10.8 C
Panevėžys
Pirmadienis, 26 rugsėjo, 2022

Vasarą stengiatės „atsivalgyti“ uogų už visus metus? Vaistininkė atskleidžia jų dienos normą

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Braškės, šilauogės, mėlynės ir trešnės džiugina mus kone visą vasarą. Ypač šiuo laikotarpiu neretai norisi šokolado gabalėlį iškeisti į šviežias uogas. Tai patvirtina ir lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ statistika – žmonės išties aktyviai dairosi šviežių uogų.

Tokį sveikuolišką elgesį sveikina „Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė. Visgi, anot vaistininkės, svarbu nepamiršti, kad uogos savyje turi cukraus, todėl ji pateikia keletą taisyklių, kaip teisingai vartoti šias uogas bei pasisavinti visas naudingiausias jų savybes.

Žmonių dėmesio centre – šviežios uogos

Šiltėjant orams visi pradeda laukti šviežio vaisių ir uogų derliaus, o jam pasirodžius skuba juo mėgautis, pasakoja „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė:

„Nuo liepos mėnesio populiariausios uogos yra braškės ir šilauogės, taip pat trešnės, kurios netgi atsirado tarp populiariausių vasaros vaisių – liepą jos pasivijo pirmą ir antrą vietą besidalijančius arbūzą ir bananą. Lietuvoje užaugintų šių uogų galėsime pasiūlyti iki rugsėjo mėnesio. Liepą taip pat išaugo žmonių susidomėjimas šviežiomis slyvomis, kurių pikas – rugpjūtį. Pastebime, kad dažniausiai jie renkasi labiau tradicines mėlynas slyvas“, – teigia E. Dapkienė.

Šviežių uogų sezonas ne toks ilgas kaip daugumai norėtųsi, neslepia „Eurovaistinės“ farmacininkė Elvyra Ramaškienė. Anot jos, tai kartais gali paskatinti persivalgymą bei stipriai padidėjusį gliukozės kiekio kraujyje skaičių.

„Tiek vaisiai, tiek perdirbti produktai savyje turi cukraus, o pats organizmas neatskirs – kuris iš jų natūralus, o kuris perdirbtas. Abiem atvejais taip pat gali pakilti gliukozės kiekis kraujyje. Todėl patariama vienam žmogui per dieną suvalgyti ne daugiau 400 g braškių,  vyšnių arba trešnių. Mėlynių dienos norma turėtų siekti vieną stiklinę – 250 ml, o štai šilauogės už visas pastarąsias uogas dvigubai vertingesnės, todėl jų pakanka vos 250 g per dieną“, – pasakoja E. Ramaškienė.

Uogų sauja – vietoje saldumyno

Nors organizmas vienodai priima cukrų iš uogų ir perdirbtų produktų, vaistininkė teigia, kad yra keletas svarbių skirtumų.

„Uogose yra gausybė mūsų sveikatai naudingų vitaminų, antioksidantų ir skaidulų – vitaminų A, C, E, K, P taip pat B grupės vitaminų, geležies, beta karoteno ir kitų mineralų. Jų pavalgius ilgiau džiaugsimės energija negu po saldumyno, o taip pat ilgesnį laiką jusime sotumą bei išvengsime persivalgymo jausmo. Visgi nepamirškite, netgi vasarą norint aprūpinti savo organizmą naudingosiomis medžiagomis, ne visada pakanka vien šviežių vaisių, uogų ar daržovių, todėl ypač artėjant rudeniui pasirūpinkite maisto papildais“, – pataria vaistininkė.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Netikėti vynuogių panaudojimo būdai: ypatingi padažai salotoms, salsos, tiksiančios prie žuvies

confident-noyce

Konservuojant derlių pravers stevija: pasiūlė, kaip išsivirti sveikatai palankesnę uogienę

confident-noyce

Spanguoliavimo sezonui artėjant: prisiminkite, kuo naudingos šios uogos

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau