Žymi tinklaraštininkė: kodėl karantino metu rinktis košę? 4 patarimai ir gardūs receptai



Stipresnis imunitetas ir atsparumas virusams? Dailėjančios kūno linijos ir daugiau energijos? Sotumo jausmas ir retesnis užkandžiavimas? Visiems šiems klausimams tinka vienas atsakymas – avižinė košė. Nors šio patiekalo nauda neabejoja daugelis, tačiau ne kiekvienas žino, kiek daug naudingų savybių, kurios ypač aktualios šiandien, avižinė košė turi.

„Kviečiu į šį patiekalą pažiūrėti kitaip – atrasti ne tik naudą organizmui, bet ir netikėtų skonių bei spalvų įvairovę, apie kurią dažniausiai nepagalvojame“, – teigia tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė.

Avižinė košė – tai puikus būdas paįvairinti savo mitybą ir įtraukti į ją daugiau vaisių, daržovių bei gerųjų riebalų produktų, kurių turite savo šaldytuve. Tai itin aktualus produktas pastaruoju metu: grūdų perdirbėjų „Malsena“ duomenimis, paskelbus karantiną paklausa avižinei produkcijai išaugo kone trečdaliu. Tad kodėl aktualu avižas rinktis šiuo laikotarpiu?

Avižos padeda sustiprinti imunitetą. Avižose gausu tirpiųjų maistinių skaidulų (beta-gliukano), kurios yra natūralus imuninės sistemos stimuliatorius. Atlikti tyrimai* parodė, kad patekusios į organizmą, jos stiprina apsaugines funkcijas, gali padėti neutralizuoti kai kurias bakterijas ir virusus, padėti greičiau išgyti. Avižose taip pat yra seleno, cinko, kurie padeda apsisaugoti nuo infekcijų.

Avižos užtikrina sotumą. Daug laiko praleidžiant namuose ima noras užkandžiauti? Avižose esančios tirpiosios skaidulos užtikrina sotumo jausmą ilgam. Tai mažina norą užkandžiauti, o tuo pat metu ir palaikyti optimalų kūno svorį.

Avižiniai dribsniai gali padėti sumažinti riebalų kiekį mūsų kūne. Avižos yra lėtai pasisavinami angliavandeniai, kurie neleidžia cukraus kiekiui organizme pakilti per daug. Kadangi insulinas atlieka svarbų vaidmenį signalizuojant organizmui kaupti riebalus, tai mažesnis cukraus kiekis kraujyje atitinkamai padeda efektyviau deginti riebalus.

Avižos – nepakeičiamas maistas sportuojantiems. Jos skatina azoto oksido gamybą, kuris gerina kraujotaką raumenyse. Prie to taip pat prisideda ir gausus geležies kiekis, esantis avižose. Ji raudonuosiuose kraujo kūneliuose nešioja deguonį.

Tačiau, anot K. Pišniukaitės-Šimkienės, avižos – ne tik naudingas, bet ir labai gardus patiekalų ingredientas, kuris dažniausiai nuvertinamas nepelnytai. Todėl svarbu žinoti keletą gudrybių, kad pusryčių košė nevirstų į pilką ir apetito nežadinančią masę.

„Atrodo, kas čia sudėtingo išvirti košę – suberi kruopas, įpili vandens ir viskas. Tačiau iš kirvio košės neišvirsite, tam, visų pirma, reikia kokybiškų ingredientų. Aš visada renkuosi tik patikimas ir kokybiškas lietuviškas avižas. Kita svarbi gudrybė, kurią pamiršta daugelis žmonių, yra druska. Net ir mažas žiupsnelis druskos pagerins kiekvieną košę – tiek saldžią, tiek sūrią. Taip pat košės nepervirkite, kruopos turi būti kramtomos, o ne ištižusios ir gličios“, – tikina tinklaraščio autorė.

„Malsenos“ kokybės vadovės Vitos Petravičiūtės teigimu, jei jums patinka kreminės tekstūros avižos, pradėkite jas virti šaltame vandenyje. Jei jums patinka grubesnė tekstūra, avižas virkite trumpiau.

„Jei avižas įpilsite į jau verdantį vandenį, košės tekstūra bus grubesnė, labiau jausite grūdus. To priežastis paprasta – kai skysčio prisotintos avižos yra pakaitinamos, jos išskiria krakmolą. Pervirta košė gali tapti lipni. Tam, kad to išvengtumėme, košę iš pradžių reikėtų virti ant silpnos ugnies, kad avižos galėtų prisigerti skysčio, ir tik tuomet padidinti kaitrą”, – tikina specialistė.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

„Pricer“: pigiausių maisto produktų vidutinis krepšelis vasarį brango 0,5 proc.

JP Redakcija

Baltyminiai batonėliai: užkandis ar desertas? Ekspertė pataria, kada juos geriausia vartoti

JP Redakcija

Priemonių planas: nemokamas maitinimas trečiokams nuo 2027-ųjų, po metų – ketvirtokams

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads