-2.1 C
Panevėžys
Pirmadienis, 28 lapkričio, 2022

Stalo etiketas: pagrindinės taisyklės

Greičiausiai ne vienas esame patyrę situacijų, kai sėdėdami prie stalo pasijutome nejaukiai. Ar dėl to, kad kažko nežinojome patys, ar kad esantis greta elgėsi nemandagiai. Atsiminkite pagrindines elgesio taisykles, o jei ketinate eiti į itin svarbų renginį, pasidomėkite plačiau, ko reikalauja stalo etiketas.

Bendros taisyklės

Jei prie stalo esate ne vienas, svarbu palaikyti kontaktą su esančiais greta ir išmanųjį telefoną ar kitus prietaisus palikti rankinėje. Valgio metu naršyti telefone arba sklaidyti žurnalą būtų nemandagu.

Kad ir kokia artima prie stalo sėdinti kompanija, reikėtų paisyti elementarių, dar nuo vaikystės kartojamų taisyklių. Ant stalo nedėkite alkūnių, į kraštą remkitės dilbiais ir jokiu būdu nesisupkite ant kėdės.

Valgykite ramiai ir neskubėdami, nečepsėkite. Šaukšteliu maišydami gėrimą, stenkitės juo neliesti puodelio šonų. Tyliai reikėtų naudoti ir kitus stalo įrankius: nei šakute, nei peiliu nebraižykite lėkštės, netraškinkite šaukštu.

Įrankiai

Kaip įprasta, kairėje rankoje reikėtų laikyti šakutę (dantukais žemyn), dešinėje – peilį. Jei ant stalo išdėlioti visi įrankiai, kuriais bus valgomi patiekalai vienas po kito, reikėtų atkreipti dėmesį į įrankių eiliškumą. Pirmajam patiekalui skirti įrankiai yra toliausiai nuo lėkštės krašto.

Tam tikru būdu po valgymo sudėti įrankiai reiškia ir tam tikrą informaciją. Jei valgyti baigėte, įrankius padėkite vertikaliai vieną greta kito. Šakutės dantukai turėtų būti nusukti žemyn, o peilio ašmenys į lėkštę. Jei ketinate patiekalą kartoti, įrankius sukryžiuokite – peilį horizontaliai lėkštės, o šakutę vertikaliai ant peilio. Darydami pertraukėlę įrankius padėkite ant lėkštės kraštų, šiek tiek pakreiptus vieną į kitą (jų koteliai turėtų remtis į stalą). Jei patiekalu esate sužavėtas, abu įrankius lėkštėje padėkite horizontaliai (koteliai turėtų būti atsukti į kairę). O jei turite virtuvei pretenzijų, lėkštėje įrankius palikite sukryžiuotus, tarp šakutės dantukų įkišę peilio ašmenis.

Virš lėkštės padėtas peilis yra skirtas sviestui ant duonos tepti. Atminkite, kad duoną reikėtų atsilaužti ranka, o sviestą tepti tik ant atsilaužto gabalėlio.

Desertams įprastai skirti specialūs įrankiai – desertiniai šaukšteliai arba šakutės. Jeigu deserto arba gėrimo indas (taurė, dubenėlis, puodelis) yra ant lėkštės, šaukštelį reikėtų palikti ne inde, bet ant lėkštės krašto.

Jei valgio metu bet kuris įrankis nukrito ant žemės, nesumąstykite jo nuvalyti ir naudoti toliau – paprašykite naujo.

Valgymas

Jei yra galimybė, nepulkite valgyti pirmas, palaukite, kol patiekalai bus patiekti visiems. Jei patiekalas per karštas, nevėsinkite jo pūsdami, tiesiog palaukite, kol atvės.

Medžiaginę stalo servetėlę (jei tokia yra) išskleiskite ir pasidėkite ant kelių, po valgio keletą kartų perlenkę padėkite kairėje lėkštės pusėje.

Valgydami patiekalą šaukštu, šį turėtumėte laikyti dešinėje rankoje, o valgyti reikėtų iš šaukšto šono, bet ne priekio. Sriubą semkite šauktu nuo savęs. Pabaigoje nesugalvokite sriubos likučių išgerti užsiversdami lėkštę tarsi puodelį – tai būtų labai nemandagu.

Taurės su kojelėmis yra laikomos visais rankos pirštais ir tik už kojelės. Jei moteris yra pasidažiusi lūpas, reikėtų būti atidžiai ir nei ant taurės, nei ant puodelio nepalikti lūpdažio žymių.

Prieš įsiberdami į patiekalą druskos, pipirų ar ant stalo siūlomų prieskonių, pirma paragaukite – ar tikrai reikia. Neragavus naudoti pagardus būtų nemandagu, ypač jei pietūs ar vakarienė vyksta svečiuose.

Atsipjovę kąsnį jį sukramtykite ir tik tuomet pjaukite kitą. Kramtydami nekalbėkite, o jei kramto kitas žmogus, jo nekalbinkite, kad viduryje valgymo netektų atsakyti.

Jei ant stalo yra bendrų valgių, nesiekite jų ranka persikreipdami ar palinkę ant viso stalo, paprašykite, kad paduotų tas, kuris yra arčiau norimo patiekalo.

Jei kuris šeimininkų ruoštas patiekalas ar gėrimas nepatiko, nutylėkite tai. Po pietų / vakarienės tiesiog padėkokite šeimininkams už priėmimą.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Dovanojimo etiketas – viskas, ką reikia žinoti planuojant kalėdines dovanas

confident-noyce

Atostogų etiketas arba ką galima pasiimti iš viešbučio kambario ir kaip neišgąsdinti kaimyno lėktuve

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau