Ruošiant patiekalus su daržovėmis itin lengva sutaupyti, o ypač jeigu kaip tik šiuo metu imamas jų derlius. Pasirinkus tinkamus prieskonius bei fantaziją, daržovės gali įgauti įvairiausius skonius ir kvapus, nukeliačius į egzotiškiausias šalis. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad superdaržove vadinami moliūgai rudenį puikiai praturtina mitybos racioną – juose gausu naudingų mineralų ir vitaminų.
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad moliūgų panaudojimo būdų virtuvėje – begalės, o jų likučius ar pasiruoštą tyrę galima užšaldyti ir visada po ranka turėti paruoštukų greitai vakarienei.
Panaudojimo būdų – galybė
Moliūgas – nebrangi ir nekaloringa daržovė, tinkanti tiek vaikams, tiek senyvo amžiaus ar net itin skaičiuojantiems kalorijas žmonėms. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, jog iš moliūgų galima ruošti ne tik klasika tapusias trintas sriubas, bet ir juos panaudoti daržovių apkepams, pakeičiant juose dalį bulvių arba kepiniams, keičiant juose dalį miltų.
„Moliūguose gausu mineralinių medžiagų: kalio, vario, mangano, šiek tiek geležies. Ši daržovė turtinga skaidulų ir antioksidantų – beta karoteno ir liuteino, kurie reikalingi žmogaus regai. Be to, moliūguose galima rasti įvairių vitaminų: A, C, E ar K, kuris itin reikalingas kraujo krešumui, kaulų būklei bei kitoms žmogaus organizmo funkcijoms palaikyti“, – apie moliūgų naudą pasakoja gydytoja.
Tiesa, ne ką mažiau vertingos yra ir moliūgų sėklos, kuriomis galima skaninti salotas ar sriubas: „Sėklose yra daug Omega 3 bei Omega 6 riebalų rūgščių, taip pat ir antioksidantų, kurie padeda palaikyti gerą ląstelių būklę bei užkirsti kelią laisvųjų radikalų poveikiui.“
Tampa ne sezonine, bet įprasta daržove
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, jog moliūgas vis labiau tampa ne sezonine, bet įprasta daržove, kurią parduotuvėje galima nusipirkti ištisus metus ir iš jos gaminti įvairiausius patiekalus. Vis dėlto, kol kas šios daržovės perkamumo pikas prasideda nuo spalio pabaigos.
Nors moliūgai yra sezoninė daržovė, juos valgyti galima ištisus metus – užšaldyti ar kitaip užsikonservuoti žiemai. Tai ypač gera išeitis, kai nėra rūsio, kuriame būtų galima ilgiau išlaikyti moliūgą. Geriausia, pasak ekspertės, didesnius neprapjautus moliūgus laikyti sausoje, vėsioje ir tamsioje vietoje, apsaugotoje nuo šalčio bei tiesioginių saulės spindulių – balkone, tamsesniame kambaryje ar sandėliuke. Tačiau tokiu atveju svarbu, kad šalia moliūgų nebūtų šildymo įrenginių. Taip pat – juos galima apdengti audeklu, kad daržovė nebūtų veikiama šviesos.
RECEPTAS
Lazanija su moliūgais
Šiam paprastam receptui nereikės lazanijai įprasto Bešamelio ir pomidorų padažų – juos atstos moliūgų tyrė, kurios pasiruošti galima iš anksto arba panaudoti jau užšaldytą.
Patiekalui reikės:
500 g lazanijos lakštų
1 kg moliūgo (tyrei ir gabalėliams)
200 tarkuoto kietojo sūrio
400 ml daržovių sultinio;
kelių šaukštų grietinėlės;
druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių – pagal skonį.
Kaip gaminti:
- Įkaitinkite orkaitę iki 190 C.
- Stambesniais gabalais supjaustytą didesniąją dalį moliūgo kepkite apie 45 minutes, paskui šiek tiek atvėsinkite, sutrinkite, atskieskite daržovių sultiniu, pagardinkite grietinėle.
- Likusį moliūgą supjaustykite labai plonais griežinėliais.
- Dalį tyrės supilkite į kepimo formą, uždėkite lazanijos lakštus ir moliūgo griežinėlius, pabarstykite sūriu. Taip sluoksniuokite, kol sunaudosite visus makaronus, moliūgą ir tyrę. Ant viršaus užberkite tarkuoto sūrio.
- Kepkite apie 45 minutes.
Skanaus!