2.8 C
Panevėžys
Penktadienis, 28 vasario, 2025

Valentino dienos dovana – sveikatai palankesni saldainiai su datulėmis

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM


Vis daugiau žmonių atsisako cukraus ar bent gerokai mažina jo vartojimą. Lengviausias būdas tai padaryti – keisti jį datulėmis, kurios puikiai tinka saldinti glotnučius, veganiškus tortus ar saldainius, o netikėto skonio suteikia net kumpio ir sūrio deriniui.

Pasak „Rimi“ produktų vadovės Rūtos Genienės, datulių pardavimai vis auga, pirkėjai jas deda į kepinius bei desertus, valgo kaip užkandį, tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja – šiuos vaisius reikėtų vartoti saikingai. Vos 100 gramų datulių yra beveik 300 kalorijų, panašiai kaip nedideliame kepsnyje.

Alternatyva cukrui ir saldumynams

Datulėse daug fruktozės, tad jos puiki alternatyva saldėsiams su pridėtiniu cukrumi, nuo kurių kartais sunku susilaikyti. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, datulėse randama kalio, magnio, kalcio bei cinko: „Jų privalumas, lyginant su kitais vaisiais, yra tas, kad tiek šviežios, tiek džiovintos datulės turi antioksidacinių medžiagų. Ir nors datulės, kaip ir kiti egzotiniai vaisiai, nėra būtinas mūsų kasdienio raciono produktas, jos paįvairina maistą ir, jei vartosime saikingai, gali būti gera tiek saldumynų, tiek užkandžių alternatyva. Tad datules galima priskirti prie sveikatai palankesnių užkandžių arba desertų.“

Kontroliuojantiems savo svorį taip pat nereikėtų pamiršti, kad jei produkte randama daug fruktozės, tai atitinkamai didėja ir kalorijų kiekis: „Datulėse daug angliavandenių, tad žmonės, kurie serga cukriniu diabetu, turėtų jas vartoti atsargiai. Tačiau gera žinia, kad tai nėra griežtai draudžiama, mat datulėse esančios skaidulos sulėtina cukraus įsisavinimą, jo kiekis kraujyje kyla tolygiau.“

Tačiau ir sveikiems žmonėms dietologė rekomenduoja užkandžiui tarp valgymų rinktis ne daugiau 2-4 vaisių. O jei pavalgėte pietus ir užsimanėte kažko saldaus, lėtai pasimėgaujant sukramtykite 1-2 datules. „Kadangi šie vaisiai saldūs ir kupini skaidulų, net viena ar dvi datulės padeda kontroliuoti alkio pojūtį bei saldumynų potraukį“, – pastebi gydytoja.

Panaudokime datules patiekalams

Datuliniai finikai arba datulinės palmės, kuriuose datulės susiformuoja didžiulėse kekėse, paplitusios Šiaurės Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose. „Į prekybos centrus jos atkeliauja iš Turkijos, Izraelio, Tuniso, Irano ir PAR. Jei norite išsirinkti kokybiškas šviežias datules, jos turėtų būti minkštos, be pelėsio ar susicukravimo kristalų – tai reikštų, kad yra padžiūvusios, pasenusios“, – pataria „Rimi“ produktų vadovė Rūta Genienė.

Norint protingai ir efektyviai apsipirkti, pasinaudojus akcijomis galima įsigyti ne vieną datulių pakuotę. „Tik retkarčiais reikėtų patikrinti, ar datulės negenda dėl temperatūros svyravimo atsiradus gedimui šaldytuve, esant per didelei drėgmei ar išėmus, ilgiau palaikius šilumoje ir vėl padėjus į šaldytuvą“, – primena specialistė, rekomenduojanti šviežias datules laikyti šaldytuve, o džiovintas, greitai suvartotinas, kambario temperatūroje.

Ir kepiniams, ir sūriems užkandžiams

Datulės dažnai valgomos vienos ar su rytine kava, bet taip pat gali tapti ir daugybės kulinarinių patiekalų ingredientu: „Nors datulės vis dažniau vartojamos kaip nekeptų desertų saldiklis, didelė dalis pirkėjų dar nėra atradę šio delikateso, nes skanaujant vienas dažnam jos per saldžios. Tokiu atveju vertėtų pasidomėti receptais, kur galite jas panaudoti patiekaluose vietoje cukraus – kartu su kitais produktais, tokiais kaip sūris, kumpis ar melionas, datulės atskleis kitokius skonio niuansus“, – sako R.Genienė.

Artėjant Valentino dienai išbandykite saldainių receptą su datulėmis – jie patiks visai šeimai.

Datulių ir žemės riešutų saldainiai

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

„Medjoul“ arba „Juicy“ datulių;

3 šaukštų traškaus žemės riešutų kremo;

3  šaukštų ruginių džiūvėsėlių;

90 g šokolado;

30 g sviesto;

1,5 saujos kepintų sūdytų pistacijų.

Kaip gaminti:

  1. Įpjaukite datulę ir išimkite kauliuką.
  2. Ruginius duonos džiūvėsėlius sumalkite ir sumaišykite su žemės riešutų sviestu.
  3. Pripildykite datules žemės riešutų kremo mase.
  4. Šokoladą ir sviestą ištirpinkite karšto vandens vonelėje ir supilkite ant datulių.
  5. Pabarstykite kapotomis pistacijomis.
  6. Palaikykite šaldytuve, kol šokoladinis glajus sustings.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Šv. Valentino dieną – trys poros Panevėžyje pasakys „taip“ meilei

JP Redakcija

Dingęs libido Valentino dieną: ar esama stebuklingų meilės vaistų?

JP Redakcija

Valentino dienos košmarai: sekso metu nuo stogo nuvirtęs vyras ir kodėl į poros reikalus teko įsikišti narams?

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads