Sveikesnio gyvenimo receptai: kuo pakeisti gaminius su glitimu?

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Glitimo netoleravimas – problema, kuri gali varginti ir nuo gimimo, ir atsirasti bėgant metams, tačiau dalis žmonių produktų su glitimu atsisako dėl noro valgyti sveikiau. Tokios tendencijos keičia ir parduotuvėse esantį asortimentą: jų lentynose atsiranda vis daugiau produktų, kuriuose yra visai nedaug arba išvis nėra glitimo. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad atsižvelgiant į vartotojų poreikius šiuo metu siūloma ne tik beglitimių duonos gaminių ar makaronų, bet ir įvairiausių desertų bei kitų produktų.

„Anksčiau žmonės, negalintys valgyti tam tikrų produktų, nes po valgio apima nemalonūs pojūčiai, turėjo gana ribotą pasirinkimą, tačiau dabar produktų be glitimo, be laktozės ir becukrių gaminių pasiūla yra tikrai gausi. Tačiau dėl išaugusio pirkėjų poreikio nuolat atidžiai peržiūrime šių produktų asortimentą, stengiamės, kad alternatyvų ieškantys vartotojai rastų kuo daugiau ir kuo įvairesnių savo mitybos racionui pritaikytų produktų“, – teigia V. Budrienė.

Glitimas – ir sūryje

Nors paprastai atrodo, kad glitimo rasime tik duonos gaminiuose ar kituose miltiniuose produktuose, jo pėdsakų aptinkama ir iš pažiūros netikėčiausiuose produktuose.

„Glitimas yra baltymų mišinys, randamas kviečiuose, rugiuose, miežiuose ir su jais susijusiuose grūduose ar grūdų mišiniuose, todėl glitimo tikrai rasime duonoje, makaronuose, įvairiausiuose sausainiuose ir kituose iš miltų pagamintuose produktuose. Tačiau glitimo galima aptikti ir pačiuose netikėčiausiuose produktuose: mėlynajame sūryje, sultinio kubeliuose, sojų padaže, netgi vitaminuose“, – pasakoja Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

V. Juodkazienė pabrėžia, kad žmonėms, kurie glitimo netoleruoja, tokių produktų vartojimas gali sukelti nemalonius pojūčius: pilvo pūtimą, pykinimą, pilvo ar galvos skausmą ir dar daugelį kitų simptomų, todėl norint to išvengti – būtina atidžiai skaityti produktų etiketes.

Alternatyvų gausa

Šiuo metu atsiranda ir tokių vartotojų, kurie vadovaudamiesi sveiko gyvenimo tendencijomis, net ir jį toleruodami, glitimo sąmoningai naudoja mažiau, o mėgstamiems produktams su glitimu pakeisti ieško alternatyvų.

„Visavertei mitybai dabar galima rasti ir daugybę produktų, kuriuose nėra glitimo: šiuo metu į beglitimę pakeisti galime ir visų pamėgtą duoną, ir makaronus, ir netgi mėgstamus saldumynus. Pavyzdžiui, duonos, kurios neturi glitimo, dažniausiai gaminamos iš įvairių sėklų, makaronams pagaminti naudojami avinžirnių, grikių miltai. Todėl apsiperkant siūlau perskaityti produktų etiketes, nes ant jų dažnai būna žymimas užrašas „Be glitimo“, – pasakoja V. Juodkazienė.

Jos teigimu, didelį pasirinkimą šiuo metu galima rasti ir desertų, kurie neturi šios medžiagos: dažniausiai tokie gaminiai yra kepami iš kokosų ar migdolų miltų. Parduotuvių lentynose yra ir sausainių, netgi tortų, kuriuose nėra nei glitimo, nei laktozės, taip pat ir tokių, kuriuos pagaminti buvo naudojama mažai cukraus.

„Maisto tendencijos rodo, kad žmonės yra linkę daugiau dėmesio kreipti į sveikesnę mitybą, skaityti produktų sudėtį ir pirmenybę teikti pasirinkimams, kuriuose nėra glitimo. Gyventojai yra linkę išbandyti produktus – tai padeda atrasti ir naujų skonių. Pavyzdžiui, į mėgstamus varškėčius vietoj gausaus šaukšto kvietinių, dėti šaukštą kokosų miltų“, – teigia maisto ekspertė.

Raciono paįvairinimui V. Juodkazienė siūlo paprastai paruošiamo ir gardų makaronų be glitimo su grybais receptą.

Makaronai be glitimo su grybais ir parmezanu

Jums reikės:

Mėgstamos rūšies beglitimių makaronų

Gabalėlio sviesto

Šlakelio aliejaus

Svogūno

Kelių skiltelių česnako

Saujos pievagrybių

Pusės stiklinės grietinėlės

Parmezano sūrio

Žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų pipirų

Saujelės petražolių

Gaminimas:

Makaronus išvirkite pagal instrukciją ant pakelio. Tuomet didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, įvarvinkite aliejaus ir apkepinkite supjaustytą svogūną ir pasmulkintas česnako skilteles. Tuomet sudėkite supjaustytus grybus ir apkepkite penketą minučių. Galiausiai įmaišykite grietinėlę ir parmezano sūrį. Kai sūris ištirps, makaronus dar kartą pamaišykite. pasūdykite, pagardinkite pipirais. Jeigu mėgstate


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.


PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Pusryčiai aplink pasaulį – 4 maisto tinklaraštininkės sumuštinių idėjos

confident-noyce

Karantino metai užkūrė ugnį kepsninėse

confident-noyce

Kepimo bumas neslūgsta – kokie kepiniai dominuos mūsų virtuvėse šiemet?

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau