Kokteilių dienai – profesionalo patarimai: kaip ruošti kokteilius namuose ir tropikais dvelkiantis receptas

Autoriusjp
Fotoorganizatorių


Gegužės 13 d. minima Tarptautinė kokteilių diena, o tai –  puiki proga išmokti pasigaminti gardų nealkoholinį kokteilį ir juo pasimėgauti. Dar vadinami mokteiliais, nealkoholiniai kokteiliai išgyvena tikrą populiarumo bangą – tai patvirtina ir mobilaus kokteilių baro „Baras lagamine“ įkūrėjas Karolis Vosylius.

Elektroninė maisto ir kasdienių prekių parduotuvė „Barbora“, kartu su profesionaliu miksologu, kviečia daugiau sužinoti apie mokteilių ruošimo subtilybes ir pristato vasara dvelkiantį receptą.

Dėmesys ne tik skoniui, bet ir išvaizdai

Kokteilių gerbėjai, ko gero, žino, kad pirmą kartą kokteilis – iš skirtingų ingredientų sumaišytas gėrimas – paminėtas dar prieš 200 metų, JAV spaudoje. Šiandien, po 200 metų, kokteilių rūšių yra sunkiai suskaičiuojama gausybė – nuo alkoholinių iki sveikatingumą skatinančių žaliųjų. Pastaruoju metu kaip niekad populiarūs mokteiliai, leidžiantys mėgautis skonių įvairove ir paragauti tiek klasikinių, tiek modernių kokteilių versijų be alkoholio.

Tai patvirtina ir „Baras lagamine“ įkūrėjas K. Vosylius. „Kokteilių be alkoholio populiarumas tik auga – ne tik barmenai, bet ir spiritinių gėrimų gamintojai suka galvas, kaip pateikti kuo daugiau nealkoholinių gėrimų variantų. Tai leidžia lengviau sukurti kokteilius be alkoholio, kurie skoniu būtų panašūs į originalias versijas“, – tikina pašnekovas.

Paklaustas, į ką daugiausia dėmesio kreipia kokteilių ragautojai, K. Vosylius sako, kad šiandien kaip niekad svarbu ne tik skonis, bet ir gėrimo estetika: „Pastebiu, kad kokteilių išvaizda labai svarbi – pamatę patrauklios, gal net išskirtinės spalvos kokteilį, žmonės smalsiai klausia, kas tai per gėrimas ir užsisako jį paragauti. Tad kartais paslaptis – net ne kokteilio sudėtyje ir gėrimų rūšyje, o tai, kaip gėrimas pateiktas.“

Patarimai, kaip susiplakti geriausią kokteilį

Norint susiplakti gardų nealkoholinį kokteilį namuose, reikalingų ingredientų šiandien rasti nesunku. Kur kas daugiau sunkumų kelti gali paties kokteilio ruošimas ir jo komponentų derinimas. Anot K. Vosyliaus, bijoti nėra ko, atvirkščiai – įdomu improvizuoti ir eksperimentuoti, o geriausiam rezultatui pravers keletas patarimų:

  • Nealkoholinių kokteilių gaminimui tinka tiek plaktuvas, tiek maišytuvas, o jei šių įrankių neturite, gėrimą tiesiog sumaišykite stiklinėje.
  • Atėjus šiltajam sezonui, į nealkoholinius kokteilius įberkite uogų ir vaisių – nebijokite jų maišyti, derinti tarpusavyje ir ieškoti skaniausios vasariškos variacijos.
  • Nealkoholinių kokteilių, kitaip nei alkoholinių, patiekimui taurės didelės reikšmės neturi – galite naudoti tokias, kokių tik norisi, atsižvelgiant į patogumą arba estetiką.
  • Ruošiant kokteilį plaktuve, reikalingi mažesni ledo kubeliai, o išplakus, kokteilį reikia pilti per sietelį, kad plaktuve esantys ledukai nekristų į taurę.
  • Ledo tipas pačioje kokteilio taurėje priklauso nuo taurės ir to, ar naudojamas šiaudelis. Naudojant „Coupe“ formos taurę, ledas rekomenduojamas tik taurės atvėsinimui – prieš pilant gėrimą, ledą reikėtų pašalinti.
  • Kokteilių puošimas – laisvė fantazijai! Tačiau jei mokteiliui naudojate apelsinų sultis, prie taurės tiks prisegti džiovintą apelsiną. Jei mokteilyje juntamas kokoso skonis, ant pagaliuko gražu pamauti šviežių kokoso gabaliukų. Populiarios ir mokteilius itin puošiančios yra įvairios žolelės – čiobreliai, rozmarinas, mėta.

Mokteilis „Coconut Mimosa“

K. Vosylius kviečia išbandyti nealkoholinį kokteilį „Coconut Mimosa“ – tradicinio kokteilio „Mimosa“ ir tropinių vaisių derinį. Šis kokteilis – puikus pasirinkimas tiek vėlyviesiems savaitgalio pusryčiams, tiek šiltam vakarui su draugų kompanija.

1 taurei reikės:

120 ml apelsinų sulčių

20 ml „Pina Colada“ skonio sirupo

100 ml nealkoholinio putojančio vyno

4-5 gabaliukai šviežių kokosų

Džiovintų ananasų papuošimui

Ledo

Kokteilio gamybai naudojamas plaktukas, patiekiama „Coupe“ formos taurėje (250 ml tūrio).

Kaip gaminti:

Į kokteiliui skirtą taurę dėkite ledukų (taurės atvėsinimui). Į plaktuvą įdėkite 6-7 kubelius ledukų, pilkite 120 ml apelsinų sulčių, 20 ml „Pina Colada“ skonio sirupo, dėkite 4-5 gabaliukus šviežio kokoso ir viską gerai išplakite.

Iš taurės išimkite ledukus, išpilkite atsiradusį vandenį. Tuomet, per sietelį, iš plaktuvo į taurę pilkite kokteilį. Pabaigoje įpilkite maždaug 100 ml nealkoholinio putojančio vyno iki taurės viršaus. Papuoškite džiovintu ananasu.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Gynyba nuo karščio už mažą kainą: namie ruošti šaltieji gėrimai

JP Redakcija

Dietologas dalinasi, kaip tinkamai vartoti glotnučius ir primena: „Jie nėra visai „nekalti“

JP Redakcija

Lengviau, pigiau, įspūdingiau: kaip paruošti skaniausių nealkoholinių kokteilių Naujųjų metų sutikimui

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads