2.3 C
Panevėžys
Ketvirtadienis, 18 balandžio, 2024

Trys saldėsių idėjos pyragų dienai: veganams, vengiantiems pridėtinio cukraus bei glitimo netoleruojantiems

AutoriusJP
FotoFREEPIK.COM

Lapkričio 6 dieną Lietuvoje minima pyragų diena, kurios metu visi kviečiami kepti pyragus ir už sutartą kainą pardavinėti kolegoms, bičiuliams, mokslo draugams ar net kaimynams, o surinktas lėšas paaukoti geram tikslui. „Maximos“ maisto gamybos ekspertė dalinasi trijų pyragų receptais, kurie ne tik nustebins gomurį, tačiau tiks ir tam tikrą mitybos būdą pasirinkusiems.

Nors gaminti pyragus šia proga norisi namuose, gausus ir kokybiškas lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ konditerijos asortimentas pasiruošęs pasiūlyti skanėstą kiekvienam, gamybai pritrūkusiam laiko ar idėjų.

„Jau keletą metų iš eilės savo populiarumu kitus mūsų asortimento saldėsius užgožia tortas su maskarponės sūriu. Tačiau matome, kad vis dažniau mūsų pirkėjai renkasi ir kitokius tortus bei pyragus – be miltų, su mažiau cukraus, gaivesnius. Todėl nuolat plečiame mūsų meistrų gaminamų produktų asortimentą ir siekiame pasiūlyti pirkėjams saldėsius, atitinkančius jų poreikius ir pasirinktą mitybos būdą“, – teigia Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

„Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė dalinasi trijų pyragų receptais, kurie kiekvienas gali būti modifikuotas pagal poreikius ir mitybos būdą. „Beveik visus pyragus ir tortus galima pagaminti be glitimo, svarbu, pasirinkti tinkamą miltų mišinį ir eksperimentuoti. Norint pagaminti saldėsį be pridėtinio cukraus pakaks jį pakeisti natūraliu sirupu – agavų, datulių, klevų ar kitu. Mūsų asortimente gausu ir veganams tinkančių pakaitalų – želatiną galima pakeisti agaro milteliais, riebią grietinėlę – kokosų kremu, beveik kiekvienam produktui yra galima alternatyva, jog saldėsis būtų veganiškas“ – atskleidžia B. Baratinskaitė.

Becukris riešutų ir kakavos pyragas

Reikės: pyrago pagrindui: 70 gramų natūralaus riešutų sviesto, 2 šaukštų sviesto, 2 kiaušinių, šlakelio vanilės ekstrakto, 140 g riešutų miltų (pavyzdžiui, migdolų), žiupsnelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 30 ml agavų sirupo; šokoladiniam įdarui: 9 gramų agaro (eng. Agar agar) miltelių, 30 ml šalto vandens, 45 ml verdančio vandens, 85 g natūralios kakavos, 400 g šaltos plaktos grietinėlės, 2 šaukštelių vanilės ekstrakto, 65 ml agavų siurpo.

Pašildykite mikrobangų krosnelėje ar puode riešutų sviestą ir sviestą, kol konsistencija taps skysta, gerai išmaišykite iki vientisos masės. Tuomet įpilkite vanilės ekstrakto, agavų sirupo, įkulkite kiaušinius ir gerai išmaišykite, sudėkite likusius pyrago pagrindui reikalingus ingredientus, išmaišykite. „Įspauskite tešlą į kepimo indą – jo pagrindą ir kraštus, subadykite apačią šakute ir kepkite iki 160°C įkaitintoje orkaitėje apie 15-20 minučių, po to iškeptą pyrago pagrindą gerai atvėsinkite“, – dalinasi gaminimo procesu B. Baratinskaitė.

Pyrago įdarui pagaminti pirmiausia agaro miltelius ištirpinkite šaltame vandenyje ir palaikykite kelias minutes, tuomet pilkite verdantį vandenį ir maišykite, kol agaro milteliai visiškai ištirps, atvėsinkite. Sumaišykite agavų sirupą su kakava, tuomet sudėkite plaktą grietinėlę ir vanilės ekstraktą, lengvai išmaišykite, bet neplakite. Supilkite vandenyje ištirpintus agaro miltelius ir gerai išmaišykite. Sudėkite įdarą į atvėsusį pyrago pagrindą ir atšaldykite šaldytuve prieš patiekiant bent 4 valandas.

„Jeigu pyragas nėra toks saldus, kokio norite, jį galite gardinti apliedami agavų ar kitu sirupu, tarkuotu šokoladu ar saldžia plakta grietinėle bei uogomis“, – pataria „Maximos“ maisto gamybos ekspertė.

