3.5 C
Panevėžys
Trečiadienis, 19 sausio, 2022

Šventinis stalas bus brangesnis: sugriežtinus reikalavimus kyla žuvies kainos

AutoriusLRT TELEVIZIJOS naujienų tarnyba, LRT.ltFotobns

Sugriežtinus reikalavimus žuvininkystės ūkiams, pakilo kai kurių žuvų kainos. Bene labiausiai brango karpiai. Jų augintojai sako, kad itin didelės įtakos tam turėjo draudimas prekiauti gyva žuvimi.

Žuviveisos bendrovės vadovas sako, kad šiemet mėgstamo karpio ant šventinio stalo nepritrūks. Užauginta daug žuvies. Tačiau karpiai per metus pabrango ketvirtadaliu, o per praėjusį mėnesį kaina šoktelėjo dešimtadaliu. Viena priežasčių – karpių stygius Lenkijoje.

„Kiek dirbu, tokios kainos nemačiau, kad lenkai mokėtų. Atitinkamai ir Lietuvoje ūkiai pasikelia kainas. Šiuo momentu lenkai labai stipriai domisi, kaina didžiulė pakilusi ir prašo iš Lietuvos karpių – gyvų“, – LRT TELEVIZIJOS naujienų tarnybai sakė „Vasaknos“ direktorius Algirdas Šiukščius.

Pasak žuvų produktų gamintojų asociacijos, bene pagrindinė priežastis, kodėl išaugo kainos – sugriežtintos prekybos žuvimi taisyklės. Prekybos vietose nebegalima prekiauti gyva žuvimi, karpį privalu apsvaiginti ir paskersti. Turguose tam reikalaujama ir atskiros patalpos. Akvakultūros ir žuvų produktų gamintojų asociacijos vadovas Rolandas Morkūnas sako, kad sudarytos nevienodos sąlygos tvenkinių ir jūrų žuvims.

„Ar silkei ir skumbrei išdarinėti turguje prašoma atskiros patalpos? Net darinėti neprašo ir nereikia, o atvažiavęs ūkininkas mūsų porai valandų į prekybos vietą turguje turėtų turėti dar ir patalpą. Kas tai per konkurencijos reikalavimas, kaip mums jį įvykdyti?“ – klausia jis.

Pasak asociacijos vadovo, išlaidas padidino ir tai, kad susidariusias atliekas po perdirbimo, jie patys turi utilizuoti ir už tai susimokėti.

Maisto ir veterinarijos tarnybos atstovas Giedrius Blekaitis sako, kad augintojai turėjo pakankamai laiko pasiruošti naujiems reikalavimams, nes apie tai kalbama nuo 2000-ųjų. Be to, anot jo, ir pirkėjai vis rečiau pirko gyvą žuvį.

„Vis dėl to poreikis keičiasi vartotojų ir nori nusipirkti žuvį išskrostą, netgi supjaustytą gabalėliais, kad nebūtų daug darbo virtuvėje“, – tikina jis.

Na, o jeigu vis dar yra poreikis įsigyti žuvį šviežią, kad ji būtų tik ką apsvaiginta ir parskersta, tą gali atlikti prekybos įmonės prekybos vietose.

Nors draudimas prekiauti gyva žuvimi įsigaliojo lapkritį, kai kurie prekybos tinklai akvariumų atsisakė gerokai anksčiau. Pasak didžiausio prekybos tinklo atstovės, atsilaisvinusi erdvė skirta atšaldytos ir vakuumuotos žuvies asortimentui plėsti.

„Ką mes pastebime, kad vidutinė pardavimo kaina karpio ant ledo yra 2021 metais sumažėjusi šiek tiek palyginti su pernai. Tačiau apie 9 proc. pabrango sufasuotas karpis ir pagrindinė to priežastis – pabrangusios fasavimo medžiagos, ką mes girdime iš tiekėjų“, – tvirtino „Maximos“ atstovė Rima Aukštuolytė.

Maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, pernai Lietuvoje buvo 109-yni gyvų žuvų tvarkymo prekyboje ūkio subjektai, šiemet jų kone perpus mažiau.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.


PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Egzotiškoji vilkžuvė su 3 skirtingais pagardais: su grietinėle, pomidorais arba pikantiško skonio iš Azijos

confident-noyce

Tinka ir Kalėdoms: karpio su grybais receptas tapsiantis šventinio stalo pažiba

confident-noyce

Treniruokitės Kalėdoms: sultingo ir lengvai paruošiamo karpio šventinis receptas

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau