0.6 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 27 vasario, 2025

V. Radzevičius kviečia pažinti Ukrainą per jos kulinarinį paveldą ir dalijasi Sumų krašto tarkuotų blynų receptu

AutoriusJP
FotoORGANIZATORIŲ
V. Radzevičius kviečia pažinti Ukrainą per jos kulinarinį paveldą.

Keliautojas ir žurnalistas Vytaras Radzevičius šiltai prisimena savo keliones į Ukrainą. Ten jis ne kartą ragavo nacionalinius šios šalies patiekalus, o šiandien kviečia pasigaminti nuostabaus skonio Sumų krašto tarkuotus blynus su grybais. Šiam receptui, palaikydamas vietinius gamintojus, Vytaras rinkosi tik lietuviškų prekių ženklų produktus, kuriuos galima rasti „Rimi“ parduotuvėse – kiekvienos kategorijos lentynose jie pažymėti „Su meile iš“ ženklu. 

„Man ne kartą teko būti Ukrainoje. Joje lankantis visada žavėdavo šios šalies puikus maistas, tinkantis mano skoniui. Gal kas jį pavadins valstietišku, bet iš ukrainiečių stalo neatimsi sūdytų lašinių, ukrainietiškų barščių su „pampuškomis“, virtinių, gaidienos šaltienos, marinuotų daržovių ir kitų skanumynų gardumo“, – sako V. Radzevičius, kurį nuo vaikystės viliojo pagal ukrainiečių rašytojo Nikolajaus Gogolio apsakymų rinkinį „Vakarai viensėdyje prie Dikankos“ sukurta filmo scena, kai virtiniai iš dubens iššoka po vieną, pasidažo grietinėje ir nuskrieja į valstiečio burną.

„Dažnai ukrainietiškoje virtuvėje galima rasti sąsajų su Lietuvoje įprastais patiekalais, bet tame nėra nieko keisto, juk LDK laikais buvome viena didelė bendra valstybė. Pavyzdžiui, šie tarkuoti blynai, kuriuos siūlau pasigaminti, atkeliavo iš Ukrainos šiaurės rytuose esančio Sumų krašto. Jei dar tiksliau – Bilpopilios miesto. Jie tarsi primena mūsiškius bulvinius blynus, bet yra kitokie, nes su bulvėmis kartu tarkuojamos ir morkos, o į vidų dedamas grybų bei svogūnų įdaras. Visas daržoves ir kitus reikalingus receptui produktus radau „Rimi“ parduotuvėje, kur nuo šiol lietuviški gaminiai pažymėti „Su meile iš“ ženklu. Kviečiu palaikyti Ukrainą, o šios tautos kultūrą pažinti per kulinarinį paveldą“, – kviečia Vytaras Radzevičius.

RECEPTAS

Sumų krašto tarkuoti blynai su grybais pagal Vytarą Radzevičių

Patiekalui reikės:

6 bulvių;

3 morkų;

2 svogūnų;

2 šaukštų miltų;

1 šaukštelio sodos;

2 kiaušinių;

30 g džiovintų baravykų (yra „Rimi“ skyriuje „Vikis“);

Druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį;

Aliejaus kepimui.

Gaminimo eiga:

  • Bulves ir morkas sutarkuokite, įdėkite kiaušinius, druską, sodą ir gerai išmaišykite. Svogūnus ir atmirkytus džiovintus grybus sumalkite, įdėkite druskos, juodųjų pipirų pagal skonį.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Dėkite šaukštą tarkių, išskleiskite blyną ir ant vidurio – šaukštą grybų įdaro. Išlyginkite. Ant viršaus dėkite dar vieną sluoksnį tarkių. Išlyginkite. Vartydami iškepkite.
  • Valgykite su grietine.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sotiems šeimos pietums ar vakarienei – tradiciniai bulvių patiekalai: paruošite greitai ir pigiai

JP Redakcija

Ant Naujųjų metų stalo – lašiša: paprasti ir nebrangūs receptai padės sukurti išskirtinę šventę

JP Redakcija

Kaip pigiai ir gardžiai pamaitinti vakarėlyje draugų kompaniją? Dalinasi sėkmę garantuojančiais receptais

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads