2.4 C
Panevėžys
Penktadienis, 28 vasario, 2025

Nei žvyno, nei uodegos: su šiuo receptu rūkyta žuvis nuo stalo dings akimirksniu

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM


Išvykos prie jūros ar prie ežero daugeliui neatsiejami nuo iš tolo sklindančio rūkytos žuvies aromato. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad apskritai lietuviai žuvies valgo per mažai, tačiau rūkyta žuvis turėtų būti saikingai vartojamas produktas.

Rūkyta žuvis – su saiku

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad rūkymas – vienas iš konservavimo būdų, kai produktas apdorojamas nevisiško degimo medienos dūmais. Deja, proceso metu susidaro tam tikros medžiagos, galinčios pakenkti sveikatai, jei rūkytos žuvies suvartojama per daug. Tačiau prekybos centruose parduodamai rūkytai žuviai taikomi griežti maisto saugos reikalavimai – jos tiekėjai privalo laikytis Europos Sąjungoje nustatytų normų dėl leistinų tam tikrų medžiagų kiekio rūkytose žuvyse.

„Nors pasaulyje nuolat ieškoma naujesnių rūkymo technologijų, pritaikomi tam tikri filtrai, kad kiek galima mažiau tokių medžiagų valgant žuvį patektų į organizmą, rūkyti patiekalai tebūna proginis maistas“, – pataria sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Pasak dr. E. Gavelienės, sveikatai palankiausia būtų trumpai žuvį virti garuose, kepti orkaitėje, apšlaksčius citrinos sultimis, arba troškinti. Reikėtų taip pat vengti gaminti žuvies filė tešloje, gruzdinant dideliame aliejaus kiekyje. Ir, žinoma, geriausia žuvį valgyti su didele porcija daržovių.

Žuvies valgome per mažai

Pasak dr. E. Gavelienės, žuvis yra didelės biologinės vertės baltymais turtingas produktas, turintis daug Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, o lietuvių valgiaraštyje jos vis dar trūksta. Žuvies per savaitę reikėtų valgyti bent 2–3 kartus ir per abu valgymus suvartoti apie 300 g.

Sveikatai palankios mitybos specialistė taip pat atkreipia dėmesį, kad jūrinių ir gėlavandenių žuvų maistingumas skiriasi. Nors mineralinių medžiagų ar baltymų kiekis panašus, tačiau Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių jūrinės žuvys turi daugiau.

„Riebios žuvys veiksmingos mažinant lėtinių ligų riziką, taip pat prisideda prie cholesterolio mažinimo. Lašišos riebaluose yra ypač daug Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių. Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgštys svarbios mažinant trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje, jos padeda koreguoti kraujospūdį, mažina sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, nuo pakankamo Omega-3 polinesočiųjų rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip funkcionuoja širdis, kraujagyslės ir imuninė sistema, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų.

Vasariškos salotos su rūkyta skumbre: greitai ir pigiai!

RECEPTAS

Salotos su rūkyta skumbre

Salotoms reikės:

200 g salotų mišinio;

1/4 raudonojo svogūno;

3 vnt. agurkų;

250 g rūkytos skumbrės;

2 vnt. kietai virtų kiaušinių.

Padažui reikės:

3 v. š. alyvuogių aliejaus;

2 v. š. citrinos sulčių;

2 v. š. garstyčių;

druskos ir pipirų;

krapų.

Gaminimo eiga:

  1. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus.
  2. Sumaišykite salotas, supjaustytus agurkus, smulkiai pjaustytus svogūnus, užpilkite padažu, gerai išmaišykite.
  3. Ant viršaus uždėkite skumbrės ir ketvirčiais pjaustytų kiaušinių, tiekite su skrudinta duonele.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Vaivorykštinis upėtakis: gurmaniškos vakarienės paslaptis už ypatingai žemą kainą

JP Redakcija

Parduotuvėse stebina neįprastų spalvų daržovės – kuo ypatingos violetinės morkos ir geltoni burokėliai?

JP Redakcija

Kaip išsirinkti skaniausią rūkytą žuvį? 3 pagrindiniai kriterijai

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads