15.3 C
Panevėžys
Šeštadienis, 25 gegužės, 2024

Trys vitaminingų pusryčių receptai su jaunystės uogomis – pradėkite dieną energingai

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Nors pusryčių košei ar glotnučiui gardinti dažniau renkamės vaisius ar medų, verta įsiberti uogų – šilauogės ne tik skanios, bet ir itin naudingos. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad dėl didelio antioksidantų kiekio šilauogės pasižymi savybėmis, slopinančiomis lėtinius uždegimus ar vėžinius procesus žmogaus organizme. 

Grožiui, sveikatai ir gerai nuotaikai

Nors šilauogės Lietuvoje pradėtos auginti palyginti neseniai, tačiau jų prekybos centruose galima rasti visais metų laikais, tad bent trupučiu uogų verta praturtinti savo mitybą. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, atkreipti dėmesį į šilauoges turėtų  kontroliuojantys savo kūno masę, jos tinka ir sergantiems diabetu, nes stiklinėje uogų yra vos apie 80 kalorijų ir sąlyginai nedaug cukraus. „Šilauogėse yra betakarotenoidų, B grupės, taip pat A, C ir E vitaminų, organizmui naudingų antioksidantų. Jie pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis – slopina lėtinius uždegimus, vėžinius procesus žmogaus organizme, saugo nuo vidinio bei išorinio senėjimo. Šilauogėse gausu seleno, cinko, mangano, geležies, taip pat betakarotenų (ypač tokių kaip liuteinas ir zeaksantinas).“

Dėl puikių savo savybių šilauogės priskiriamos prie supermaisto ir vadinamos XXI amžiaus „jaunystės uoga“. Gydytoja dietologė atskleidžia dar vieną naudingą šilauogių ypatybę – jos gerina nuotaiką: „Taip yra todėl, nes šilauogėse gausu skaidulų, kurios atsakingos už gerą žarnyno veiklą, o šis atsakingas už laimės hormoną – serotoniną. Tad nepamirškite paįvairinti savo mitybos šilauogėmis: dėl sukauptų antioksidacinėmis savybėmis pasižyminčių medžiagų jos saugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, lėtina senėjimo procesus“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Ir užkandis, ir desertų bei glotnučių ingredientas

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad šiltuoju sezonu, kai atkeliauja lietuviškų šilauogių derlius, pirkėjai jas perka ne tik valgymui kaip užkandį, bet įsigyja ir šaldymui, o šaltuoju metų laiku dažnai naudoja desertams, gardina jomis pusryčių košes, dribsnius, glotnučius. „Šilauogės gana tvirtos uogos, tinkamos tiek transportavimui, tiek laikymui namuose, kur jomis mėgautis galėsite mažiausiai keletą dienų. Parsinešus uogas iš parduotuvės geriausia jas laikyti atvirose talpose, šaldytuve ir nuplauti tik prieš valgant. Taip pat svarbu į indelio apačią įkloti popierinį rankšluostį, kad jis sugertų perteklinę šilauogių drėgmę“, – pataria O. Suchočeva.

Rimi“ siūlo pusryčius paįvairinti šilauogėmis ir pasigaminti tris paprastus patiekalus. 

Pernakt brinkinta avižinė košė su šilauogėmis

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

120 g šilauogių;

150 ml pieno arba augalinio gėrimo;

1 šaukšto klevų sirupo;

50 g avižinių dribsnių;

1 šaukštelio ispaninių šalavijų sėklų. 

Kaip gaminti:

  1. Pusę avižinių dribsnių sumaišykite su šalavijų sėklomis ir suberkite į stiklainį.
  2. Viršuje užberkite pusę uogų.
  3. Vėl berkite sluoksnį avižinių dribsnių ir šalavijų sėklų mišinio.
  4. Užberkite likusias uogas.
  5. Užpilkite klevų sirupu ir tada pienu.
  6. Stiklainį užsukite ir palikite nakčiai bent 5 valandoms šaldytuve.

Skanaus!

Šaldytų uogų glotnutis su bananais

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

200 g šaldytų šilauogių;

1 vnt. banano;

2 vnt. mandarinų;

2 šaukštų klevų sirupo;

2 šaukštelių acai uogų miltelių;

2 šaukštelių cinamono;

200 ml sojų arba migdolų gėrimo.

Kaip gaminti:

  1. Bananą ir mandarinus nulupkite, bananą supjaustykite, atskirkite mandarinų skilteles. Sutrinkite visus ingredientus elektriniu trintuvu iki vientisos masės.

Skanaus!

Pieno kokteilis su šilauogėmis

RECEPTAS

Kokteiliui reikės:

100 g šilauogių;

2 šaukštų medaus arba klevų sirupo;

2 šaukštelių vanilės ekstrakto;

200 ml pieno.

Kaip gaminti:

Suplakite visus ingredientus kokteilinėje. Toks kokteilis gali būti ir popietės desertas – tereikės į kokteilinę dar pridėti 2–3 šaukštus vanilinių ledų.

Skanaus!


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Šių uogų priešuždegiminės savybės dažnai pamirštamos: štai, ką gausite suvalgę jų saują

confident-noyce

Šiose uogose vitamino C daugiau nei citrinoje

confident-noyce

Šventiniam savaitgaliui artėjant pasiruoškite išskirtinį desertą: artimuosius stebinsite neragautais skoniais

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau