Norint mažiau laiko per šventes praleisti virtuvėje, užtenka susimokėti. Jau ne vienus metus verslininkai siūlo galimybę Kūčių vakarienę – jau pagamintus patiekalus ar visos vakarienės gaminimui paruoštus produktus – tiesiog užsisakyti. Tiesa, tokiai vakarienei teks atseikėti bent kelias dešimtis eurų.
Vis dėlto kalbintų kavinių atstovės teigia, kad tokia paslauga kasmet vis populiaresnė, o klientai galimybe užsisakyti Kūčių vakarienę domėtis pradeda dar lapkričio pradžioje.
Pašnekovės svarsto, kad neretai žmonės tiesiog neturi tiek daug laiko, kad galėtų pasiruošti ir Kūčioms, ir Kalėdoms, nes, pavyzdžiui, dirba. Kiti tiesiog pasirenka patiekalų gamybai skirtą laiką praleisti su šeima ir artimaisiais.
„Retro“ kavinės savininkė Asta Dimšienė LRT.lt teigia, kad tokia idėja kilo iš pačių klientų klausimų. Apie galimybę užsisakyti patiekalų Kūčioms klientai pradėjo klausinėti kitoje jos turimoje dienos pietų kavinėje.
„Ten tokia maža pietų kavinukė. Joje niekuo neprekiaujame. Tiesiog prekiaujame dienos pietų maistu. Artėjant Kūčioms, Kalėdoms žmonės pradėjo klausinėti: „Pas jus labai skanus maistas, ar gaminate kažką švenčių periodu?“ Kadangi buvo paklausa, atsirado ir toks pasiūlymas. Šiemet jau atidarėme antrą kavinukę ir taip išėjo, kad patys žmonės vėl pradėjo klausinėti.“
„Bernelių užeigos“ rinkodaros vadovė Vaida Mažeikė taip pat tvirtina, kad tokia paslauga – itin populiari. Kavinė galimybę įsigyti šventinių patiekalų siūlo jau daugiau kaip penkerius metus.
„Tai labai pasisekę, nes žmonės vis dėlto gaišta laiką, tuo pat metu neretai ruošiasi ir Kalėdoms. Dviem šventėms iš eilės ruošti maistą gana sudėtinga, todėl žmonės tai labai vertina“, – įsitikinusi V. Mažeikė.
Dažniausiai paslauga susidomi šventėms grįžtantys emigrantai
LRT.lt kalbintų kavinių Kūčių meniu paprastai susideda iš 12 patiekalų ir yra skirtas keturiems asmenims. Norint užsisakyti tokį variantą, savo biudžete derėtų nusimatyti apie 70–80 eurų.
Tiesa, kavinės teigia esančios gana lanksčios – jeigu patiekalų yra mažiau, jeigu vakarienė skirta ne keturiems, o mažesniam ar didesniam skaičiui žmonių, kaina atitinkamai kinta.
A. Dimšienė priduria taip pat klientų pasiteiraujanti, ar vakarienė bus skirta ir vaikams ir koks jų amžius: „Jeigu vaikiukui yra iki 7–8 metų, tai mes skaičiuojame tam vaikučiui 10 eurų. Vis tiek atsižvelgiame į tai, kad jis nesuvalgys tiek, kiek suaugęs žmogus.“
Nors kai kuriems tokia suma už vakarienę gali pasirodyti nemaža, pašnekovės teigia, kad klientai dažniausiai tiesiog vertina savo laiką, todėl yra labiau pasiryžę sumokėti, nei patys gaišti laiką virtuvėje.
Be to, pastebi kavinių atstovės, dažnai tokią paslaugą užsisako jauni žmonės, šventėms grįžę iš užsienio.
„Didelė dalis mūsų užsakovų yra šeimos, kurios grįžta iš užsienio. Jie tiesiog sako – mes parvažiuosime kone prieš dieną ir tikrai nenorime turėti rūpesčių, važinėti po parduotuves, ruoštis, kažką galvoti“, – sako A. Dimšienė.
Ji priduria pastebinti, kad ir Lietuvoje gyvenančių žmonių palaikomos tradicijos po truputį keičiasi, jie ėmė labiau branginti savo laiką: „Jeigu tai gali padaryti kitas žmogus, o tu tiesiog jam už tai sumoki, tai kodėl gi ne? Tikrai dauguma žmonių renkasi tokį variantą. Mūsų net klausė, ar nedarome Kūčių vakarienės pas save kavinėje. Tiesiog kad būtų galima tą vakarą ateiti ir pasėdėti. Man tai buvo labai keista, nes vis tiek tai yra namų šventė, šeimos šventė, bet yra žmonių, kurie mielai ateitų pasėdėti kavinėje Kūčių vakarą.“
Ne visi klientai supranta gausiantys produktus
Norintys vis dėlto Kūčių vakarienei pasiruošti patys jau ne pirmus metus renkasi ir dar kitokį variantą – užsisako vakarienę, iš atvežtų produktų pagal pateiktus receptus pasigaminti reikia pačiam. Tokią paslaugą siūlanti Jurgita Levickienė tvirtina, kad tokia paslauga klientus taip pat domina.
Jos vertinimu, gaminant šventėms ar tiesiog didesniam skaičiui žmonių nesunku apsiskaičiuoti ir ne tik įsigyti daugiau produktų, bet ir pagaminti per daug maisto.
„Ne visi turi idėjų ir patirties, kokius patiekalus gaminti. Visų mūsų mamos turi tam tikras tradicijas. Kažką ir mes turbūt perėmėme, bet kartais norisi moderniau. Tiesiog kažkokių kitokių, naujų skonių“, – mini J. Levickienė.
Vis dėlto ji atkreipia dėmesį, kad per šventinę skubą ne visi klientai, užsisakydami šventinę vakarienę, supranta, kad jie gaus ne jau pagamintus patiekalus, o produktus ir receptus.
„Per metus tokių atvejų, kad žmonės įsigytų neįsigilinę, kad čia bus ne pagamintas maistas, o produktai ir reikės gaminti patiems, praktiškai neturime arba per kelerius metus esame kokį vieną atvejį turėję. Per šventes buvo net keletas nusivylusių klientų, nes jie tikėjosi, kad salotos jau bus sumaišytos ir viskas bus padaryta“, – teigia J. Levickienė.
Norintieji užsisakyti tokią vakarienę savo piniginėje turėtų atidėti nuo 60 iki 200 eurų. Tiesa, J. Levickienė atkreipia dėmesį, kad jų klientai dažniau domisi vakarienėmis, skirtomis ne keturiems žmonėms, o gausesniam būriui artimųjų.
Už 60 eurų trijų asmenų šeima galėtų užsisakyti keletą patiekalų Kūčioms ir vieną patiekalą Kalėdoms. Už 200 eurų būtų galima pamaitinti daug didesnę kompaniją. „Tai būtų kažkoks pagrindas Kūčioms. Galbūt galėtų būti kokie penki ar šeši patiekalai didesniam skaičiui žmonių ir patiekalas Kalėdoms arba netgi desertas“, – tvirtina ji.
Neabejoja – šiomis paslaugomis žmonės susidomės vis dažniau
J. Levickienė įsitikinusi, kad vakarienių užsakymas šventėms ir galbūt ne tik joms Lietuvoje kasmet vis labiau populiarės. Anot jos, jau dabar yra dalis šeimų, kurios gali sau leisti užsakinėti jau pagamintą maistą kiekvieną dieną.
„Žmonės visada ieško patogumo. Jeigu leidžia finansinės galimybės, tai visomis prasmėmis sveikintinas dalykas, nes mes turime daugiau laiko būti su savo šeima, užsiimti mėgstama veikla. Mano nuomone, tos paslaugos tik plėsis. Gyvenimas gerėja, todėl manau, kad tos paslaugos turi perspektyvą augti“, – teigia J. Levickienė.
V. Mažeikė neabejoja, kad tokios paslaugos ateityje populiarės. Anot jos, klientai galimybe įsigyti Kūčių vakarienę domėtis ima lapkričio pradžioje.
„Jeigu šeimininkauji namuose, ruoštis Kūčių vakarienei ir Kalėdų stalui – gana imlu laikui. Šiandien skubantis žmogus negali sau tiek leisti. Galbūt ir važiuojant pas gimines sudėtinga susiruošti – reikia viską susikrauti ir dar važiuoti. Ši paslauga labai patogi: užsisakai maistą, jį pasiimi ir gali švęsti namuose ar važiuoti tiesiai pas gimines. Sutaupai laiko ir pinigų“, – tikina V. Mažeikė.
Ji priduria – tai nereiškia, kad žmonės turėtų pamiršti Kūčių tradicijas ar pasiruošimą šventėms. Tiesiog turėdami daugiau laiko, jie gali jį išnaudoti kartu su šeima, pavyzdžiui, kepdami sausainius.