18.3 C
Panevėžys
Trečiadienis, 29 gegužės, 2024

Valgomos dovanos – būdas sutaupyti: 5 nebrangių receptų idėjos naminiams kepiniams ir jų ruošiniams

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Padidėjusios išlaidos skatina ieškoti kūrybiškų būdų sutaupyti. Tai itin aktualu artėjant Kalėdų laikotarpiui, kai norisi artimus žmones nustebinti dovanomis. Nesvarbu, ar esate patyręs mėgėjas konditeris, ar tiesiog ieškote būdų dovanoms išleisti mažiau – naminiai kepiniai yra puikus būdas parodyti nuoširdų dėmesį bei įdėtas pastangas.

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ maisto technologės Linos Barčaitės, dovanoms skirtiems rankų darbo skanumynams nereiks išleisti daug pinigų – daugelis produktų yra dažnai sutinkami kiekvienoje virtuvėje, o taupių sprendimų galima rasti ir jų pakuotėms.

Būdas sutaupyti

„Kalėdos visuomet yra tas metas, kai norisi labiau nei visada nustebinti draugus, šeimos narius ar kolegas. Bet tikrai neturite jausti kaltės ar nerimo, jei šiuo laikotarpiu norite ir sutaupyti. Neišleidžiant daug pinigų galite artimuosius palepinti naminiais skanumynais arba jų ruošiniais. Ir tikrai nereikia tam naudoti įmantrių produktų – užteks tų, kuriuos ir taip tikriausiai turite namuose, o dovanai žaismingumo gali suteikti kūrybiškas dekoras“, – sako „Rimi“ maisto technologė.

Anot jos, skirtingos valgomos dovanos patiks skirtingiems žmonėms. „Jau pagamintus kepinius dovanoti labiausiai tiks tiems žmonėms, kurie itin mėgsta saldumynus ir juos suvartos greitai. Kepinių ruošiniai taps puikia dovana tiems, kurie patys dievina suktis virtuvėje, bet nebūtinai tam turės laiko iš karto. Tad prieš dovanodami valgomą dovaną būtinai įvertinkite, kuriam iš šių tipų labiau galite priskirti dovanos adresatą“, – pataria ji.

L. Barčaitė skatina taupyti ir pakuojant valgomas dovanas. Pavyzdžiui, kepinių ruošiniams tiks spintelėse paslėpti nenaudojami didesnės talpos stiklainiai, o sausainius galima gražiai supakuoti susukus į sviestinį popierių ir papuošus spalvingu raišteliu.

Kepiniai karaliauja Kalėdų topuose

Pasak „Rimi“ kepinių technologo Mahmoud Idir, įvairūs kepiniai Kalėdų laikotarpiu tampa itin populiarūs. Juos pirkėjai įsigyja ne tik šventiniam stalui, bet ir dovanoms ar ruošdamiesi eiti į svečius. „Pastebime, kad pirkėjai labai pasiskirstę į dvi grupes: viena grupė pirkėjų renkasi tradicinių skonių gaminius, o kita pirkėjų grupė renkasi įdomesnio skonio kepinius, išbando naujoves“, – tikina M. Idir.

Vis dėlto, anot kepinių technologo, vienas gaminys išlieka visų pirkėjų favoritu: „Mėgstamiausias kepinys yra kūčiukai. Žinoma, jie ir šiemet karaliaus mūsų kepyklų lentynose. Po kūčiukų dažniausiai perkami per Kalėdas būna gaminiai su aguonomis, cinamonu ir apelsinu, nes tokie gaminiai labiausiai „kvepia“ Kalėdomis.“

Šį Kalėdų sezoną pirkėjai galės artimuosius nustebinti „Rimi“ kepyklos naujienomis. „Šioms žiemos šventėms žmonės galės įsigyti sausainių su rikotos sūriu ir spanguolėmis, pyragą su aguonų ir apelsinų įdaru, morkų pyragą su apelsinų ir karamelės įdaru, bandeles su aguonų ir riešutų įdaru, pyragėlius su grybų ar kopūstų įdaru, pyragą su vyšnių įdaru ir Creme Brulee skonio kremu, morengų su  YUZU skonio įdaru ir dar daugiau skanumynų, kurių receptūras dar kuriame“, – sako M. Idir.

„Rimi“ dalijasi 5 nebrangiomis valgomų dovanų idėjomis: nesunkiai pagaminamais kepiniais arba ilgo galiojimo jų ruošiniais indeliuose.

1. Moliūgų keksiukai su maskarponės kremu

Keksiukams reikės:

200 g moliūgų tyrės (sutrinto orkaitėje kepto moliūgo);

2 vnt. kiaušinių;

50 g grietinės arba graikiško jogurto;

100 g rudojo cukraus;

100 ml rapsų aliejaus;

275 g. kvietinių miltų;

2 šaukštelių kepimo miltelių;

1,5 šaukštelio cinamono;

Žiupsnio druskos.

Kremui reikės:

200 ml 36 proc. riebumo grietinėlės;

250 g maskarponės sūrio;

100 g moliūgų tyrės;

1 šaukšto cukraus;

2 šaukšteliai vanilinio cukraus;

1 šaukštelis cinamono;

Papuošimui – mėgstamų riešutų ir medaus.

Gaminimas:

Kiaušinius išplakite su cukrumi. Įpilkite moliūgų tyrės, grietinės ir aliejaus. Sumaišykite sausus ingredientus, suberkite juos į kiaušinių masę ir viską išmaišykite iki vientisos masės. Pilkite tešlą į popierinėmis formelėmis išklotą keksiukų kepimo skardą. Kepkite 180° C orkaitėje apie 20 minučių ir leiskite atvėsti.

Paruoškite kremą. Išplakite maskarponės sūrį, grietinėlę ir cukrų. Galiausiai sudėkite moliūgo tyrę, cinamoną ir vėl gerai išplakite. Riešutus susmulkinkite į mažesnius gabalėlius, apkepkite sausoje ir karštoje keptuvėje 5-6 minutes. Įmaišykite medų, pakaitinkite dar keletą minučių. Leiskite mišiniui atvėsti. Atvėsusius keksiukus užtepkite kremu ir pabarstykite riešutų mišiniu.

2. Imbieriniai sausainiai

Sausainiams reikės:

200 g sviesto;

150 g cukraus;

1 kiaušinio;

150 g medaus;

500 g miltų;

1 šaukšto meduolių prieskonių;

1 šaukštelio malto imbiero;

1 šaukštelio kepimo miltelių.

Gaminimas:

Atskirame dubenėlyje mikseriu gerai išmaišykite kambario temperatūros sviestą su cukrumi.  Įmuškite kiaušinį. Įpilkite medaus ir išmaišykite iki vientisos masės. Į masę suberkite miltus, prieskonius, kepimo miltelius ir viską gerai išmaišykite. Iš tešlos suformuokite rutulį. Jį apvyniokite maistine plėvele ir palikite kambario temperatūroje 2 val.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Ant miltais pabarstyto paviršiaus kočėlu tolygiai plonai iškočiokite tešlą (apie 0,5 cm storio). Su sausainių formelėmis iš tešlos išspauskite norimas figūras. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos išdėliokite išspaustas figūrėles ir pašaukite į orkaitę kepti apie 10 min.

3. Granola

Granolai reikės:

250 g avižinių dribsnių;

100 g migdolų;

30 g linų sėmenų;

50 ml klevų sirupo;

50 ml migdolų aliejaus (ar kito mėgstamo aliejaus).

Pagardų: apelsino žievelės, vanilės ekstrakto, maltų imbierų, druskos, džiovintų spanguolių, vyšnių ar svarainių.

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 140 °C. Ant kepimo formos išklokite kepimo popierių. Avižinius dribsnius sutrinkite taip, kad jie būtų vidutiniškai-stambiai sumalti. Į dubenį supilkite dribsnius, migdolus (vidutiškai smulkiai pjaustytus), sėmenis, sirupą, aliejų ir viską išmaišykite, kad aliejus ir sirupas vienodai pasiskirstytų po avižas ir riešutus.

Avižų ir riešutų masę supilkite į skardą, tolygiai paskirstykite ir kepkite 45-50 minučių retkarčiais pamaišydami, kad masė tolygiai paruduotų. Kai granola iškeps, išimkite iš orkaitės ir leiskite visiškai atvėsti. Laikykite sandariuose stiklainiuose – juose ją galima laikyti net keletą savaičių.

4. Šokoladainis stiklainyje

Paruoštukui reikės:

115 g tamsaus šokolado;

400 g cukraus;

2 šaukštelių vanilinio cukraus;

80 g. kakavos;

125 g. miltų;

Žiupsnelio druskos;

Didelio stiklainio.

Į švarų stiklainį sluoksniuokite visus išvardintus sausus ingredientus, sandariai uždarykite. Paruoškite stiklainio turinio naudojimo instrukcijas.

Gaminimas:

Šokoladainiui iškepti papildomai prireiks 175 g. sviesto ir 3 kiaušinių.

Į dubenį dėkite sviestą ir pusę smulkinto šokolado. Ištirpinkite, kol masė taps vientisa. Įmaišykite cukrų, tada įmuškite kiaušinius ir dėkite vanilę. Tešla bus šviesiai ruda ir šiek tiek matinė.Įmaišykite kakavos miltelius, miltus, druską, likusį smulkintą šokoladą. Viską sumaišykite mentele arba mediniu šaukštu. Tešla bus labai tiršta. Tolygiai paskirstykite į kepimo porieriumi išklotą formą.

Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 30 minučių, tada patikrinkite pyragėlius dantų krapštuku. Jį įkiškite į pyrago vidurį – jei jis išlenda apkibęs tešla, pyragas dar neiškepęs. Išimkite iš orkaitės ir dėkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų formoje prieš pjaustant.

5. Avižiniai sausainiai stiklainyje

Paruoštukui reikės:

188 g kvietinių miltų;

1 šaukštelio cinamono;

1 šaukštelio sodos;

1 šaukštelio druskos;

200 g rudojo cukraus;

100 g baltojo cukraus;

2 šaukštelių vanilinio cukraus;

240 g avižinių dribsnių;

150 g smulkinto pieniško šokolado;

Didelio stiklainio.

Į švarų stiklainį sluoksniuokite visus išvardintus sausus ingredientus, sandariai uždarykite. Paruoškite stiklainio turinio naudojimo instrukcijas.

Gaminimas:

Sausainiams papildomai reikės 230 g kambario temperatūros sviesto ir 2 kiaušinių.

Miltus, cinamoną, sodą ir druską sumaišykite dubenyje. Atidėkite į šalį. Dideliame dubenyje maišytuvu išplakite sviestą iki vientisos masės. Suberkite rudąjį cukrų ir baltąjį cukrų ir plakite, kol masė taps kreminė. Sudėkite kiaušinius ir vanilę bei plakite, masė taps vientisa.

Sudėkite sausus ingredientus į kiaušinių ir sviesto masę ir maišykite nedideliu greičiu, kol susimaišys. Įmaišykite avižinius dribsnius ir smulkintą šokoladą. Tešla bus tiršta ir lipni. Uždenkite ir atšaldykite tešlą šaldytuve bent 45 minutes. Jei šaldytumėte ilgiau nei kelias valandas, prieš kepdami leiskite tešlai bent 30 min pastovėti kambario temperatūroje, nes ji bus gana kieta.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi arba silikoniniais kepimo kilimėliais. Rankomis formuokite nedidelius tešlos kamuoliukus ir išdėliokite ant kepimo formos pusės sprindžio atstumu vieną nuo kito. Kepkite 13-14 minučių arba kol šonai lengvai paruduos, o viduriukai atrodys labai minkšti. Išimkite iš orkaitės ir leiskite sausainiams 5 minutes atvėsti ant kepimo formos, tada perkelkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nežinote, kaip nustebinti mamą jos dienos proga? Iškepkite pavasarinį tortą su braškėmis

confident-noyce

Ar kepant rabarbarų pyragą juos būtina nulupti? Paprastas atsakymas ir 3 visuomet pavykstantys receptai

confident-noyce

Vos iš kelių pigių ingredientų – purus biskvitinis pyragas per pusvalandį

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau