Virtuvėje karaliaus sūriai – patiekalai iš sūrio, su sūriu, prie sūrio

Virtuvėje karaliaus sūriai – patiekalai iš sūrio, su sūriu, prie sūrio

JP / Organizatorių nuotr.

Kaip sūryje atsiranda skylutės, kada sūryje nebelieka laktozės, kokį sūrį kepti su šonine, o kokį valgyti su mėlynių uogiene? Apie visa tai ir dar daugiau įdomybių, patarimų ir gardžių patiekalų iš įvairių rūšių sūrių šį savaitgalį skaniausioje TV3 laidoje „La Maistas“!

 Prie profesionalių „La maistas“ šefų Tomo Rimydžio ir Vyliaus Blauzdavičiaus šį kartą prisijungė sūrių ekspertas Vytautas Vaga. Jo gyvenime sūriai užima ypatingą reikšmę. Vyras jau 7 metus keliauja po pasaulį ieškodamas ypatingų sūrių. Vytautas teigia, kad yra išragavęs visus Europos sūrius, tačiau vertina ir lietuviškus, ypač ūkininkų gamintus. „Lietuviai dabar ypač tobulėja sūrių gamyboje. Lietuvos sūrio istorija yra kuriama būtent dabar“, – sako V. Vaga.

BIC

Sūrių žinovas laidos žiūrovams papasakos daug įdomių dalykų: kaip atsirado pirmieji sūriai, kaip sūryje atsiranda skylutės, kada sūryje nebelieka laktozės ir jį gali valgyti net laktozės netoleruojantys žmonės, kokį sūrį su kuo derinti ir kaip skaniausia jį valgyti.

„Geriausia sūrį laikyti suvyniotą į popierių šaldytuve, daugiau skonio bus jei patiekalus gardinsite  šviežiai sutarkuotu sūriu, prieš valgydami sūrį, atsižvelkite į tai, kaip jį rekomenduojama patiekti – pjaustytą ar laužytą – nuo to irgi priklauso jo skoninės savybės“, – patarimų negailėjo Vytautas.

Laidos svečias gamins kremišką bulvienę su Čederio sūriu ir karštą sumuštinį su Reblochon sūriu, pievagrybiais ir marinuotais agurkėliais. O kaip netikėtą derinį visiems rekomenduoja išbandyti sūrį su baltu pelėsiu ir mėlynių uogiene.

Tuo tarpu  nuolatinis laidos „La maistas“ šefas Vylius Blauzdavičius siūlys derinti sūrį su šonine ir pagamins net du tokius patiekalus – keptą varškės sūri šoninės „marškinėliuose“ ir duonoje keptą sūrį su traškia šonine. Neliks nuskriausti ir saldumynų mėgėjai – jiems Vylius pasiūlys keptą saldaus pieno sūrį  su cinamonu ir medumi.

Kitas laidos šefas Tomas Rimydis taip pat turi ką papasakoti apie sūrius.

„Sūris mūsų istorijoje buvo prieinamas toli gražu ne visiems, savotiška prabangos prekė buvo. Jį sau leisti galėjo tik tie, kas turėjo žemės, pievų ir  galėjo išlaikyti karvę. Tie galėjo valgyti, sočiau, riebiau ir skaniau. Didele sūrių įvairove nepasižymėjome. Iš esmės buvo vienas varškės sūris, kuris būdavo įvairiai apdorojamas ir paskaninamas – keptas, sūdytas, džiovintas pečiuje, parūkytas, su kmynais, kanapėmis ir t.t.“, – apie lietuviškus sūrius kalbėjo Tomas.

T. Rimydis gamins anties šlauneles su keturių sūrių pyragėliu ir varškės sūrio desertą su šokoladu, vanile, šaltalankių tyre ir spanguolių uogiene. Šį netradicinį sūrio gardėsį siūlome pasigaminti ir jums!

 Varškės sūrio desertas su spanguolių uogiene

Gaminimo trukmė: 20 min

Ingredientai:

200 g varškės sūrio

50 g šaltalankių tyrės

30 g cukraus (arba medaus)

20 g lazdyno riešutų

20 g juodojo šokolado

Patiekiant:

Spanguolių uogienės

Mėtų lapelių

burokėlių miltelių

Gaminimas:

Varškės sūris labai gerai sutrinamas su šaltalankių tyre ir cukrumi (kad nesijaustų sūrio gabaliukų ir cukraus kristalų).

Įmaišomas tarkuotas juodas šokoladas ir smulkiai sukapoti lazdyno riešutai.

Iš paruoštos masės formuojami rutuliukai.

Rutuliukai dedami į šaldytuvą 1-2 valandoms, kad atšaltų ir sutvirtėtų.

Patiekiami su spanguolių  uogiene ir mėtų lapeliais, papuošiami burokėlių milteliais.

Gurmaniški sūrio patiekalai – laidoje „La Maistas“ sekmadienį 9 val. per TV3, o dar daugiau patarimų ir receptų – www.lamaistas.lt.

AIK

Tėvynė

H2Auto plovykla

JUKmedia

Lazy Monkey

Dattoo tattoo

NĖRA KOMENTARŲ

Atsakyti

JP.LT už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.LT pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.