-3.5 C
Panevėžys
Pirmadienis, 24 vasario, 2025

Panevėžio rajono komanda Šaltibarščių čempionate – tarp geriausiųjų

AutoriusBIRUTĖ KRONIENĖ
Fotolaura pleskytė
Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos komanda Šaltibarščių čempionate antrą kartą užėmė antrą vietą.

Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos (PRBS) komanda antrą kartą dalyvavo Pakiršinyje, Radviliškio rajone, surengtame Šaltibarščių čempionate ir vėl pateko tarp geriausiųjų. Pernai antrosios vietos diplomas ir prizas PRBS moterims atiteko už tradicinius šaltibarščius, šiemet jų gamintas patiekalas rungėsi netradicinių šaltibarščių kategorijoje.

Šaltibarščių, neabejotinai populiariausio vasaros patiekalo, čempionato sumanytojai ir rengėjai – Pakiršinio kaimo bendruomenė ir Pakiršinio tradicinių amatų centras.

Prieš dvejus metus surengtas kaip Radviliškio rajono bendruomenę vienijanti šventė, šiemet Šaltibarščių čempionatas tapo respublikiniu renginiu, sukvietusiu 22 komandas iš įvairių Lietuvos vietų. Čempionato dalyviai pagamino per 600 litrų šaltibarščių ir visais jais gardžiavosi šventės svečiai.

Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos komanda Šaltibarščių čempionate antrą kartą užėmė antrą vietą.

PRBS komanda sulaukė ir komisijos, ir šventės svečių komplimentų – ir dėl ypatingai gardžių šaltibarščių, ir dėl gražaus patiekalo patiekimo, o prisistatyme buvo vienintelė komanda, grojusi ir užtraukusi dainą.

Komandoje buvo PRBS pirmininkė Odeta Baltramiejūnienė, Jolanta Silgienė ir Jolanta Kairienė iš Trakiškio bendruomenės, Danutė Pleskienė iš Maženių ir Birutė Kronienė iš Velžio bendruomenių.

Šįkart Panevėžio rajono atstovės gamino netradicinius baltus šaltibarščius. Tokius panašius gamindavo komandos narės Jolantos Silgienės mama. Jų gardumo paslaptis – pikantiško skonio suteikiantys ridikėliai ir grūdėta varškė. Šalia patiekti vėrinukai iš širdelėmis išpjaustytų burokėlių, putpelių kiaušinių ir šviežių apkeptų bulvyčių. Šaltibarščius siūlyta pagerinti ispaninio šalavijo sėklomis, kurios, nors ir nesuteikia išskirtinio skonio, teikia energijos ir labai sveika organizmui.

Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos komanda Šaltibarščių čempionate antrą kartą užėmė antrą vietą.

Didžiulį puodą šaltibarščių pagaminusios moterys sako, kad šalia visų būtinų ingredientų – svogūnų laiškų, šiaudeliais pjaustytų agurkų, krapų, rūgpienio, pieno, grūdėtos varškės – patiekalą būtina gausiai pagardinti meile ir pridėti bendruomeniškumo žiupsnį. Juk svarbu ne tik dalyvavimas šventėje ir laimėta vieta – daugybę gerų emocijų suteikė planavimas, patiekalo degustavimas, prisistatymo repetavimas.

Tądien Pakiršinyje galima buvo paskanauti pačių įvairiausių šaltibarščių, nes tik atrodo, kad tai įprastas ir visose virtuvėse vienodas patiekalas. Čia jų buvo ir trintų bei patiektų taurėse kaip kokteilis, baltų ir tradicinių rožinių, žalių su avokadais, šaldytų sausu ledu.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Trakiškiečiai Šaltibarščių gaminimo čempionate pristatė batvinius ir šaltibarštinį sviestą

JP Redakcija

Panevėžietės atidavė duoklę šaltibarščiams: sukūrė išskirtinį audinį

JP Redakcija

Panevėžio mokinių bendrovė sukūrė unikalų produktą: šaldytus šaltibarščius

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads