Grilinimo tendencijos Lietuvoje: sezonai išnyko, kepami net ir šakočiai

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM


Daugelis pavasario, tikriausiai, neįsivaizduoja be lauke kepamos mėsos kvapo. Ir nors Lietuvoje turime jau pakankamai senas maisto kepimo ant žarijų tradicijas – Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad pastaruoju metu jos smarkiai pasikeitė, mat žmonės dairosi į kitas šalis, įvairiausių naujų receptų semiasi iš kitų kultūrų.

Kepsninėje ruošia ir sriubas, ir šakočius

„Jeigu anksčiau maisto kepimo ant žarijų neįsivaizdavome be šašlykų, kepsnių ar dešrelių, tai šiuo metu asortimentas, kurį žmonės vartoja maistą ruošiant kepsninėse – smarkiai prasiplėtė. Dabar ant grilio dažnai kepama ir žuvis, jūros gerybes, kepami ir įvairūs sūriai, pamarinuotos daržovės ar grybai“, – sako V. Budrienė.

Jai pritaria ir kepsninių „Kamado Bono“ projektų vadovas Vadimas Amosovas. Anot jo, pastaruoju metu kepimas ant žarijų – Lietuvoje pasiekė naujas populiarumo aukštumas. Ir nors dažniausiai grilio sezonu laikydavome šiltąjį metų laiką, anot jo, dabar kepama yra praktiškai visus metus, nepriklausomai net ir nuo oro.

„Kalbant apie kepimo ant žarijų kultūrą – didžiausias lūžis, tikriausiai, įvyko tuomet, kai rinkoje atsirado naujo tipo keramikinės kepsninės. Žinoma, pagal viso pasaulio tendencijas barbekiu rinka taip pat stipriai auga, todėl nenuostabu, kad tampa vis populiariau ir Lietuvoje“, – sako V. Amosovas.

Ekspertas pasakoja, kad mūsų šalyje grilinimo tradicijos tampa vis universalesnės. Jeigu Amerikoje ant žarijų dažniausiai yra kepami tik mėsos patiekalai – Lietuvoje žmonės neapsiriboja vien mėsa ir gamina viską: jose kepa ir duoną, blynus, gamina troškinius, sriubas, plovą, netgi įvairiausius pyragus ar šakočius. Anot žinovo, kepsninėje galima netgi šaltibarščiams ypatingai paruošti burokėlius – juos iškepti, parūkyti.

„Žinoma, Lietuvoje populiariausias patiekalas pagamintas ant žarijų išlieka jau tradiciniu tapęs šašlykas, tačiau keramikinėse kepsninėse žmonės jau pamėgo kepti ir picas, ir šonkaulius“, – kalba griliaus žinovas.

Viena dažniausių klaidų – žinių trūkumas

Ekspertas įvardijo ir dažniausiai kepant pasitaikančias klaidas. Anot jo, viena pagrindinių klaidų, kurias daro kepimo ant žarijų naujokai – nepasiruošimas ir žinių trūkumas. Pasak jo, žmonės, kurie apie kepimą ant žarijų nusimano nedaug dažnai mėsą ruošia neatsižvelgdami nei į kepimo laiką, nei į produkto vidinę temperatūrą. Tai dažniausiai lemia kepsnių perkepimą.

„Prieš gaminant bet kokį kepsnį ar kitą patiekalą – būtina pasidomėti kaip jis yra ruošiamas, pasigilinti į įvairiausius receptus. Vien kalbant apie mėsą –  skirtingos jos dalys ar rūšys yra skirtingai kepamos, todėl žinios yra pakankamai didelis maisto ruošimo pagrindas“, –  pasakoja V. Amosovas.

Norint paruošti kuo skanesnį patiekalą, anot eksperto, pirmiausiai reikėtų rinktis kokybiškus produktus – mat būtent nuo jų priklauso didžioji dalis patiekalo sėkmės. Kitas svarbus dalykas – kokybiškos priemonės: gera kepsninė, anglis, įrankiai. Anot jo, kepant mėsą reikalingos ir papildomos priemonės, pavyzdžiui, termometras, kuriuo galime pasimatuoti mėsos vidinę temperatūrą.

V. Amosovas siūlo ir abejingų barbekiu vakarėlyje nepaliksiančio mėsainio receptą.

Mėsainis su jautienos steiku

4 porcijoms Jums reikės:

brioche bandelių

2 raudonųjų svogūnų

100ml medaus arba balzaminio acto

3 arbatinių šaukštelių cukraus

0,5 arbatinio šaukštelio druskos

Jautienos steiko

200 g čederio sūrio

Mėlynojo sūrio padažo

2-3 marinuotų agurkėlių

1 čili pipiras

Pagaminimas: 

Plonai, pusžiedžiais supjaustytus svogūnus sudedame į indą, juos pasūdome ir supilame cukrų. Viską gerai išmaišome ir supilame actą. Steiką kepame vidutiniškai – iki kol jo vidinė temperatūra pasieks 50-55 laipsnių. Mėsai iškepus ją supjaustome plonais griežinėliais ir paskaniname druska bei pipirais. Tuomet perpjauname mėsainio bandelę ja trumpai pašildome ant grotelių, vėliau jos viršutinę ir apatinę dalį sutepame mėlynojo sūrio padažu, dedame supjaustytus agurkėlius, mėsą, marinuotus svogūnus ir užpilame išlydytų čederio sūriu. Jeigu mėgstate aštriau – ant sūrio galima užberti smulkiais žiedeliais pjaustyto čili pipiro. Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Priemonių planas: nemokamas maitinimas trečiokams nuo 2027-ųjų, po metų – ketvirtokams

JP Redakcija

35 tonos per mėnesį: kaip gamyboje susidarę trupiniai grįžta į maistą?

JP Redakcija

Gurmaniški nuotykiai: 10 patiekalų, kuriuos bent kartą turite paragauti keliaujant

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads