9.3 C
Panevėžys
Sekmadienis, 29 rugsėjo, 2024

Ne tik greitesnis internetas: kodėl vis daugiau Lietuvos įmonių nebegali išsiversti be 5G?

AutoriusjpFotobendrovės

Vasarą, kai darbas biure yra dažniau išimtis, nei taisyklė, lėtas mobilusis internetas prie ežero ar jūros gali sugriauti visą darbotvarkę. Penktos kartos tinklu pradžioje vangiai besidomėjusios Lietuvos įmonės atsikrato pirminio skepticizmo bei ryžtasi jį pritaikyti savo veikloje. „Telia“ ekspertai įžvelgia, kad šiandien 5G sėkmingai plečia organizacijų biurų geografiją, iš lėto interneto gniaužtų vaduoja šviesolaidžio aplenkiamus pastatus ir užtikrina verslo tęstinumą nutrūkus laidinio interneto veikimui.

Naujausios kartos mobiliojo ryšio populiarėjimą patvirtina ir statistika. Remiantis naujausiais 2024 m. RRT duomenimis, „Telia“ abonentų 5G mobiliųjų duomenų suvartojimas nuo paskutinio praėjusių metų ketvirčio augo daugiau nei trečdaliu, panašūs augimo tempai fiksuojami nuo pat 5G įjungimo.

„Nuo tada, kai Lietuvoje pradėjo veikti 5G, verslas į šią technologiją žiūrėjo pragmatiškai, be didelio entuziazmo. Tačiau per pastaruosius metus susirinkusios daugiau informacijos ir supratusios, kad 5G nėra vien tik greitesnis ryšys, dalis įmonių be jo sunkiai galėtų įsivaizduoti savo darbą. Penktos kartos tinklas išplečia biuro sąvoką leisdamas dirbti iš anksčiau netinkamomis buvusių vietų ir dėl savo stabilumo yra pakankamai pajėgus pakeisti fiksuotą internetą, jei dėl vienų ar kitų priežasčių jis nebūtų prieinamas. Be to, su 5G planais verslo klientai gauna papildomų nuolaidų įrangai, daugiau tarptinklinio ryšio duomenų užsienyje ir kitų naudingų verčių“, – teigia „Telia“ verslo klientų komercijos vadovas Aivaras Janušauskas.

Biurai pasienyje ar net viduryje miško

Pasak A. Jaunšausko,  tokiais atvejais ir tokiose vietose, kai kokybiškas internetas yra kritiškai reikalingas, 4G ryšio naudojimas yra didesnė rizika, nei naujos kartos tinklas.

„Nedidelėje teritorijoje susirinkus didelei poilsiautojų miniai, 4G bazinėje stotyje įprastai susidaro ryšio „spūstis“. Tad bandant iš paplūdimio kavinės sudalyvauti nuotolinėje konferencijoje, vaizdas gali pradėti atsilikinėti nuo garso, o blogiausiu atveju skambutis gali apskritai nutrūkti. 5G pasižymi kur kas didesne talpa ir yra daug atsparesnis apkrovoms, todėl vartotojo darbo kokybė nenukenčia praktiškai jokiomis aplinkybėmis. Tuo metu nuo 100 Mb/s iki net 1,5 Gb/s svyruojanti 5G sparta išlaisvina nuo būtinybės jungtis prie greičiu nepasižyminčių viešų Wi-Fi tinklų bei leidžia išlaikyti darbo našumą, siunčiant didesnės apimties dokumentus net girios viduryje“, – sako A. Janušauskas.

Apie 5G stabilumą ir tinkamumą verslui taip pat liudija galimybės jį naudoti kaip pagrindinį biuro interneto šaltinį. Didelį populiarumo augimą tarp Lietuvos įmonių pademonstravusi FWA (angl. Fixed Wireless Access) paslauga apima inžinieriaus pastato išorėje sumontuotą anteną ir biuro viduje įrengiamą maršrutizatorių. Antena „pagauna“ signalą pastato išorėje, kur jis stipriausias ir neblokuojamas namo sienų, medžių lapų ar kitų trikdžių, o vidinis maršrutizatorius be nuostolių signalą paskleidžia ten, kur jis reikalingas, todėl internetu biure tampa įmanoma naudotis lyg turint įprastą fiksuoto ryšio įvadą.

„Telia“ atstovo teigimu, FWA paslauga subalansuota toms lokacijoms, kuriose itin svarbus patikimas interneto ryšys, tačiau nėra galimybių įvesti šviesolaidžio kabelio arba tam reikalingos investicijos yra pernelyg didelės. Tarp tokių vietų patenka saugomi paveldo arba kelio apsaugos zonose esantys objektai, laikini arba nuolatiniai biurai nutolusiuose pasienio regionuose ir infrastruktūriškai neišplėtotose teritorijose bei daug kitų objektų, kurie dėl vienų ar kitų priežasčių iki šiol negali turėti fiksuoto šviesolaidinio interneto.

Pasirinkimą nulemia ir papildomos vertės

„Telia“ verslo klientų komercijos vadovas atskleidžia, kad bendrovė verslo klientams kol kas mobiliojo 5G ryšio neaktyvuoja pagal nutylėjimą, tačiau vis dažniau pastebi, jog norą naudotis naujausios kartos tinklu išreiškia patys vartotojai. 35 proc. naujai prisijungiančių abonentų renkasi su 5G susietas paslaugas, o tarp mažo ir vidutinio verslo klientų 5G planų populiarumas jau spėjo aplenkti 4G paslaugų rinkinius.

„Dalį verslo pasirinkti 5G stabdo jo nepalaikančių išmaniųjų telefonų ar planšečių naudojimas, tačiau ši kliūtis pamažu nyksta, nes didžioji dalis naujų įrenginių jau aprūpinti 5G palaikymu, tad atėjus laikui atsinaujinti įrangą, darosi labai sunku pasirinkti naujausio mobiliojo ryšio galimybių neturinčius modelius. Verslo perėjimą prie 5G taip pat skatina kartu su jo planais suteikiamos papildomos vertės – specialūs pasiūlymai įrangai, daugiau tarptinklinių duomenų užsienyje, kelionių  ir įrangos draudimas bei papildomai nekainuojanti mobiliojo parašo paslauga“, – teigia A. Janušauskas.

Pasvėrusios visus privalumus, vis daugiau įmonių ryžtasi ir apskritai atsisakyti 5G nepalaikančių mobiliojo ryšio planų. Tarp tokių verslų yra didžiosios šalies statybų bendrovės, logistikos kompanijos ir net kai kurios valstybinės įmonės. „Telia“, pirmoji išplėtusi 5G tinklą visoje Lietuvos teritorijoje ir nuolat investuodama į jo pajėgumus, siekia, kad 5G privalumus išbandyti galėtų kuo daugiau verslų bei yra išsikėlusi tikslą, kad 2025 m. bent penktadalis jos B2B klientų aktyviai naudotųsi 5G.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

5G lenktynės Lietuvoje: visi operatoriai rodo pažangą, vienas išlieka nepavejamu

confident-noyce

Paryžiaus olimpiada – švariausia iš visų buvusių: kaip prie to prisideda 5G?

confident-noyce

Užfiksuotas naujas Lietuvos rekordas – skrendant didesniu kaip 200 km/h greičiu panevėžietis Leon Somov atliko pasirodymą

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau