Ėriškių kultūros centras jau antrus metus iš eilės vykdo stalo kultūros – kulinarinį projektą „Gardu kaip du medu“, skirtą Panevėžio rajono gyventojams. Kiekvieną trečiadienį vis kitoje seniūnijoje vyko teoriniai-praktiniai užsiėmimai, sveikuoliškų produktų degustacija, edukacinės programos ir pažintiniai užsiėmimai. O spalio 16 dieną Ėriškių kultūros centre vyks baigiamasis projekto renginys.
Išrinks geriausius
Tądien įrengtose lauko virtuvėse įsikurs projekto dalyviai, vyks kulinarinės varžytuvės, patiekalų degustacija bei nugalėtojų rinkimai. Dėl geriausiųjų vardo šiemet varžysis šešios komandos po penkis žmones: Ėriškių komanda „Ėriškių bitutės“, Upytės komanda „Aguonos“, Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos komanda „PRBS“, Velžio komanda „Šaukšto agentės“, Ramygalos komanda „Ramygalos jaunimas“ ir jungtinė rajono komanda „Ežiukai rūke“.
Baigiamajame renginyje žiniomis ir patirtimi dalinsis žinomas žurnalistas, keliautojas ir gastronomas Vytaras Radzevičius, kuris taip pat bus ir vertinimo komisijos pirmininkas. Antrus metus šventę vesti sutiko aktorius Audrius Bružas, o renginį vainikuos Egidijaus Sipavičiaus koncertas.

Sulaukė gerų atsiliepimų
Kaip pasakojo Ėriškių kultūros centro vadovė Justė Grižė, viskas prasidėjo nuo mažo rudeninio renginio „Gaspadinės kraitelė“, kur ėriškiečiai atsinešdavo savo patiekalus, jais vaišindavo vieni kitus, vykdavo ir kultūrinė programa. Tokia šventė būdavo labai populiari, o atsiradus galimybei teikti projektą vietos veiklos grupei, sumanyta jį praplėsti ir pasiūlyti visiems rajono gyventojams. Tad praėjusiais metais projektas „Gardu kaip du medu“ startavo kaip didelis renginys.
Pernai susibūrė lygiai tiek pat – šešios komandos. Jos skirtingose seniūnijose lankė paskaitas, edukacinius užsiėmimus, atliko įvairias praktines užduotis. Stebėti veiklas bei įgauti žinių galėjo ne tik projekto dalyviai, bet ir visi rajono gyventojai. Tuomet baigiamasis renginys vyko Ėriškių kultūros centre, kurį vedė Rimvydas Laužikas ir Anželika Laužikienė, vyko ir kulinarinės varžytuvės. Visiems buvo suteikta vienoda lauko virtuvės įranga ir taip buvo paruošti šeši unikalūs patiekalai, kuriuos ragavo ir vertino komisija. Balsuoti už geriausius patiekalus galėjo ir susirinkusi publika.

Pernai kompetentingos komisijos sprendimu geriausių kulinarų vardą pelnė Geležių bendruomenės komanda „Saulėta plutelė“, o susirinkę skanautojai savo favoritu išrinko Jotainių komandos „Ėdrūnės“ pagamintas vaišes.
„Kadangi projektas pelnė labai daug gerų atsiliepimų, nusprendėme dar sykį jį teikti tam pačiam fondui. Gavome finansavimą ir šiais metais taip pat turime panašų formatą, tik paskaitos ir edukaciniai užsiėmimai kitokie. Be to, šių metų projektas pakreiptas ir į šių dienų aktualijas, kovojant su pandemijos sukeltomis pasekmėmis viena paskaita skirta emociniam valgymui, kuri vyko šį trečiadienį Paįstryje“, – pasakojo J. Grižė.

Įdomus ir reikalingas
Anot Ėriškių kultūros centro vadovės, viso projekto metu vykstančios paskaitos skirtos įgauti žinių, dalyviai mokomi produktų suderinamumo, kaip sukurti estetinį patiekalo vaizdą. Be to, finalinio konkurso metu siekiama, kad pagamintas komandos patiekalas atspindėtų ir patį rajoną, papročius bei tradicijas.
Be to, šiais metais nustatytas ir bendras, komandas vienijantis produktas – burokėlis, pernai projekte karaliavo morka.
„Tiek šiemet, tiek anksčiau šios daržovės atskleidžiamos per įvairiausius patiekalus, kaip, pavyzdžiui, troškinius, kepinius ir panašiai, tai jau komandos narių fantazija, ir jie patys nusprendžia, ką ir kaip gaminti“, – sako J. Grižė.

Pasak pašnekovės, projektas yra orientuotas į jauną žmogų, todėl komandų buvo prašoma, kad jose dalyvautų ne mažiau kaip du žmonės nuo 14 iki 40 metų.
„Nėra abejonės, kad toks projektas skatina žmonių aktyvumą, iniciatyvumą, verslumą, dalijimąsi gerąja patirtimi, krašto tradicijų puoselėjimą. Nors oficialiai į projektą įtraukta trisdešimt dalyvių, skaičiuojame, kad įvairiose paskaitose apsilankė po penkiasdešimt ir daugiau žmonių. Tai leidžia manyti, kad projektas gyventojams yra įdomus ir reikalingas“, – džiaugėsi J. Grižė.

Ėriškių kultūros centro vietos projektas „Gardu kaip du medu“ įgyvendinamas pagal Panevėžio rajono vietos veiklos grupės vietos plėtros strategijos „Panevėžio rajono 2016–2023 metų vietos plėtros strategija“ II prioriteto „Kaimo atnaujinimas, savitumo puoselėjimas ir vietos gyventojų kompetencijų didinimas“ priemonę „Gyventojų aktyvumo, verslumo iniciatyvų skatinimas, krašto tradicijų puoselėjimas“.
