijungė prie JAV iniciatyvos dėl kibernetinės erdvės saugumo stiprinimo

confident-noyce

V. Čmilytė-Nielsen: šiandien svarbiausia išsaugoti susitarimą dėl užsienio politikos ir saugumo

confident-noyce

NKSC duomenys: kas penktas darbuotojas paspaudžia kenkėjišką nuorodą

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau