Stipruolių sūriai – vizitinė kaimo kortelė

Stipruolių sūriai – vizitinė kaimo kortelė

Dovilė BARVIČIŪTĖ ("Tėvynė") / Dovilės BARVIČIŪTĖS nuotr.

Nuo Miežiškių 9 kilometrus nutolusiame Stipruolių kaime gyvenanti ūkininkė Salomėja Skaržauskienė džiaugiasi, kad jai neberiekia nervintis dėl vis mažėjančių pieno supirkimo kainų. Darbšti moteris atsiraitė rankoves ir ėmėsi gaminti sūrius, juos parduoda turguje, šventėse ar mugėse ir taip užsidirba pragyvenimui.

Darbas nelengvas

BIC

Dvylika karvių laikanti Salomėja Skaržauskienė daro pačius įvairiausius sūrius – juos džiovina, kepa, išrūko, slegia saldžius su įvairiais džiovintais vaisiais. Ir visus savo sūrius vadina vienu vardu – Stipruolių sūriai. Ir ne tik todėl, kad juos valgydamas stiprybės gali įgyti. „Gyvename Stipruolių kaime, todėl ir sūriai taip vadinami“, – šypsosi moteris.

Ūkyje kasdien virte verda darbas – šviežiai pamelžtas pienas keliauja į perdirbimo cechą, kur yra separuojamas, rauginamas, gaminama grietinė, mušamas sviestas, spaudžiami įvairiausi sūriai. Ir nors S. Skaržauskienei padeda jos dukra Vilma, žentas bei anūkai, moteris sako, kad pieno produktų gamyba ūkyje – darbas nelengvas. Tačiau ne tai sunkiausia – sudėtingiau yra parduoti produkciją.

„Manau, kad reikėtų daugiau ir plačiau kalbėti apie šviežių kaimiškų produktų naudą. Mūsų produktai yra ekologiški, mes savo ganyklose nei mineralinių trąšų, nei cheminių augalų apsaugos priemonių nenaudojame, ir į sūrius jokių nereikalingų priedų nededame“, – sako S. Skaržauskienė.

Reikėjo kažkaip pragyventi

Stipruoliuose daryti sūriai pasiekia ne tik Panevėžio miestą, rajoną, bet ir sostinę, net užsienį. Žmonės juos veža ten gyvenantiems giminaičiams. Jeigu iš anksto užsako, Salomėja padaro sūrius su kmynais, džiovintais vaisiais ir pačiais įvairiausiais prieskoniais.

„Turime saldaus ir rauginto pieno, keptų, rūkytų, su uogomis – razinom, džiovintom spanguolėm, ir su paprikomis. Dar labai populiarūs sūriai su krapais ir česnakais“, – vardijo ir savo prieskonius auginanti S. Skaržauskienė. Salomėja taip pat prekiauja sviestu, saldžia grietinėle ir varške.

Spausti ir pardavinėti sūrius Salomėja pradėjo prieš dvidešimt metų. „Sūnus Raguvoje baigė mokyklą ir išvažiavo studijuoti. Pieninė pinigus mokėdavo tada, kada jai būdavo patogu, o man pinigų reikėjo čia ir dabar, juk vaikui kažką reikėjo įdėti. Prisidariau sūrių ir išvažiavau prekiauti į turgų. Tuomet neturėjau nuolatinių klientų, bet kažkaip pavykdavo užsidirbti – ir kurui, ir maistui, ir drabužiams, ir sūnui įdėti“, – pamena sūrininkė.

Anuomet moteris į turgų važiuodavo vos du kartus per savaitę, dabar reikia prie vitrinos stoti kasdien, nes prekyba labai suprastėjusi.

Sūrius gaminti išmokė mama

Salomėja užaugo Šilalės rajone, dešimties vaikų šeimoje. Mama Elena dirbo fermoje, todėl vaikai dažnai padėdavo namuose. Ir grindis išplaudavo, ir dulkes nuvalydavo, ir pietus paruošdavo.

„Mama darydavo sūrius ir aš jai padėdavau, taip ir išmokau. O kai Kaune baigiau sodininkės-daržininkės mokslus ir atitekėjau į Panevėžio rajoną, uošvienė man davė savo muštokę ir sako: turit pieno – pasidarykit ir sviesto. Taip po truputį viskas ir prasidėjo“, – pasakojo S. Skaržauskienė.

Salomėja kartais stebisi ir nesupranta dejuojančių žmonių, kad kaime labai sunku išgyventi. Žmonės skundžiasi, kad nėra darbo, kad šiais laikais neapsimoka laikyti karvių, nes pie­nas su­per­ka­mas vos ne pus­vel­čiui. Tačiau, anot ūkininkės, didžiausia bėda yra ta, kad patys žmonės bijo daug dirbti ir aplink save nekuria gerovės, nededa jokių pastangų.

„Ir man nėra lengva, bet į gyvenimą kabinuosi iš paskutiniųjų. O kas, jei ne aš pati, pasirūpins geresniu ir sotesniu rytojumi“, – teigia S. Skaržauskienė.

Inreal

Lukdas

Lietkabelis

Core

PIC

NĖRA KOMENTARŲ

Atsakyti

JP.LT už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.LT pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.