Svečiai iš Lazdijų Panevėžio rajone sėmėsi mokinių maitinimo švediško stalo principu patirties

Svečiai iš Lazdijų Panevėžio rajone sėmėsi mokinių maitinimo švediško stalo principu patirties

Panevėžio rajone lankėsi Lazdijų rajono savivaldybės delegacija – merė Ausma Miškinienė, mero patarėja Sonata Dumbliauskienė, Savivaldybės tarybos narė Jūratė Juodzevičienė, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Asta Zablackienė, VšĮ Lazdijų švietimo centro direktorė Eglė Mačionienė, Lazdijų rajono Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijos direktorė Zita Ščerbetkienė.

Delegaciją priėmęs Panevėžio rajono savivaldybės meras Povilas Žagunis viešnioms pristatė rajoną, pagrindines veiklos sritis, pasiekimus ir svarbiausius ateities darbus.

BIC

Susitikime taip pat dalyvavo Panevėžio rajono savivaldybės mero pavaduotojas Antanas Pocius, Savivaldybės administracijos direktorius Eugenijus Lunskis, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Algirdas Kęstutis Rimkus.

Svarbiausias Lazdijų rajono savivaldybės delegacijos vizito tikslas – pasisemti patirties diegiant mokinių maitinimą švediško stalo principu.

Mokinių maitinimą kuruojanti Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyr. specialistė Salvinija Motiejauskienė viešnioms pristatė švediško stalo principo taikymo mokyklose tikslus, ypatumus, aktualijas, atsakė į klausimus.

Ši mokinių maitinimo sistema Panevėžio rajone nuo 2018 m. rugsėjo mėnesio taikoma dviejose mokymo įstaigose – Velžio ir Raguvos gimnazijose. Švediškam stalui reikalinga įranga nupirkta Savivaldybės lėšomis.

Velžio gimnazijoje švedišku stalu naudojasi 177 pradinių klasių mokiniai. Jiems sudarytas atskiras tvarkaraštis, pietums skirta 1 val., kad vaikai galėtų neskubėdami pavalgyti ir pailsėti. Vyresnieji mokiniai valgo kitų pertraukų metu, renkasi norimas daržovių salotas.

Raguvos gimnazijoje patys maistą renkasi visi 203 mokiniai. Siūlomi 3–5 antrieji patiekalai, dviejų rūšių sriubos, 3–4 rūšių daržovių ir vaisių.

Mokiniams maistą tiekiant ne nustatytomis porcijomis, o leidžiant patiems pasirinkti, ką ir kiek valgyti, labai sumažėjo nesuvartojamo maisto kiekis. Didelis privalumas ir tai, kad nuo mažens formuojama valgymo kultūra, mokoma derinti produktus, ugdomi sveiki mitybos įpročiai, vaikai pratinami maistą vartoti sąmoningai ir atsakingai.

Pamatyti, kaip šis metodas veikia praktikoje, viešnios buvo pakviestos į mokyklas, kur susitiko su jų vadovais, valgyklų darbuotojomis.

Velžio gimnazijoje delegaciją ir lydinčius Panevėžio rajono savivaldybės atstovus priėmęs direktorius Rimtas Baltušis pakvietė visus į valgyklą. Pademonstruota virtuvės įranga, paruoštas maistas. Direktorius  pažymėjo, kad švediško stalo principas pasiteisino su kaupu.

„Dabar vaikai valgo sveikiau, o maisto atliekų praktiškai nelieka“, – sakė R. Baltušis.

Tokius pačius privalumus į Raguvos gimnaziją atvykusioms lazdijietėms dėstė direktorė Asta Sakalauskienė.

„Vaikai sako, kad valgykloje maistas tapo skanesnis, todėl labai sumažėjo bėgančių į miestelį pirkti traškučių ar „submarinų“, – džiaugėsi gimnazijos vadovė.

Išvykdamos viešnios džiaugėsi pasisėmusios naudingos patirties, gavusios atsakymus į dominančius klausimus ir žadėjo šią praktiką taikyti savo rajono mokyklose, pirmiausiai – Seirijų Antano Žmuidzinavičiaus gimnazijoje.

AIK

H2Auto plovykla

EXPO

Labirintų parkas

Mano namukas

Dattoo tattoo

PIC

NĖRA KOMENTARŲ

Atsakyti

JP.LT už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.LT pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.