Panevėžyje, Respublikos gatvėje 33, atsidarė šviežių makaronų namai. Ko gero, daugelis panevėžiečių prisimena itališko stiliaus kavinę-barą „Lisitėja“, o, štai, prieš kelis mėnesius ši maitinimo įstaiga tapo šviežių makaronų namais. Jų vadovė Violeta Linartienė kviečia kiekvieną gurmaną paragauti „čia ir dabar“ gaminamų tradicinių, itališkų makaronų, kurių asortimentas – itin gausus.
Pasta pagal itališkas tradicijas
„Prieš kelis mėnesius nusipirkome itališką įrangą makaronams gaminti, kad jie visuomet būtų švieži, o klientams galėtume dovanoti tik gardžiausią skonį. Gaminame šviežią, itališką pastą, pagal visas itališkas tradicijas. Ji Italijoje žinoma kaip „home made“ (liet. namuose gaminta), nes gaminama su kiaušiniais. Tuo tarpu dažniausiai sutinkama pasta gaminama tik iš miltų bei vandens“, – paaiškino vadovė.
Norint, kad pasta būtų įvairiaspalvė, jie gamyboje naudoja natūralius dažiklius, tokius kaip špinatai, morkos, pomidorų pasta, sepijų rašalas ir kt. Tai makaronams suteikia išskirtinę išvaizdą.
Didelis patiekalų asortimentas
„Lisitėjoje“ klientai ras tiek trumpos, tiek ilgos pastos variacijas.
„Turime keturių rūšių ilgą ir keturių – trumpą pastą. Iš jų gaminame patiekalus su vištiena, kalakutiena, jautiena. Jūros gėrybių mėgėjams siūlome paragauti su midijomis ir krevetėmis. Taip pat asortimente turime lazaniją, kurios lakštai irgi yra mūsų gamybos. Naminiai ravioliai – įvairių skonių: su varške ir špinatais, jautiena ir džiovintais baravykais, kalakutiena ir pievagrybiais. Na, o vaikai ypač dievina gruzdintus raviolius su Marinara padažu“, – atskleidė ji.
Čia yra galimybė paragauti ir naminio padažo, kurio pasirinkimas – taip pat gausus.
„Mūsų padažai – natūralūs, gaminami pagal italų tradicijas. Gaminame pačius įvairiausius: žolelių, aštrius, naminį pesto, tradicinį Balognese su jautiena ir t. t.“, – sakė V. Linartienė.
Šviežių makaronų namuose sau tinkamą patiekalą ras ir sveiką gyvenimo būdą propaguojantys lankytojai, mat čia siūlomi makaronai be glitimo.
Ne tik makaronai
Vis dėlto, būtina pabrėžti, jog „Lisitėjoje“ rasite ne tik patiekalus iš makaronų.
„Galime pasiūlyti ir pasakiško skonio marinuotos mėsos bei žuvies kepsnius ant grotelių. Kad svečiai galutinai pajustų italų virtuvės subtilumus siūlome virtuvės šefų pagamintus itališkus desertus, tokius kaip panna cotta bei tiramisu. Na, o kad tobulai užbaigtumėte pietus ar vakarinę, parinksime Italijos provincijose augintų vynuogių vyną, kuris užtvirtins visus gomurio pojūčius“, – dėstė vadovė.