Veganiška citrinų tartaletė

Reikės: pyrago pagrindui: 155 g miltų, 75 g augalinio sviesto, 35 g cukranendrių cukraus, 15 g šalto vandens; citrininiam užpildui: 420 g kokosų kremo, 50 g cukranendrių cukraus, 80 g citrinų sulčių su tarkuota žievele, 35 g kukurūzų krakmolo arba jų miltų, 30 g augalinio sviesto arba kokosų aliejaus, žiupsnelio ciberžolės.

Pirmiausia įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir maždaug 20 cm tartaletės kepimo formą ištepkite augaliniais riebalais. Sumaišykite visus pyrago pagrindui reikalingus ingredientus. „Jeigu tešla atrodo per trupi, įpilkite šiek tiek vandens ir maišykite tol, kol tešla taps lanksti. Jeigu tešla per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų. Jeigu laiko ar noro ruošti tešlą nėra, ją galite pakeisti šaldyta bemiele tešla, tačiau būtinai atkreipkite dėmesį į etiketėje pateikiamą sudėtį“, –  patarimais dalinasi „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.

Ant miltais nubarstyto paviršiaus iškočiokite tešlą iki 5 mm storumo, uždėkite ją ant riebalais išteptos tartaletės kepimo skardos ir prispauskite prie kraštų, nupjaukite kyšančius iš kepimo formos kraštelius. Pyrago pagrindo apačią subadykite šakute ir įdėkite į įkaitintą orkaitę kepti apie 10-15 minučių, kol pyrago pagrindas gražiai paruduos. Išėmus iš orkaitės pagrindui leiskite atvėsti kepimo inde.

Citrininiam įdarui skirtus ingredientus suberkite į nedidelį prikaistuvį ir maišykite kaitindami, kol nebeliks kukurūzų krakmolo ar miltų gabaliukų, tuomet sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir kaitinkite apie 5-10 minučių ir nuolat maišykite. „Citrinų įdaras turėtų greitai sutirštėti, o jeigu vis dėlto įdaras neišėjo vientisas, suplakite jį dar plaktuvu. Kol įdaras dar karštas, supilkite jį ant pyrago pagrindo ir leiskite atvėsti kambario temperatūroje, o atvėsus perkelkite į šaldytuvą bent 3 valandoms. Puoškite tartaletę uogomis ar augaline grietinėle. Ši tartaletė, uždengta ir laikoma šaldytuve, nesuges net 5 dienas”, –  sako „Maximos“ ekspertė.

Obuolių pyragas be glitimo

Reikės: 7 vidutinio dydžio obuolių, 260 g sviesto, 200 g cukraus, 2 kiaušinių, arbatinio šaukštelio cinamono, vanilinio cukraus, 360 g miltų mišinio be glitimo, kepimo miltelių.

„Šiame pyrage nesijaučia obuolių dėl jų troškinimo, tad iškepusio pyrago konsistencija yra itin maloni ir vientisa, o, kaip ir visi obuolių pyragai, šis puikiai dera su ledais. Pirmiausia obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Keptuvėje ištirpinkite 60 g sviesto ir jame ant vidutinės kaitros troškinkite obuolių skilteles, jiems suminkštėjus, suberkite 50 g cukraus, šiek tiek vanilinio cukraus ir cinamono ir troškinkite ant vidutinės kaitros nuolat pamaišant. Atskirai ištirpinkite 200 g sviesto ir tuomet įkulkite 2 kiaušinius, įberkite 150 g cukraus, vanilinio cukraus, viską išmaišykite. Į masę suberkite persijotus 360 g miltų bei kepimo miltelius“, –  receptu dalinasi B. Baratinskaitė.

Kepintus obuolius suberkite į pyrago masę, lengvai išmaišykite. Jeigu tešla atrodo per tiršta, galite įpilti šlakelį pieno ar grietinėlės. Supilkite tešlą į kepimo popieriumi išklotą kepimo indą, kepkite apie 45 minutes iki 180°C įkaitintoje orkaitėje.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Skonis bus kaip morkų pyrago, bet valgyti galėsite be sąžinės graužaties: skani ir pigi idėja pusryčiams

confident-noyce

Jogailos dvaro Velykų stalo prabanga: 120 varškės sūrių, metro aukščio „baumkuchenas“ ir dešimt velykinių bobų

confident-noyce

Šefas Gian Luca Demarco siūlo šventinį stalą paįvairinti išskirtiniu pyragu: be jo italai neįsivaizduoja Velykų

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau