-3 C
Panevėžys
Šeštadienis, 22 vasario, 2025

Skirtingos ryžių rūšys – kokiems patiekalams ruošti jos tinka

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM


yžiai – visame pasaulyje itin populiarus maisto produktas. Jie maistingi, lengvai paruošiami ir skanūs, todėl puikiai tinka kiekvienoje virtuvėje. Parduotuvių lentynose siūloma daugybė ryžių rūšių. Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad kiekviena rūšis pasižymi skirtingomis savybėmis ir geriausiai dera skirtingiems patiekalams gaminti.

„Ryžiai – itin universalios kruopos. Juos galima valgyti kaip pagrindinį patiekalą, patiekti kaip garnyrą ar ruošti desertus. Vis dėlto jų rūšys skiriasi: vienos yra lipnesnės, kitos biresnės. Pirkėjai gali rinktis iš plataus mūsų siūlo ryžių asortimento, kuriame ir apvalieji, pailgieji, basmati ryžiai. Taip pat turime ir išskirtinesnių rūšių, pavyzdžiui, Pietų Prancūzijos Kamargo regiono ryžius“, – sako V. Juodkazienė.

Pasak maisto ekspertės, ryžiai skirstomi pirmiausia pagal grūdelių dydį – gali būti trumpieji, vidutiniai ir ilgieji. Trumpieji ryžiai dažniausiai beveik apvalūs. Išvirti jie būna lipnūs. Populiariausi trumpieji ryžiai yra „Arborio“, apvalieji ir vadinamieji sušių ryžiai. Ilgieji ryžiai, tokie kaip „Jasime“ ir „Basmati“, yra kelis kartus ilgesni už trumpuosius ryžius. Išvirti jie būna tvirtesni ir biresni.

V. Juodkazienė pataria pagalvoti apie norimą gaminti patiekalą ir pasirinkti jam tinkamiausią ryžių rūšį, nes tai padės atskleisti ypatingą skonį. Ji aptaria ir pagrindines ryžių rūšių savybes.

„Arborio“ ryžiai – tai trumpagrūdžiai baltieji itališki ryžiai. Šios rūšies ryžiuose gausu tam tikro krakmolo, dėl kurio išvirti jie ganėtinai tvirti, nesuverda į košę. Bet kartu jie yra gana lipnūs. Labiausiai šie ryžiai tinka rizotams gaminti. Taip pat iš „Arborio“ ryžių galima išvirti puikius pudingus.

„Basmati“. Šie aromatingi ilgagrūdžiai ryžiai tinkamiausi Indijos, Artimųjų Rytų ir Vidurinės Azijos virtuvės patiekalams ruošti. „Basmati“ ryžių rūšis daugiausia auginami Indijoje. Ši šalis vadinama ir jų tėvyne. Vis dėlto pasaulyje šios rūšies ryžiai taip mėgstami, kad kai kurios šalys, pavyzdžiui, JAV, juos taip pat gausiai augina. Kadangi „Basmati“ ryžiai yra birūs, jie itin tinka plovui gaminti. Taip pat dažnai „Basmati“ yra kario ir įvairių troškinių garnyras.

Rudieji ryžiai. Kartais jie vadinami viso grūdo ryžiais. Jie labai panašūs į baltuosius ryžius, tačiau gaminant yra išsaugoma jų luobelė. Rudieji ryžiai turi tankesnę tekstūrą, jiems būdingas riešutų skonis. Taip pat rudieji ryžiai pasižymi didesne maistine verte, turi daugiau skaidulinių medžiagų, , magnio, B grupės vitaminų ir geležies. Šios rūšies ryžiai yra labai universalūs ir gali būti derinami su daugeliu patiekalų.

„Jasmin“ ryžiai. Tai ilgagrūdžiai ryžiai, pasižymintys švelniu, kiek salsvu skoniu. „Jasmin“ ryžiai daugiausia auginami Pietryčių Azijoje. Jie yra pagrindinis daugelio Tailando virtuvės patiekalų ingredientas, taip pat valgomi ir vieni. „Jasmin“ ryžiai išvirę tampa šiek tiek lipnios tekstūros, todėl yra puikus garnyras  prie įvairiausių patiekalų.

Kamargo regiono ryžiai. Pelkėtame Pietų Prancūzijos regione ryžiai auginami dar nuo XVI a. Švelnus klimatas ir vyraujantys šilti vėjai leidžia juos natūraliai apsaugoti nuo ligų. Šiame regione auginama net 40 ryžių rūšių. Sakoma, kad skaniausi ši ryžiai bus, jei prieš virdami, apkepinsite juos keptuvėje su trupučiu sviesto ir aliejaus.

Sušių ryžiai. Šios rūšies trumpagrūdžiai ryžiai yra pagrindinė japonų virtuvės dalis. Virti sušių ryžiai tampa itin lipnūs, todėl juos lengva suformuoti į sušius su įvairiais priedais. Tačiau taip pat šios rūšies ryžiai gali būti valgomi kaip garnyras, ypač prie Azijos virtuvės patiekalų, nes juos lazdelėmis lengvai suvalgys ir neįgudę valgytojai.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos bent kartą turite paragauti keliaujant

JP Redakcija

Lietuviai sau leidžia daugiau: maisto produktams taupo kaip latviai ir estai, bet išlaidauja pramogoms

JP Redakcija

Kepsnys, karpačas ir pica iš daržovių – pradžiuginkite save ir kitus netikėtais patiekalais

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads