7 vaistažolės virškinimui gerinti

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM


Virškinimo sistema yra esminė mūsų organizmo dalis, atsakinga už maisto apdorojimą ir maistinių medžiagų pasisavinimą. Jos sklandus veikimas gali turėti įtakos mūsų imuninei sistemai ir bendrai savijautai.

Vasarą, kai dažnai turistaujame, valgome ant laužo keptą mėsą ir užkandžiaujame, padidėja virškinimo sutrikimų rizika. Susidūrus su skrandžio ar žarnyno problemomis, ne visuomet reikia imtis stiprių vaistų. Daugelis mūsų virtuvėje turime natūralių prieskonių ir žolelių, galinčių padėti sumažinti virškinimo sistemos negalavimus.

Ramunėlės

Ramunėlė jau nuo senų laikų yra žinoma ir plačiai vertinama dėl savo raminamųjų savybių.

Ši vaistažolė, dar vadinama chamomilla, yra dažnai naudojama liaudies medicinoje ir alternatyvioje sveikatos praktikoje. Jos įvairūs komponentai, tokie kaip eteriniai aliejai, flavonoidai ir kumarinai, suteikia jai naudingų savybių. Kalbant apie ramunėlės naudą virškinimo sistemai, svarbu paminėti jos priešuždegimines savybes, raminantį poveikį, skausmo mažinimą ir virškinimo sistemos raminimą.

Paprastasis saldymetis

Saldymedis, moksliškai vadinamas Glycyrrhiza glabra L., yra daugiametis žolinis augalas, kuris natūraliai neauga Lietuvoje ir yra auginamas tik specialiuose botanikos soduose.

Šis augalas pasižymi priešuždegiminėmis, žaizdas gydančiomis, vidurius laisvinančiomis savybėmis ir taip pat yra žinomas kaip anacidinis (rūgštingumą mažinantis) preparatas. Be to, jis gali stiprinti virškinimo trakto kapiliarų sienas ir pagerinti medžiagų apykaitą.

Vaistinė medetka

Vaistinė medetka, moksliniu pavadinimu Calendula officinalis, yra vienmetis žolinis augalas, kuris Lietuvoje dažniausiai auginamas soduose ir darželiuose. Šis augalas gali kaupti įvairias naudingas medžiagas, tokiu kaip karotinoidai (pavyzdžiui, likopinas, beta-karotinas, rubiksantinas), vitaminas C, flavonoidai, ir fenolkarboninės rūgštys.

Medetkų nuovirai dažnai naudojami siekiant sumažinti skrandžio skausmus ir spazmus. Įrodyta, kad reguliariai vartojama medetkų arbata gali mažinti virškinimo problemų riziką.

Pelynas

Pelynas, arba karčiasis kietis, yra daugiametis žolinis augalas, turintis įvairių naudingų medžiagų, tokių kaip fitocheminiai junginiai, eteriniai aliejai, flavonoidai, organinės rūgštys, dervos, taninai ir fenoliai. Tiek šviežios, tiek džiovintos šio augalo dalys gali būti naudojamos medicininiais tikslais.

Liaudies medicinoje pelynas seniai buvo žinomas kaip veiksminga priemonė žarnyno parazitų pašalinimui ir organizmo valymui. Pelyno preparatai taip pat gali būti vartojami siekiant pagerinti virškinimą sergant gastritu ar kitomis būklėmis, kai sumažėja skrandžio sulčių rūgštingumas.

Paprastasis kmynas

Paprastasis kmynas yra gerai žinomas dvimetis žolinis augalas, paplitęs visoje Lietuvoje, dažnai randamas pakelėse, pievose, soduose ir šlaituose. Šio augalo stiebas yra stačios, šakotos formos ir plikas.

Kmynų preparatai gali padėti pagerinti apetitą, aktyvuoti virškinimo liaukų veiklą ir skatinti žarnyno peristaltiką. Taip pat kmynai gali turėti spazmolitinį poveikį lygiuosiuose raumenyse ir skatinti tulžies išsiskyrimą.

Pienė – paprastoji kiaulpienė

Paprastoji kiaulpienė yra dažna pievų, ganyklų ir pakelių piktžolė, kurios šaknys žinomos dėl savo naudingų savybių. Šios šaknys gali turėti karčiųjų glikozidų, dervų, sacharidų, vitaminų C, karotinoidų, nikotino rūgšties, flavonoidų ir organinių rūgščių.

Paprastosios kiaulpienės šaknys gali būti įtrauktos į vaistažolių mišinius, skirtus gerinti apetitą. Tai taip pat gali būti naudinga priemonė, reguliuojanti virškinamojo trakto veiklą, ir pagerinti medžiagų apykaitą, taip pat galinti turėti vidurius laisvinantį poveikį.

Geltonasis Gencijonas

Pagrindiniai aktyvūs gencijono šaknų junginiai yra iridoidai, sekoiridoidai, ksantonai ir flavonoidai.  Gentiana rūšių iridoidai ir secoiridoidai gali padidinti apetitą ir turėti apsauginį poveikį virškinimo sistemai. Šie junginiai apima gentiopikrozidą, amarogentiną ir amarosveriną. Šie junginiai prisideda prie kartaus gencijono šaknų skonio. Karčiųjų medžiagų vartojimas gali paskatinti organizmą išskirti seiles ir skrandžio sultis, taip skatinant apetitą ir gerą virškinimą


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Vaistažolių vartojimo paruoštukas: gydytoja įspėja, kas gali pakenkti

JP Redakcija

Vaistažolių supirkėjai: derlius menkas, arbatų pardavimai traukiasi

JP Redakcija

Vaistininkas apie vaistažolių rinkimą – kaip nesumaišyti ir neapsigauti?

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads