17.5 C
Panevėžys
Antradienis, 3 rugpjūčio, 2021

Taisyklės, kurios padės palaikyti tvarką jūsų šaldytuve

AutoriusjpFotopexels.com

Tvarkingas šaldytuvas palengvina kasdienį gyvenimą ir leidžia išvengti maisto švaistymo, todėl specialistai rekomenduoja nepamiršti reguliariai jį sutvarkyti. Susiformavus tokiam įpročiui, ne tik nebereikės išmesti pradedančio gesti maisto, bet ir pavyks sutaupyti pinigų bei galimai pakeisti mitybos įpročius. „Samsung Bespoke“ pranešime spaudai pateikiami svarbiausi patarimai, kaip užtikrinti tvarką šaldytuve ir maistą išlaikyti šviežią kuo ilgesnį laiką.

Neikite į parduotuvę nepatikrinę, ką turite šaldytuve

Kas kartą ruošiantis vykti į maisto prekių parduotuvę, reikėtų patikrinti šaldytuvą, kad įsitikintumėte, kokių maisto produktų trūksta. Viena didžiausių šių dienų problemų – maisto švaistymas, atsirandantis dėl perkrauto šaldytuvo ir keliomis eilėmis išdėlioto maisto. Giliausiame šaldytuvo kampe padėti produktai neretai yra pamirštami ir dažniausiai pastebimi jau pasibaigus jų galiojimo laikui, tad neretai nė neparagauti keliauja tiesiai į šiukšlių dėžę.

Atsisakykite nereikalingų pakuočių

Sūrį, mėsos gaminius, varškę ir kitus produktus laikote originaliose pakuotėse ar plastikiniuose parduotuvių maišeliuose? Kur kas geresnis sprendimas būtų į namus parneštą maistą suvynioti į maistinę plėvelę arba laikyti specialiuose permatomuose indeliuose. Indeliai taip pat turėtų būti su dangteliais – tai padės apsaugoti gaminius nuo džiūvimo, pelėsio ir neleis įsigerti skirtingiems kvapams.

Verta prisiminti, kad atidarytos metalinės skardinės nėra tinkama vieta maisto laikymui. Tad tokius produktus, kaip žalieji žirneliai, pomidorai savo sultyse ar bet kuris kitas konservuotas maistas, kuris iš karto nėra suvartotas, reikėtų perkelti į kitą indą –  stiklinį arba plastikinį.

Protingai išdėliokite produktus

Viršutinėje lentynoje patariama laikyti jau pagamintus maisto produktus, pavyzdžiui, likučius po vakarienes. Vidurinė lentyna puikiai tiks pieno produktams, pavyzdžiui, sūriui, varškei ir kiaušiniams laikyti. O štai apatinėje lentynoje įprastai laikomi tie produktai, kuriems yra reikalinga žemiausia temperatūra, tarkime, žalia mėsa ir žuvis.

Stalčiuose patariama laikyti vaisius ir daržoves. Tai greitai gendantys produktai, turintys specifinius laikymo reikalavimus. Todėl, norint užtikrinti optimalias laikymo sąlygas, rekomenduojama juos laikyti šaldytuvo stalčiuose su reguliuojamu drėgmės režimu. Ar žinojote, kad braškės savo šviežumą stalčiuje išlaikys net dukart ilgiau?

Šaldytuvo durelės puikiai tinka tokiems produktams kaip padažai, kečupai, majonezas, kadangi jų laikymui nereikalinga labai žema temperatūra. Šaldytuvo durelėse taip pat galima laikyti gaiviuosius gėrimus ar sultis, taip pat produktus, turinčius natūralių konservantų, pavyzdžiui, uogienes.

Kita vertus, naujausiuose šaldytuvuose yra įmontuotos specialios technologijos, leidžiančios skirtingose zonose nustatyti reikiamus temperatūros režimus. „Tokią technologiją turi neseniai pristatytas „Bespoke“ modelis. Moderni visapusio „All-Around“ vėsinimo sistema užtikrina, kad kiekviename šaldytuvo skyrelyje būtų palaikoma reikiama temperatūra. Sistema nuolat tikrina temperatūrą ir cirkuliuoja vėsų orą per strategiškai išdėstytas angas, todėl maisto produktai išlieka švieži maksimalų laiką“, – sako „Samsung“ buitinės technikos ekspertas Vytautas Jurgaitis.

Tiesa, net ir apsirūpinus moderniu ir stilingu šaldytuvu reikia nepamiršti, kad maisto produktai jame amžinai švieži nebus. Dėl to visuomet verta atkreipti dėmesį į produktų etiketėse nurodomą jų galiojimo laiką, taip pat bendrai orientuotis, kiek laiko tam tikri šaldytuve saugomi produktai gali išlaikyti savo maistines ir skonio savybes.

Štai, kiek laiko paprastai rekomenduojama šaldytuve laikyti dažniausiai perkamus maisto produktus:

 

Žalia vištiena – 1-2 dienas

 

Vartoti paruošta vištiena – 3-4 dienas

 

Žali kiaušiniai – 3-5 savaites

 

Kietais virti kiaušiniai – 1 savaitę

 

Malta jautiena (žalia) – 1-2 dienas

 

Malta jautiena (kepta) – 3-4 dienas

 

Žalia žuvis – 1-2 dienas

 

Kepta žuvis – 3-4 dienas

 

Žalia kiauliena – 3-5 dienas

 

Obuoliai – 3 savaites

 

Avokadai – 3-4 dienas

 

Svogūnai – 2 mėnesius

 

Grybai – 2-3 dienas

 

Pomidorai – 2-3 dienas

 

Baklažanas – 3-4 dienas

 

Tofu – 1 savaitę

 

Sviestas – 1-3 mėnesius

 

Varškė – 1 savaitę

 

Margarinas – 6 mėnesius

 

Kietasis sūris (atidarytoje pakuotėje) – 3-4 savaites

 

Pienas – 1 savaitę

 

Jogurtas – 1-2 savaites

 

Majonezas – 2 mėnesius

 

Alyvuogės – 2 savaites

 

Kečupas – 6 mėnesius

 

Sultinys – 1-2 dienas

 

Sriuba ar troškinys – 3-4 dienas

 

Duona – 1-2 savaites


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.


PANAŠŪS STRAIPSNIAI

4 požymiai, kad laikas keisti šaldytuvą – nenumokite į tai ranka

confident-noyce

Panevėžiečiai dosnūs: per „Maisto banko“ akciją nupirko produktų už beveik 14 tūkst. eurų

confident-noyce

6 superproduktai, kurie pavasarį turi atsidurti kasdieniame valgiaraštyje

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau