20.2 C
Panevėžys
Sekmadienis, 19 gegužės, 2024

Valgydami šią daržovę įminsite jaunystės paslaptį: antioksidantų kiekis nustebins

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM

Retas žino, kad pomidorai išskiria etileno dujas, kurios yra natūrali nokinimo medžiaga. Laikant juos kartu su etilenui jautriais vaisiais, galima pagreitinti nokimo procesą. O gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad įtraukus pomidorų į savo mitybą, organizmą praturtinsite svarbiausiais vitaminais, mineralais bei odos būklę gerinančiais antioksidantais. Šviežio ir gardaus pomidoro požymiai – tai ryški spalva ir kvapnus aromatas. 

Stiprių antioksidantų šaltinis

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad pomidorai pasižymi stiprių antioksidantų kiekiu: jie padeda apsisaugoti nuo žalingos aplinkos poveikio bei palaikyti sveiką odą, o juose esantis kalis gali padėti gerinti širdies ir kraujagyslių sveikatą.

„Viena iš išskirtinių pomidorų maistinių medžiagų yra vitaminas C – stiprus antioksidantas, palaikantis imuninę sistemą, gerinantis odos sveikatą ir padedantis įsisavinti geležį. O likopenas – junginys, lemiantis ryškią raudoną pomidorų spalvą, yra dar vienas svarbus sveikatai naudingas komponentas. Kaip stiprus antioksidantas, jis siejamas su mažesne tam tikrų vėžio rūšių rizika. Be to, jis taip pat padeda stiprinti odos sveikatą ir saugo nuo saulės daromos žalos. Taip pat pomidorai yra puikus kalio šaltinis, kuris labai svarbus norint palaikyti tinkamą elektrolitų pusiausvyrą, reguliuoti kraujospūdį ir bendrą širdies ir kraujagyslių sveikatą“, – vardija dr. E. Gavelienė.

Užtikrina sotumo jausmą

Gydytoja dietologė atkreipia dėmesį, kad pomidorai – tai produktas, kurį taip pat turėtų į racioną įtraukti siekiantys reguliuoti savo svorį bei cukraus kiekį kraujyje, o įvairių pomidorų fitonutrientų derinys gali prisidėti prie priešuždegiminio poveikio, kuris apsaugo nuo lėtinių ligų.

„Pomidorai turi mažai kalorijų ir daug skaidulinių medžiagų, todėl yra puikus pasirinkimas siekiantiems reguliuoti savo svorį ar pagerinti virškinimo sistemos sveikatą. Sudėtyje esančios skaidulos padeda pasisotinti, palaiko sveiką virškinimo sistemą ir reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Pomidoruose taip pat yra įvairių B grupės vitaminų, įskaitant folatus, kurie labai svarbūs ląstelių atsinaujinimui“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Ieškokite kvapnių ir ryškios spalvos

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad pomidorai – išties dažnas produktas lietuviškame pirkinių krepšelyje, tad visuomet verta nusimanyti, kaip išsirinkti gardžiausius bei šviežiausius.

„Rinkdamiesi aukštos kokybės pomidorus ieškokite ryškių daržovių, venkite žalių dėmių ir rinkitės stangrią odelę be raukšlių. Dar patikrinkite, ar kotelio gale jaučiamas kvapnus aromatas, rodantis, kad pomidoras prinokęs. Taip pat rinkitės tuos pomidorus, kurie, atsižvelgiant į jų dydį, yra sunkūs – tai reiškia, kad pomidorai yra sultingi“, – pataria ekspertė.

Pasiruoškite gardaus pomidorų čatnio atsargų: tiks valgyti ir namie, ir dalintis su draugais.

RECEPTAS

Pomidorų čatnis

Čatniui reikės:

3 vnt. raudonųjų svogūnų, supjaustytų plonais griežinėliais;

1 kg prinokusių pomidorų, susmulkintų;

8 vnt. skiltelių česnako, plonai supjaustytų griežinėliais;

2 vnt. nykščio dydžio imbiero gabalėlių, nuluptų ir smulkiai supjaustytų;

300 g rudojo cukraus;

250 ml raudonojo vyno acto;

2 a. š. džiovintų aitriųjų paprikų dribsnių.

Gaminimo eiga: 

  1. Sudėkite visus ingredientus į didelę keptuvę ir virkite 45 minutes ant vidutinės ugnies, kol pomidorai visiškai „suskils“. Padidinkite kaitrą iki stiprios ir virkite reguliariai maišydami tol, kol mišinys taps uogienės konsistencijos.
  2. Supilkite į sterilizuotus stiklainius ir užsukite dangtelius. Atvėsę stiklainiai, neatidaryti, vėsioje ir tamsioje vietoje išsilaikys tris mėnesius. Atidarytus laikykite šaldytuve ir suvartokite per vieną mėnesį.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Pomidorų karalienė iš Miežiškių V. Burneikaitė: „Esu įsimylėjusi pomidorus“

confident-noyce

ŽŪM: stiprinama į Lietuvą įvežamų daržovių kontrolė

confident-noyce

Naujamiestietės kaimynės augina ne tik daržoves, bet ir… tinklalaidę

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau