12.9 C
Panevėžys
Penktadienis, 23 gegužės, 2025

Suši etiketas: kaip valgyti, kad neįžeistum šefo?

Autoriusjp
Fotofreepik.com

Jei manote, kad valgyti suši – tai tiesiog paimti suktinuką ir pamirkyti į sojų padažą, gali būti, kad kiekvienas jūsų kąsnis slapta skaudino šefą. Ir ne, tai ne pokštas. Japonijoje suši gamyba – tai beveik šventas ritualas, o valgymas – pagarbos aktas.

Ar suši tikrai reikia valgyti pagaliukais?

Trumpas atsakymas – ne. Tradiciškai nigiri ir maki galima valgyti pirštais. Pagaliukai – tinkamas, bet ne privalomas įrankis. Net kai kurie Japonijos restoranai skatina valgyti rankomis, nes taip mažiau rizikuojate sugadinti ryžių formą ar numesti kąsnį atgal į lėkštę. Tad jei jaučiatės nepatogiai su pagaliukais – ramiai. Jūs ką tik priartėjote prie tikro japoniško etiketo. Apskritai sushiai neturi įpareigoti, jų valgymas yra malonumas.

Sojų padažas – „ne baseinas“ jūsų suktinukui

Vienas dažniausių suši etiketo pažeidimų – per ilgas mirkymas padaže. Ypač jei mirkote ryžių pusę. Tai – tarsi sakyti šefui: „Tavo suši neskanus, tad jį reikia skandinti sojoje“. Teisingas būdas – lengvai pamirkyti žuvies pusę, ypač kai kalbame apie nigiri. Ryžiai sugeria per daug padažo, ima byrėti, o skonis tampa per sūrus.

Be to, niekada nepilkite sojų padažo į dubenėlį iki kraštų. Tai rodo neišmanymą ir švaistymą. Japonijoje tai būtų laikoma nemandagu, panašiai kaip pilti vyną iki taurės viršaus.

Wasabi – šiek tiek, o ne šaukštu

Jei darote mini kalnelį iš wasabi ant kiekvieno kąsnio – šefui viduje skauda. Wasabi tradiciškai jau būna įdėtas tarp žuvies ir ryžių, žinoma, jei to reikalauja receptas. Dėti jo papildomai galima, bet subtiliai. Kitaip tariant, wasabi turi „pabusti skonį“, o ne sudeginti burną. Tai – prieskonis, ne išbandymas.

Neužsisakykite „visko be žuvies“

Jei atėjote į suši restoraną ir paprašėte –  „Be žuvies, be ryžių, be dumblių ir be sojų“, šefui gali sukilti filosofinis klausimas: kodėl jūs čia iš viso atėjote? Taip, egzistuoja veganiški ir net desertiniai suši, bet gerbkite vietą, kurioje lankotės. Jei tai tradicinis suši baras – tai ne vieta eksperimentuoti su mango, šokoladu ar traškučiais.

Valgai – tai ir užbaik

Palikti pusę kąsnio suši – blogo tono ženklas. Tradicinis etiketas reikalauja suši suvalgyti vienu kąsniu. Taip ne tik geriau atsiskleidžia skonis, bet ir išreiškiate pagarbą šefo rankų darbui. Jei suktinukas per didelis – tai jau virtuvės klaida, bet jeigu jis standartinis, o jūs jį perlaužiate, paliekate ryžių gabalus lėkštėje ir murkote po padažą – japonų kalba tai reikštų: „Netinkamas elgesys su šventu patiekalu“.

Suši valgymas – tai daugiau nei vakarienė. Tai savotiška ceremonija, kur svarbi ne tik burna, bet ir laikysena, pagarba šefui, stalo draugams, net ingredientams. Japonai tiki, kad kiekvienas kąsnis yra gamtos ir žmogaus rankų sąjunga, todėl jį reikia priimti sąmoningai.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Šis receptas socialiniuose tinkluose sukėlė tikrą audrą – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

JP Redakcija

Artėjančios sušių dienos proga – kulinarės patarimai, kaip jų paprastai pasigaminti namuose

JP Redakcija

Tarptautinė sušių diena: kokius ryžius geriausia naudoti šiam patiekalui ir kuo galima juos pakeisti?

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads