Šiandien kavinės, barai ir restoranai po ilgo laiko vėl atveria duris, tačiau jų laukia nemenkas iššūkis. Viešojo maitinimo įstaigos turi prisitaikyti prie naujos realybės – tinkamai sureguliuoti lankytojų srautus bei užtikrinti klientų ir darbuotojų saugumą. Tiesa, duris atverti, o tiksliau lauko terasas, skuba ne visi. Vieni šio verslo atstovai nemato finansinės naudos dirbti su keliais staliukais lauke, kiti neskuba dėl savaitgalį pranašaujamų blogų orų.
Ypatinga diena
Panevėžio centre esančiame restoranėlyje „Bisas“ dirbanti padavėja Ieva Narbutaitė džiaugiasi, kad po ilgo laiko vėl viskas stojasi į savas vėžias. Pagal keliamus reikalavimus, visi čia dirbantys darbuotojai atliko koronaviruso testus. Visų atsakymai neigiami, todėl darbas prasidėjo jau vakar – ruošiantis klientus priimti lauko terasoje. Išlaikant dviejų metrų atstumus, čia pastatyti 7 staliukai.
„Labai laukėme ir norėjome, kad kuo greičiau mums leistų dirbti. Praėję ir šie metai buvo labai sunkūs ir liūdni, todėl ši diena ypatinga“, – sako I. Narbutaitė.

Yra proga švęsti
Šiandien lauko terasą taip pat atveria ir baras, griliaus restoranas „Meet Meat“. Jo direktorius Tomas Kasperavičius kviečia nepamiršti pasirūpinti šilta apranga, nes darbuotojai garantuoja gardžiausius pavasario vakarus. Juk yra proga švęsti, tai – lyg didysis ketvirtadienis.
„Esame pasirengę ir laukiam pirmųjų klientų. Ar jų turėsime šį savaitgalį, priklausys nuo orų ir nuo pačių žmonių, kiek jie yra pasiruošę bendrauti ir kontaktuoti su kitais“, – naujienų portalui JP sakė T. Kasperavičius.
Išlaikant visus reikalavimus, „Meet Meat“ vadovai lauke planuoja pastatyti aštuonis staliukus. Tiesa, meniu pasirinkimas kol kas bus kuklesnis, o kainos išliks nepakitusios.
„Labai laukiame, kada galėsime klientus pakviesti ir į vidų. Tada grįšime ne tik prie įprasto meniu, bet ir pasiūlysime naujienų. Taip pat džiaugiamės, kad pavyko išlaikyti visus darbuotojus. Grįžtame pilnu pajėgumu“, – džiaugiasi T. Kasperavičius.

Linksmybes gožia nežinomybė
Kavinėje „Kranto 12“ nuotaikos sklando ne tokios džiugios. Anksčiau galėjusi priimti 50 klientų, dabar jų gerokai sumažės. Pagal reikalavimus vienu metu bus galima priimti vos 20 žmonių.
Kavinės savininkas Egidijus Stunža sako, kad valdžios sprendimai neturi logikos, mintys pesimistinės ir slegia didelė nežinomybė. Nors kavinė ir pradės veikti, ar ji išliks gyva, parodys laikas.
„Nuo pavasario, kiek turėjau uždirbti pinigų, tiek jų praradau. Aš ne tik, kad vietoje stoviu, krentu žemyn, o tai ir yra baisiausia. Nusibodo būti be darbo. Taip, lauke atsidarysime, bet viskas labai problematiška, juolab, kad aplinkui, Kranto gatvėje, vyksta remonto darbai. Tarp statybų būti klientams turbūt nelabai malonu. Be to, sunku įsivaizduoti, kaip viskas atrodys realybėje. Karantino metu visi darbuotojai buvo prastovose. Kaip reikės derinti darbą atsidarius kavinei, irgi nėra aišku. Turbūt vieni dirbs, kiti liks prastovose, paskui keisimės“, – sako E. Stunža.

Kaip kitą problemą direktorius įvardina darbo laiko ribojimą. „Dirbti nuo ryto negalime ir net nematome prasmės, o nuo 16 iki 21 valandos – labai mažas tarpas. Ar taip apsimoka, nežinau. Apskritai, mūsų atžvilgiu, sprendimai eina tik į blogąją pusę. Sutinku ir pritariu, kad kažkokie ribojimai privalo būti, bet prekybos centruose žmonės turi tiek kontaktų, kad pas mus tik pasvajoti galima, kaip užsikrėsti virusu. Dezinfekuojame kiekvieną stalą, plauname įrankius ir indus, nuolat valome rankenas, įvairius paviršius. Nesu matęs, kad prekybos centruose vyktų tokie dalykai“, – kalbėjo E. Stunža.
Klientus pasitiks mažesnėmis kainomis
Anot direktoriaus, kavinėje darbą pradėsiantys darbuotojai, ar neserga koronavirusu jau pasitikrino, bet kaip bus ateityje, ir vėlgi nėra aišku.
„Dėl tolimesnio testavimo nieko nežinome, lauksime iš Vyriausybės žinių. Bijome, kad neateitų tas laikas, kada nepersirgę ar neprasitestavę žmonės negalės ateiti į kavinę. Vėl kils problemų, ar kavinės darbuotojai galės ir turės teisę dirbti policininkais ir tikrinti žmonių dokumentus“, – svarsto kavinės „Kranto 12“ vadovas.

Ar pavyks išsikapstyti iš duobės, kavinės savininkas nežino, tačiau klientus žada pasitikti mažesnėmis kainomis.
„Kiek įmanoma, bandysime minimalizuoti kainas, suksimės, kaip tik galėsime, kaip bus – matysime ateityje“, – kalbėjo E. Stunža.

Ieškos sprendimų
Viešbučio „Romantic“ savininkė Dalia Remeikaitė neslepia, kad situacija išties sudėtinga, o ir džiaugtis nėra kuo.
„Viešbučio restoranas tikrai atsidarys. Vienu metu galėsime priimti apie dvidešimt žmonių. Paruošėme lauko terasą, pasodinome gėles, nudažėme kolonas. Tik valdžios sprendimai yra tokie, kad klausimas, ar finansiškai apsimokės. Bandysime kažką daryti, nors ir labai baisu. Jei grįš darbuotojai iš prastovų, jie turės užsidirbti atlyginimus.

O, žiūrint į Vyriausybės reikalavimus, nemanau, kad sugebėsime užsidirbti. Jeigu neuždirbi, nėra ką dalintis ir verslas išnyksta. Mažu greičiu visada dirbome, turėjome vieną kitą svečią, kažkiek gaminome išsivežimui, o, kaip valdžia dabar duos įsivažiuoti, visai neaišku. Vilniuje žada imti staliuko mokestį. Suprantu, kad tai daroma ne iš gero gyvenimo, bet, jeigu žmonės ateis išsiilgę bendravimo ir dvi valandas sėdės prie kavos puodelio, o restoranas turės vos penkis staliukus, nežinau, ar tai apsimoka. Viskas gulsis ant eilinio žmogaus pečių“, – kalbėjo D. Remeikaitė.

Reikalavimai
Nuo ketvirtadienio darbą atnaujinti galinčios maitinimo įstaigos turės užtikrinti dviejų metrų atstumus tarp stalų, dezinfekuoti daugkartinio naudojimo inventorių.
Lauko kavinės turės užtikrinti, kad eilėse klientai stovėtų bent dviejų metrų atstumu vienas nuo kito ir į maitinimo įstaigą užeitų tik su kaukėmis.
Lankytojai valgyti ir gerti galės tik sėdėdami prie stalų, prie vieno staliuko leidžiant sėdėti ne daugiau nei dviem asmenims, išskyrus drauge gyvenančius. Atstumas tarp stalų turės būti toks, kad prie skirtingų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip dviejų metrų atstumu.
Jei tarp stalų įrengiamos ne mažesnės nei 90 cm pločio ir 140 cm aukščio pertvaros, atstumas tarp stalų gali būti toks, kad prie skirtingų pertvaromis atskirtų stalų sėdintys lankytojai vienas nuo kito būtų nutolę ne mažesniu kaip metro atstumu.
Maitinimo įstaigose negalima tiekti maisto savitarnos principu, kai jį įsideda patys lankytojai, siūlyti lankytojams apklotų, naudoti daugkartinių meniu arba dezinfekuoti juos po kiekvieno naudojimo.
Taip pat negali būti naudojami daugkartiniai daiktai, kurių negalima nuvalyti ar skelbti bei dezinfekuoti po kiekvieno apsilankymo.
