Valgę ryžių ir krabų skonio salotas užsikrėtė salmonelioze

Valgę ryžių ir krabų skonio salotas užsikrėtė salmonelioze

Panevėžio visuomenės sveikatos centras birželio 9-12 d. iš Panevėžio Respublikinės ligoninės Infekcinių ligų skyriaus gavo 24 skubius pranešimus apie susirgimus ūmiomis žarnyno infekcjomis. Ligoniai buvo hospitalizuoti. Įtariama, kad susirgusieji galėjo užsikrėsti namuose valgydami ryžių ir krabų skonio lazdelių salotas su majonezu, kurias pirko prekybos centre Maxima.

Židinyje atliktas epidemiologinis tyrimas. Maisto likučių mėginiai buvo pristatyti į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją. Visiems pacientams rekomenduotos priemonės žarnyno grupės ligų profilaktikai. Panevėžio Respublikinės ligoninė informavo, kad pirmiesiems hospitalizuotiems ligoniams buvo išskirtas sukėlėjas – salmonelė.

Centro specialistai primena, kad šiltuoju metų laiku, ypač karštomis vasaros dienomis, padaugėja atvejų, kai tuo pačiu nesaugiu maistu apsinuodija grupė žmonių. Dažniausiai tokių apsinuodijimų priežastis būna ant žarijų paruošti kepsniai iš vištienos, namuose, kavinėse, restoranuose vestuvėms ar kitiems pobūviams iš anksto paruoštas, netinkamai apdorotas karščiu ar kitaip netinkamai paruoštas maistas.

BIC

Dažna apsinuodijimo maistu priežastimi tampa greitai gendančio maisto (salotų, mišrainių su majonezu, karšto rūkymo mėsos, žuvies, dešros, pieno produktų, kreminių gaminių ir kt.) vartojimas, ypač jei toks maistas kelias valandas buvo laikomas 20 °C ir aukštesnėje temperatūroje. Užsikrėsti patogeniniais mikroorganizmais galima ir nurijus užteršto atvirų vandens telkinių vandens.

Siekaint išvengti žarnyno infekcijų vasarą, labai svarbu laikytis švaros: rankas plauti šiltu muiluotu vandeniu; prieš gamindami patiekalus iš žalios mėsos, paukštienos, kiaušinių ir baigę juos gaminti, napamiršti nuplauti rankas, stalus ir kitus virtuvės paviršius, įrankius; pagaminto maisto niekada nedėti į indus, kuriuose buvo laikomi žali maisto produktai; kruopščiai nuplauti vaisius ir daržoves. Maistą svarbu tinkamai termiškai apdoroti: nevalgyti žalių kiaušinių, nepakankamai termiškai paruoštos mėsos, o paruoštus vartojimui produktus reikia laikyti tinkamoje temperatūroje; stipriai sušaldytus produktus atšildyti šaldytuve. Prieš vartojant maisto produktus svarbu atkreipti dėmesį į jų realizavimo datą. Į kelionę neimti greitai gendančių produktų (karšto rūkymo mėsos, žuvies, dešros, pieno produktų, kreminių gaminių). Negerti vandens iš netvarkingų šachtinių šulinių ar atvirų vandens telkinių. Negaminti maisto, jei pasireiškė žarnyno infekcijos požymiai (pvz. gausus viduriavimas).

AIK

Apollo

Tevyne

Kraujo labaratorija

KTU

Basakojis

NĖRA KOMENTARŲ

Atsakyti

JP.LT už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.LT pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.