Tikra žemaitė Gian Lucą išmokė gaminti lietuvių pamėgtą kastinį: puikūs pietūs – garantuoti

AutoriusJPFotoTV3

Virtuvės šefas Gian Luca Demarco neslepia – iš visų lietuvių būtent žemaičiams jis jaučia didžiausias simpatijas. Juk pastarieji savo būdu labiausiai primena charizmatiškuosius italus! O šio sekmadienio TV3 laidoje „La maistas“ jis ne tik bendraus su tikra žemaite, bet ir savo paties namuose mokysis gaminti tradicinį šio regiono patiekalą – kastinį.

Žinomas virtuvės šefas juokaus, kad tai yra pirmas kartas, kai su žemaite išdrįsta susitikti be vertėjo. Visgi, kaip pasirodys vėliau, jo būtų prireikę – platus Sandros žodynas ne vieną žiūrovą privers spėlioti, ką reiškia vienas ar kitas žodis!

Nepaisant to, Gian Luca pripažins – jis ir pats mielai taptų žemaičiu. Tačiau kaip išmokti šnekėti žemaitiškai? „Be šansų – aš vos sugebu kalbėti lietuviškai!“ – juoksis Gian Luca, o vėliau pridės, kad, matyt, Žemaitijoje mažiau skyrybų, nes jei moteris kalba žemaitiškai, vyras jos tiesiog nesupranta.

Visgi yra ir kitas būdas bent kiek priartėti prie žemaičių. Anot Sandros, tai – išmokti gaminti tradicinį Žemaitijos patiekalą – kastinį! „Jis nėra plakamas, verdamas, ar, tuo labiau, kepamas. Yra tokia tradicija – kastinį reikia sukti“, – pasakos ji.

Anot Sandros, kastinį mėgsta visi – net vaikai. Ir nors įprastai kastinys yra ruošiamas su grietine, laidoje Sandra parodys kur kas lengvesnį jo pagaminimo būdą.

Pirmiausiai kambario temperatūros sviestą supjaustykite kubeliais, pagardinkite druska ir sudėkite į indą. Sandra naudos molinį, tačiau turės svarbų patarimą tiems, kurie kastinį gamins pirmąkart: „Pradedantiesiems reikėtų naudoti metalinį indelį, nes moliniame galite labai greitai perkaitinti – tuomet kastinio nebesusuksite.“

Prieš pradėdami gaminti, pasiruoškite du puodus – vieną su įkaitintu vandeniu, o kitą – su šaltu. Indą su sviestu pirmiausiai statykite virš karšto vandens ir palaikykite jį tol, kol sviestas suminkštės. Iškart po to indą nuimkite ir sviestą imkite sukti iki tolygios masės. Tuomet suberkite nuplikytus kmynus, lėtai supilkite kefyrą ir toliau viską sukite.

Vėliau, nenustodami sukti į vieną pusę, tą patį indą įdėkite į puodą su šaltu vandeniu. „Tik neskubėkite – žemaičiai viską daro lėtai“, – primins Sandra.

Taip besukdami kastinį, nepamirškite jo pagardinti pipirais, o pačioje pabaigoje pridėti ir česnako. Baigtą kastinį patiekite su virtomis bulvėmis ir žemaitiška spirgine – pakepintomis, sutrintomis kanapėmis.

„Tuomet bulvę mirkome į spirginę ir užsikandame kastiniu. Puikūs pietūs – garantuoti!“ – sakys Sandra, o kaip žemaičių tradicinį patiekalą pakartoti namuose, pamatysite jau šio sekmadienio laidoje.

Taip pat žiūrovai išvys ir kitą gardų receptą, jei kastinio gamyba pasirodytų per sunki – Gian Luca pamokys, kaip pasigaminti gruzdintą jautieną su karamelizuotomis daržovėmis.

„La maistas“ – sekmadieniais, 9.30 val. per TV3.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Apie vyrus, bet sukurtas ir kiekvienai moteriai: serialas „Šviesoforas“ leisis į nesibaigiančią santykių karuselę

confident-noyce

S. Nainė apie nematomą verslo pusę: „Buvo etapas, kai gyvenau dėl kitų, visiškai pamiršusi save“

confident-noyce

O. Pikul – apie tai, kas trukdo išlaikyti norimas kūno linijas: „Darbe tokiam sprendimui visi pritaria“

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau