-1.7 C
Panevėžys
Pirmadienis, 24 vasario, 2025

Ar verta gerti sulą?



Daugelį lietuvių kankina klausimas, ar sveika gerti sulą. Tai – sezoninis produktas, tekantis iš medžių vos kelias savaites per metus. Tiek beržų, tiek klevų sula turi sveikatai naudingų savybių, tarp kurių – odos jauninimas, bakterijų šalinimas ir net kraujospūdžio mažinimas, LRT TELEVIZIJOS laidoje pabrėžia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

„Beržų sula veikia kaip labai efektyvus kepenų detoksikatorius. Ji gali neutralizuoi šalutinius medžiagų apykaitos produktus, pašalinti toksinus, taip pat sula padeda kepenų veiklai kaip papildomas mineralų, cukrų, vitaminų ir kitų naudingų medžiagų šaltinis“, – aiškina A. Unikauskas.

Dar vienas beržų sulos privalumas – odos jauninimas. „Sula gali būti naudojama kaip prausiklis, kad pagerintų odos tekstūrą ir sumažintų tokias problemas kaip aknė ar egzema. Beržų sula ne tik jaunina, bet ir apsaugo odos ląsteles nuo oksidacinio streso, UV spindulių, aplinkos taršos ir pan.“ – teigia medikas.

Klevų sula turi ne mažiau naudingų savybių – ji stimuliuoja neutrofilų (imuninių ląstelių) aktyvumą, taip pat padeda pašalinti bakterijas.

Anot A. Unikausko, klevų sula pasižymi ir kraujospūdį mažinančiu poveikiu. „Reikia paminėti, kad klevų sula stiprina kaulus. Mokslininkai teigia, kad 50 proc. sulos tirpalas gali potencialiai sustabdyti osteoporozės ir į ją panašius simptomus, paskatintus mitybos, kurioje mažai kalcio“, – sako medikas.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Panevėžietis J. Starkevičius: „Šiemet sulos – dvigubai daugiau“

JP Redakcija

Specialistai primena, kaip tinkamai leisti sulą

JP Redakcija

Kaip tinkamai leisti sulą?

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads