21 C
Panevėžys
Trečiadienis, 26 birželio, 2024

Tyrimas atskleidžia Panevėžio privalumus ir galimybes: miestas tampa vis patrauklesnis jaunimui

Autoriusjp
Fotoživilė večiorkutė

Panevėžio miesto savivaldybės užsakymu atliktas mišrios metodikos 2024 m. jaunimo situacijos tyrimas, kurį atliko Politikos tyrimų ir analizės institutas. Tyrimo metu paaiškėjo, kad jaunimas teigiamai vertina miesto infrastruktūros pokyčius, Savivaldybės įgyvendinamą vasaros užimtumo programą, ypatingą reikšmę teikia naujų kultūros įstaigų atsiradimui, moksleivių dalyvaujamojo biudžeto įgyvendinimui.

Tyrimo metu buvo analizuojami įvairūs jaunimo problemas atspindintys rodikliai – laisvalaikis, darbas, būstas, dalyvavimas miesto gyvenime, grįžimo į Panevėžį galimybės, karjera ir kt. Taip pat buvo siekiama išsiaiškinti jaunimo su negalia poreikius, įsidarbinimo galimybes, darbo vietų pritaikomumą.

„Tyrimas padėjo išsiaiškinti realius jaunimo lūkesčius ir poreikius. Džiugina, kad jauni žmonės Panevėžį vertina palankiai – mato perspektyvų, savo ateitį jame, nori sugrįžti dirbti į gimtąjį miestą. Tyrimo išvados padėjo išgryninti sritis, kurias reikia tobulinti, stiprinti, kad užtikrintume jaunimui daugiau galimybių realizuoti ir atrasti save, kokybiškai leisti laiką, įgyti įgūdžių ir tobulėti“, – teigė Simona Niedvarė, Panevėžio miesto savivaldybės administracijos vyriausioji specialistė.

Atliekant jaunimo situacijos tyrimą buvo apklausti moksleiviai, studentai ir dirbantis jaunimas, kurie aktyviai dalinosi savo įžvalgomis ir pastebėjimais. Skirtingų amžiaus grupių respondentai labiausiai džiaugėsi ir, kaip miesto patrauklumą, išskyrė bendrą miesto infrastruktūros atsinaujinimą – sutvarkytas aikštes, skverus, parkus, Senvagę. Jaunimas ypatingą reikšmę teikė tokių kultūros įstaigų, kaip nacionalinės svarbos meno ir kultūros objektas „Stasys Museum“ bei Skaistakalnio parke įkurtas „Pragiedrulių“ kūrybiškumo centras atsiradimui mieste. Teigiamai jauni žmonės įvertino pradėtą įgyvendinti mokinių dalyvaujamąjį biudžetą.

„Jaunimas palankiai vertina Savivaldybės siūlomą vasaros užimtumo programą, aktyviai naudojasi Panevėžio atviro jaunimo centro, atvirų jaunimo erdvių paslaugomis ir nekantriai laukia olimpinius standartus atitiksiančio Aukštaitijos baseino atidarymo. Jauni žmonės taip pat norėtų daugiau mažosios architektūros objektų – atvirų kūrybinių ir urbanistinių kultūros erdvių, aktyvaus laisvalaikio parkų, atvirų terasų“, – sakė Instituto mokslo darbuotojas, ekspertas Nerijus Miginis.

Savivaldybei, su jaunimu dirbančioms organizacijoms, švietimo įstaigoms, įvertinus tyrimo rezultatus, pateiktos rekomendacijos, kaip planuoti priemones jaunimo poreikiams ir problemoms spręsti. Aktualiausios – darbas, karjera, studijos, finansinis raštingumas, daugiau sutvarkytų ir pritaikytų erdvių jaunimui. Asmenys su negalia išskyrė pavėžėjimo, lydinčio asmens paslaugas, kurios būtų teikiamos vykstant į miesto kultūros įstaigas, Jaunuolių dienos centrą. Taip pat jaunieji panevėžiečiai išreiškė poreikį, kad miesto viešasis transportas kursuotų ir vėlesniu metu.

Tyrimą atliko Politikos tyrimų ir analizės instituto ekspertai 2024 metų kovo–gegužės mėnesiais. Tikslinė grupė buvo 14-29 metų Panevėžyje gyvenantys jauni žmonės, iš kurių virš 400 atsakė į tyrimo anketą, taip pat dalyvavo virš pusšimčio specialistų, dirbančių su moksleiviais ir jaunimu.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

V. Uspaskich apie Europos prokuratūros tyrimą dėl ES lėšų įsisavinimo: žinau, kad nieko blogo nesu padaręs

confident-noyce

Premjerė žada bendradarbiauti su tyrimą dėl COVID-19 skiepų pradėjusia prokuratūra

confident-noyce

Europos Komisija tiria, ar „Meta“ tinkamai užtikrina vaikų apsaugą

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau