Panevėžio rajone augina egzotinius vaisius: ūkininkė džiaugiasi 300 kg arbūzų derliumi

AutoriusVesta Tizenhauzienė (LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt)
FotoLRT, PIXABAY.COM
Panevėžio rajono ūkininkė V. Žukienė šalia pomidorų ir agurkų augina arbūzus bei melionus.

Lietuvos klimatas tampa vis palankesnis egzotiniams vaisiams. Panevėžio rajono ūkininkė šalia pomidorų ir agurkų augina arbūzus bei melionus. Ir sako, šių derlius ne ką prastesnis. Ūkininkė Vilma Žukienė kol kas iš to verslo neplanuoja, esą per daug rizikinga. Tačiau pirkėjai sako – mieliau rinktųsi lietuvišką vaisių, nei parvežtą iš svetur.

„Arbūzas būna sunokęs, kai jo ūsiukas prie kotelio būna visiškai nudžiūvęs, tada mes jį ir skiname“, – apie arbūzus pasakoja ūkininkė.

Panevėžio rajono laukuose saulės atokaitoje noksta ne kas kitas, o arbūzai. Prieš dešimtmetį ūkininkė Vilma išbandžiusi jų auginimą įsitikino, kad juos Lietuvoje auginti įmanoma.

„Arbūzo daigui reikia ne mažiau nei plius 15 (laipsnių šilumos – LRT.lt) naktį, jeigu jis nori, kad augtų. Prie vėsesnių temperatūrų jie neauga, stovi. Tai šiemet bus truputį mažesnis derlius. Jau manau taps tradicija auginti ne tik, kad pomidorus, agurkus, bet, kad būtų ir arbūzas“, – tikina ji.

V. Žukienė.

Pernai moteris tokiu metu jau džiaugėsi net trijų šimtų kilogramų arbūzų derliumi, o šiemet juos skins tik vasaros pabaigoje. Melionai, priešingai nei ankstesniais metais, šį kartą itin gerai auga lietuviškame darže.

„Šiemet melionai būjoja, galima sakyti. Jų tikrai labai nemažai primegzta yra. Derliumi tikrai džiaugiamės, aišku, dar mes jų neskinam, nes jie dar noksta, bet jau greitai prasidės skynimas, daug geresnis sakyčiau nei arbūzų, geriau mezgė, geriau augo“, – džiaugiasi ūkininkė.

Augalų selekcininkas sako, kad pirmoji lietuviška arbūzų veislė išvesta dar prieš trisdešimt metų.

„Žiemos šiltėja ir vasaros karštos ir ilgos būna, žinokit čia ateity jau bus normalu. Anksčiau nebūdavo prieš penkiasdešimt metų ar aštuoniasdešimt, agurkų, tik Kėdainių krašte buvo, nebuvo pomidorų, dabar jau viskas iš pietinių, dabar ir paprikos jau lauke pilnumoj dera“, – sako selekcininkas Algirdas Gražys.

A. Gražys.

Nors prekybos vietose lietuviškais arbūzais neprekiaujama, tačiau pirkėjau sako, kad mielai tokius pirktų.

„Mano nuomone, kaip pirkėjo, būtų, kad Lietuvoje jis užaugintas negali būti toks saldus kaip tarkim ispaniškas, bet paragauti aišku būtų įdomu ir paragavus gal nustebintų skonis ir tada kodėl ne paremti Lietuvos ūkininkus?“, – svarsto pirkėjas.

Kai kurie pirkėjai tikina arbūzus yra auginę ir patys.

„Aš pati buvau užsiauginusi, vidus buvo baltas, bet buvo labai saldus. Iš parduotuvės kaip kada koks papuola, kartais būna saldus, o kartais toks be skonio“, – sako kita pirkėja.

Nors egzotinių vaisių augintojų kasmet šalyje daugėja, tai paversti verslu norinčiųjų mažai. Dėl nuolat besikeičiančių orų, tai būtų itin rizikinga veikla.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Iš melionų – netgi duona: išmėginkite 3 receptus ir sutaupykite

JP Redakcija

Naujamiestyje – įvairiausių skonių arbūzų mugė

JP Redakcija

Sultys – cukraus šaltinis? Gydytoja dietologė atsako: svarbu kokios ir kiek

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads