10.1 C
Panevėžys
Šeštadienis, 1 spalio, 2022

Veganiškas kepsnys – misija įmanoma: patarimai grilio entuziastams

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Kepsninių sezonas įgavo pagreitį, o entuziastai dūmo skonio patiekalus čirškina kiekvieną vasaros savaitgalį. Nors kepsninės daugybei žmonių asocijuojasi su sultingais jautienos kepsniais ar kiaulienos šašlykais, veganai ne ką mažiau mėgaujasi grilio sezono malonumais. Kulinarijos ekspertai siūlo maisto racioną paįvairinti alternatyviais veganiškais kepsniais.

„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad veganiškos prekės sparčiai skinasi kelią į pirkėjų krepšelius bei yra pamėgtos ir visavalgių tarpe.

„Veganiškų produktų paklausa šiemet išaugo net 40 proc., lyginant su praėjusiais metais, o pirkėjų mėgstamiausios yra veganiškos dešrelės. Augimui įtakos padarė nuolatos besiplečiantis asortimentas ir vaganiškų produktų integracija į įprastų produktų lentynas“, – sako E. Dapkienė.

Mėsos pakaitalai

Prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad veganiški kepsniai gali būti puiki alternatyva ne tik nevalgantiems mėsos, tačiau ir karštą vasaros dienos ieškantiems lengvesnių grilio patiekalų alternatyvų.

„Viena dažniausiai naudojamų veganiškų mėsos alternatyvų – sojų pupelės. Juose gausu organizmui naudingų aminorūgščių, o tų pačių baltymų beveik du kartus daugiau nei mėsoje. Tiesa, taip pat itin svarbu atsirinkti kokia sojos mėsa perkama ir kaip ji apdorojama“, – atkreipia dėmesį B. Baratinskaitė.

Dar viena sparčiai populiarėjanti mėsos alternatyva – seitanas. Šis produktas dar vadinamas kvietine mėsa, kadangi jis yra gaminamas iš kviečių baltymų, miltus skalaujant vandeniu, kol iš jų pasišalina krakmolo granulės.

„Lyginant seitano ir sojų baltymus, aminorūgščių sudėtis gausesnė ir naudingesnė sojose. Tačiau pravartu nepamiršti, kad maisto racionas turi būti kuo įvairesnis, o seitanas priklauso grūdinės kultūros patiekalams, kuriais daugelio žmonių racionas ir taip perkrautas“, – sako maisto ekspertė.

Kai daržovė tampa kepsniu

Daržovės kepsninėje gali pasitarnauti ne tik kaip garnyras prie mėsos, jos gali tapti skaniu ir maistingu pagrindiniu patiekalu, prilygstančiu sultingai plėšytai kiaulienai ar jautienos kepsniui.

„Veganiškoje virtuvėje vis labiau populiarėja stambiojo duonmedžio vaisiai. Manoma, kad šie medžiai kilę iš Indijos, nors dabar yra paplitę ir kituose tropiniuose regionuose. Stambiuose jų vaisiuose gausu krakmolo, o skoniu ir tekstūra jis primena mėsą bei yra laikomas viena sveikiausiu mėsos alternatyvų. Vaisiaus skonis yra gana neutralus, tačiau jis puikiai sugeria prieskonius, o kepto ar troškinto vaisiaus tekstūra primena plėšytą vištieną ar kiaulieną“, – pasakoja B. Baratinskaitė.

Sultingais kepsniais gali virsti ne tik egzotiški vaisiai iš tolimų kraštų, tačiau ir gerai žinomos Lietuvoje augančios daržovės.

„Gardų kepsnį išsikepti galime iš daugybės daržovių – tereikia pasitelkti fantaziją. Kepsnelius galima gaminti iš avinžirnių, burokėlių, brokolių, morkų, cukinijų, baklažanų, įvairių grybų – atsižvelgiant į mėgstamus skonius. Norint vientisos struktūros – puikiu kepsniu taps žiedinis kopūstas, portobello grybas ar saldžioji bulvė“, – sako maisto ekspertė.

B. Baratinskaitė kviečia paįvairinti maisto racioną ir išbandyti veganiškų kepsnių receptus.

Baklažano kepsnys su avinžirniais ir feta

Reikės: 5 šaukštų balzaminio acto, šaukšto sojos padažo, 2 smulkintų česnako skiltelių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus,  didelio baklažano, 100 g keptuvėje pakeptų avinžirnių, 2 vidutinio dydžio raudonųjų paprikų (skrudintų, nuluptų, išskobtų ir supjaustytų kubeliais), 100 g fetos sūrio, saujelės supjaustytų juodųjų alyvuogių, raudonėlio, petražolių, druskos ir pipirų, pitos duonelės (nebūtina).

Gaminame: puode sumaišykite balzaminį actą, soją, česnaką, alyvuogių aliejų, žoleles, druską ir pipirus. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės ugnies. Baklažaną supjaustykite išilgai į keturis griežinėlius, kad jie būtų panašūs į kepsnius. Aptepkite juos marinatu. Kepkite baklažanus ant grotelių 2 minutes iš kiekvienos pusės arba kol šie suminkštės, bet neištiš. Nukelkite nuo ugnies ir padėkite po 1 kepsnį ant kiekvienos patiekimo lėkštės.

Į nedidelį dubenį sudėkite avinžirnius, raudonąsias paprikas, fetą, juodąsias alyvuoges ir raudonėlį. Pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, įpilkite šiek tiek likusio marinato ir išmaišykite. Ant baklažanų kepsnio uždėkite 1 arba 2 šaukštus mišinio ir patiekite su skrudinta pitos duonele.

Dūmu dvelkiantys sojos kepsniai

Reikės: 6 sojos paplotėlių be prieskonių, 1 litro daržovių sultinio, 4 šaukštų pomidorų pastos, 4 šaukštų BBQ padažo, 2 šaukštų klevų sirupo, 2 šaukštų garstyčių, 1 šaukštelio obuolių sidro acto, smulkinto česnako skiltelės, druskos, pipirų, rūkytų paprikų miltelių, smulkintos Kajeno paprikos ir kitų mėgstamų prieskonių.

Gaminame: sojų kepsnius mirkykite daržovių sultinyje bent 15 minučių. Stebėkite juos ir nuolat maišykite. Tuo tarpu sumaišykite visus kitus, marinatui skirtus ingredientus. Jei sojos kepsniai yra per minkšti, išspauskite vandenį ir sudėkite juos į marinatą. Atidžiai stebėkite, kad kiekvienas gabalėlis būtų kruopščiai padengtas marinatu ir palikite pastovėti 30 minučių. Kuo ilgiau stovės, tuo intensyvesnio skonio bus kepsniai. Kepkite ant grotelių, kol šie apskrus iš abiejų pusių.

Žiedinio kopūsto kepsnys

Reikės: vidutinio dydžio žiedinio kopūsto, keturių šaukštų alyvuogių aliejaus, mėgstamų prieskonių, smukinto česnako, rozmarino šakelės, druskos ir pipirų.

Gaminame: atsargiai nuimkite išorinius žiedinio kopūsto galvutę supančius lapus. Aštriu peiliu švelniai nupjaukite žiedinio kopūsto galvutės stiebą. Žiedinį kopūstą pjaustykite maždaug 3-4 cm storio pjausniais. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi, įtrinkite prieskoniais, česnaku ir rozmarino šakele. Grilyje kepkite kepsnį apie 10 minučių, kelis kartus apversdami. Žiedinis kopūstas turi apskrusti iki auksinės spalvos.

Tolimaisiais rytais dvelkiantis portobello kepsnys

Reikės: 4 portobello grybų, 2 šaukštų sojos padažo, 1 šaukšto sezamų aliejaus, 2 skiltelių česnako, smulkiai pjaustytos 3-4 cm imbiero gabalėlio, vieno smulkiai supjaustyto aitriosios paprikos, pusės žaliosios citrinos sulčių.

Gaminame: dideliame dubenyje sumaišykite visus ingredientus, išskyrus grybus. Kiekvieną grybą supjaustykite išilgai į tris griežinėlius ir sudėkite į marinato dubenį. Grybus marinate laikykite apie 15 minučių. Įkaitinkite kepsninę iki vidutinės ugnies (neperkaitinkite, kitaip grybai greitai sudegs arba išdžius). Sudėkite grybų griežinėlius ir kepkite apie 5 minutes iš abiejų pusių. Grybai turi būti auksinės spalvos, šiek tiek traškiais krašteliais ir su kepsninės žymėmis.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kepsnys „Cordon Bleu“ slepia aristokratiškas paslaptis: kuo šis valgis toks ypatingas?

confident-noyce

Namuose – kaip geriausiame restorane: sultingo kepsnio paslaptys ir 4 receptai

confident-noyce

5 patiekalų idėjos iš Japonijos – vasaros grilio čempionams

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau