17.5 C
Panevėžys
Antradienis, 3 rugpjūčio, 2021

Svirpliai pietums? Lietuvoje daugėja vabzdžius maistui auginančių verslininkų

AutoriusŽygintas Abromaitis, Aina Mizgirdė (LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt)FotoFREEPIK.COM

Lietuvoje vis daugėja vabzdžius maistui auginančių verslininkų. Kaip patys sako, pavyzdžiui, svirplių maistinės savybės ne ką prastesnės nei, tarkim, įprastos mėsos. O ir gamtai auginant vabzdžius padaroma gerokai mažiau žalos. Vis palankiau į tai žvelgia ne tik Europos Sąjunga, bet ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Šiauliuose svirplius auginantis Audrius Gricius pasakoja, tai – gyviai, kurių tikrai nepaglostysi, tačiau juos reikia prižiūrėti kruopščiai. Kol kas auginimas dar nėra verslas, bet vabzdžiai maistinėmis savybėmis esą mažai kuo nusileidžia mėsai.

„Yra 60 proc. baltymų, kurie labai lengvai įsisavinami. Tai gyvulinės kilmės, kaip mes kalbame, baltymai, labai tinkami žmogui. Ir ląsteliena – tai, ką mes turime augaluose. Jeigu pažvelgtume – pilnas sąrašas amino rūgščių, kurios labai padeda organizmui įsisavinti baltymus, baltymai ir ląsteliena. Vieną gyvūną valgydami galime papildyti savo organizmą visomis reikalingomis medžiagomis.“ – pasakoja A. Gricius.

Svirplių auginimas esą gerokai ekologiškesnis, ir tai idėja palikti po savęs pasaulį truputį švaresnį. A. Gricius pateikia pluoštą skaičių: auginamų galvijų išmetamų dujų kiekis 2,8 tūkst. kartų didesnis nei auginant svirplius. Jiems ir maisto kone 20 kartų mažiau reikia nei galvijams. Bet žmonėms sunkiausia įveikti psichologinį barjerą – juk tai vabzdys.

„Pabandyti žingeidu visiems, bet tiesiog tai nėra priimtina ir nėra tai kasdieninė mūsų virtuvė. Tai daugiausia produktas, miltas, kuris yra sudėtinė dalis kažko tai. Įsivaizduojama mūsų rinka yra Skandinavija. Vienaip ar kitaip ten, kas liečia ekologiją ir visus kitus aspektus draugiškus pasauliui, labai stipriai išplėtota.“ – teigia svirplius auginantis A. Gricius.

Svirpliai – ir su čili pipirais, ir su medumi. Augintojas sako, ragavusieji liko maloniai nustebę. Ir, regis, vis daugiau atsiranda tokių, kurie įsitikinę, jog vabzdžiai – gastronominė ateitis.

Susidomėjimas – ir Lietuvoje, ir ES

Prieš porą metų vabzdžių auginimu domėjosi vos vienas kitas, o pernai Lietuvoje, pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT), jau darbavosi 8 augintojai. Atstovai sako, kad susidomėjusius pradėti ir plėtoti tokį, dar Lietuvoje neįprastą verslą, skatina – būtent dėl gamtosaugos.

Vis palankiau į tokią maisto pramonės naujovę žiūri ir Europos Sąjunga. Prieš mėnesį Europos maisto saugos tarnyba patvirtino, kad saugiai vartoti galima ir geltonąsias milčių lervas. Jos itin mėgstamos Azijoje ir yra svarbus maisto produktas. Lietuvos augintojus domina ir milčiai, bet neabejotinas lyderis – svirplys.

„Didžioji rinkos dalis užimta džiovintais svirpliais su įvairiais prieskoniais arba džiovintų svirplių miltais, bet taip pat matome susidomėjimą ir įvairias kitas galimybes – svirplių miltus naudoja, kaip priedą kitiems maisto produktams t. y. gamina avižinius batonėlius ne tik su džiovintais vaisiais, bet ir su svirplių miltais. Taip pat – šokoladą praturtina, kepa duoną su svirplių miltais.“ – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas Deividas Kalinauskas.

Prognozuojama, pasaulio gyventojų 2050 m. turėtų būti 9 mlrd., o vabzdžiai lėkštėse gali tapti kasdienybe. Būtent dėl maistinių savybių ir dėl to, kaip, palyginti, paprasčiau juos auginti.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.


PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Apie 186 tūkst. nepasiturinčiųjų rugpjūtį sulauks paramos maisto produktais

confident-noyce

Lietuviai išsiilgo egzotikos – perka vis daugiau mūsų kraštui neįprastų vaisių

confident-noyce

Paprasti, bet tikrai neprasti: kulinarijos klasika vadinami grikiai ir gardžios jų paruošimo idėjos

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau