23.9 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 19 rugsėjo, 2024

125-ojo gimtadienio proga Siauruką aplankys užsienio svečiai, šventinė programa truks net keturias dienas

AutoriusJPFotoORGANIZATORIŲ

VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ pasitinka jubiliejinį 125-ąjį gimtadienį ir jį minės net keturias dienas. Rugsėjo 26-29 d. šventiniai renginiai vyks Panevėžyje, Anykščiuose bei Surdegio siaurojo geležinkelio stotyse.

„Jubiliejinį Siauruko gimtadienį minėsime visą paskutinę rugsėjo savaitę, o Pasaulinę turizmo dieną – rugsėjo 27 d. – Panevėžyje vyks šventinė jubiliejinė konferencija. Į šventę esame pakvietę daug užsienio svečių ir kolegų, o taip pat siaurojo geležinkelio paveldo likimu besirūpinančių garbių šalies žmonių“, – sakė VšĮ „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis“ direktorius dr. Darius Liutikas.

1891 metais Lietuvos teritorijoje buvo pradėtas tiesti ir 1895 metų lapkričio 11 dieną atidarytas 750 mm pločio Švenčionėlių-Pastovų ruožas, o 1898-1899 m. siaurasis geležinkelis iš Švenčionėlių nutiestas iki Panevėžio. Linija ėjo pro Kaltanėnus, Saldutiškį, Uteną, Trumbatiškį, Anykščius, Troškūnus, Surdegį ir Raguvėlę. Pirmieji traukiniai naujuoju ruožu pradėjo kursuoti 1899 metų rugsėjo 28 d. Per 125-erius metus siaurukas gabeno įvairius krovinius, vežė keleivius. 2001 m. jis nustojo veikti kaip susisiekimo priemonė, o įkurta viešoji įstaiga „Aukštaitijos siaurasis geležinkelis” siauruką pristato kaip kultūros paveldo objektą ir vykdo įvairias edukacines ir pramogines keliones.

Rugsėjo 26 d. iš Latvijos, Estijos, Didžiosios Britanijos, Austrijos ir kitų užsienio šalių atvykusiems svečiams numatoma ekskursija po Panevėžio siaurojo geležinkelio depą, taip pat kelionė į Lyduvėnų tiltą ir Šiaulių geležinkelio muziejų. O panevėžiečiai ir miesto svečiai jubiliejaus proga bus pakviesti nemokamai pasivažinėti trumpuoju siaurojo geležinkelio reisu iš Panevėžio siaurojo geležinkelio stoties iki depo, kuriame bus galimybė pasivažinėti rankine drezina.

Rugsėjo 27 d. jubiliejaus minėjimui rengiama šventinė konferencija „Aukštaitijos siaurajam geležinkeliui 125-eri metai“, kuri vyks Panevėžio siaurojo geležinkelio depe (Geležinkelio g. 23, Panevėžys). Konferencijoje tikimasi sulaukti LR vadovų, LR Susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio, Panevėžio miesto bei rajono ir Anykščių rajono merų bei kitų garbingų šalies ir užsienio svečių.

Rugsėjo 28 d. rengiama kasmetinė Siauruko šventė Surdegio siaurojo geležinkelio stoties komplekse (Anykščių rajonas) į kurį Siaurukas veš iš Anykščių ir Panevėžio siaurojo geležinkelio stočių! Šventės metu vyks skrybėlėtų ponių ir ponų konkursas, grupių „Nešpėtni bernai“ bei „Lietuvaičiai“ koncertas ir žinoma vaišės gimtadienio tortu.

Rugsėjo 29 d. šventinė programa vyks Anykščiuose. Ji rengiama kartu su A. Baranausko ir A. Žukausko muziejumi. Renginio metu anykštėnai siauruku galės pasivažinėti nemokamai.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Siaurukas pasitinka savo 125-ąjį gimtadienį

confident-noyce

Siaurukas kviečia susitikti Anykščių miesto šventėje

confident-noyce

Siaurukas kviečia į pažintinę kelionę

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau