16.7 C
Panevėžys
Penktadienis, 11 liepos, 2025

Savaitgalio vakarienė šeimai ir draugams: grilinta dorada su šviežiomis bulvytėmis ir trešnių pyragas

Autoriusjp
Fotofreepik.com

Kiekviena šeima turi patikrintų receptų, kurie gelbsti, kai laukia vakarienė su draugais, tačiau visuomet smagu išbandyti kažką naujo. Jei anksčiau grilinote mėsos kepsnius – verta paruošti žuvį ant grotelių: ji iškeps labai greitai, o skonis bus tikrai kitoks, nei gamintos keptuvėje ar orkaitėje. Taip pat vertėtų nepamiršti, kad dabar – pats trešnių pikas, tad prie pagrindinio patiekalo būtinai pasiruoškite ir gaivų desertą. 

Geriausia ant grotelių kepti visą žuvį, o bulves apvirti

Retas laikomės mitybos rekomendacijų ir žuvį valgome porą kartų per savaitę, tad ja pasigardžiuoti vertėtų bent savaitgaliais. Mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad ne taip seniai išpopuliarėjusi pusiau riebi Viduržemio jūros žuvis dorada laikoma viena iš rafinuotų žuvų. Tokią švelnaus skonio ir aromato žuvį reikėtų marinuoti kuo paprasčiau, kad aštrus marinatas neužgožtų subtilaus skonio.

„Doradai pamarinuoti tiks įprasti prieskoniai ir priedai: aliejus, druska, pipirai, citrinos sultys bei rozmarinai. Žuvį galima kepti su druska, ant grotelių bei troškinti garuose. Dorados garnyrui puikiai tinka šviežios salotos arba grilintos daržovės, prie jų galima naudoti švelnų jogurto pagrindo padažą su krapais ir šviežiais agurkais“, – rekomenduoja „Rimi“ atstovas.

Prieš dedant žuvį ant grilio jis pataria ją pusvalandžiui išimti iš šaldytuvo, nuvalyti ir nusausinti virtuviniu popieriumi. Taip ant žuvies liks mažiau skysčio ir ji neprilips prie grotelių. Be to, geriausia  kepti visą žuvį su galva ir uodega – tai bene geriausias būdas mėgautis traškia, sūria oda ir sultinga, švelnia jos mėsa.

Dabar – pirmųjų šviežių lietuviškų bulvių sezonas, tad grilintos prie žuvies jos bus puikus garnyras. V. Nadzeika sako, kad bulves su visa plona odele galima supjaustyti ilgomis plonomis juostelėmis, patepti jas aliejumi, užberti prieskonių ir dėti ant grotelių. „Juosteles ar bulvių skilteles keliolika minučių reikėtų kepti ant vidutinės kaitros, kol taps minkštos. Galima kepti ir maždaug 10 minučių apvirtas bulves: taip jas paruošite dar greičiau. Apvirę jas nusausinkite, apibarstykite mėgstamais prieskoniais, o jei įvyniosite į foliją, jau po 5–10 minučių mėgausitės skaniomis bulvėmis“, – pataria ekspertas.

Trešnės – ir desertams, ir salotoms

Atsivalgę žvilgančių tamsiai raudonų trešnių, galime pasitelkti fantaziją ir jas panaudoti patiems įvairiausiems patiekalams: keksiukų ir pyragų įdarams, desertams, vaisių salotoms – ir ne tik. Trešnės puikiai papildys bolivinės balandos salotas su riešutais ir raudonaisiais svogūnais, derės su žalialapėmis salotomis ir agurkais. Jos puikios su brandintais sūriais, taip pat paskanina padažus prie mėsos.

Pasak „Rimi Lietuva“ rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovės Dalios Čenkienės, birželio ir rugpjūčio mėnesiais – pats trešnių sezonas.

Kepta dorada su daržovėmis ir petražolių padažu

RECEPTAS

Žuviai reikės:

2 vnt. auksaspalvės dorados

30 ml alyvuogių aliejaus

1 vnt. citrinos

1 skiltelės česnako

3 vnt. čiobrelių šakelių

Garnyrui reikės:

300 g mėgstamų daržovių (pvz., ridikėlių, briuselio kopūstų)

Petražolių padažui reikės:

125 ml alyvuogių aliejaus

30 g petražolių

½ vnt. raudono svogūno

30 g kaparėlių

1 skiltelės česnako

druskos ir šviežiai grūstų pipirų – pagal skonį

Kaip gaminti:

  1. Nuplaukite doradas, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Įpjaukite žuvies odą keliose vietose.
  2. Doradas iš vidaus ir išorės įtrinkite alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais.
  3. Į žuvies vidų sudėkite griežinėliais supjaustytą citriną, česnako skiltelę ir čiobrelių šakeles.
  4. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Dėkite doradas į skardą ir kepkite 20–25 minutes, kol žuvis taps lengvai atsiskirianti nuo kaulo.
  5. Paruoškite daržoves: nuplaukite, supjaustykite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite orkaitėje arba apkepkite keptuvėje, kol suminkštės.
  6. Paruoškite petražolių padažą: smulkiai sukapokite petražoles, svogūną, kaparėlius ir česnaką. Sumaišykite su alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais.
  7. Iškeptą doradą patiekite su keptomis daržovėmis ir užpilkite petražolių padažu.

Pyragas su trešnėmis ir maskarpone

RECEPTAS

Pyragui reikės: 

400 g bemielės tešlos;

4 vnt. kiaušinių;

500 g Maskarponės sūrio;

100 g rudojo cukraus;

500 g trešnių.

Kaip gaminti: 

  1. Iš šaldiklio išimtą tešlą palaikykite keliolika minučių kambario tempereratūroje, tada iškočiokite iki kepimo formos dydžio. Įdėkite tešlą į skardą ir šakute pradurkite joje skylutes.
  2. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros ir kepkite pagrindą 15 minučių.
  3. Išplakite kiaušinius su cukrumi, sudėkite maskarponę.
  4. Norėdami patikrinti, ar užtenka saldumo, kelias uogas pamirkykite į kremą ir paragaukite.
  5. Jei kremas per saldus, įpilkite citrinos sulčių.
  6. Sūrio mišinį supilkite ant iškepto pagrindo.
  7. Perpjaukite trešnes per pusę, išimkite kauliukus ir suberkite ant kremo.

Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 170 °C. Kepkite 40-50 min.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Visi klaus, kur pirkot šį skanėstą – namuose gamintas sorbetas vos iš 3 pigių ingredientų

JP Redakcija

Uogų šventė vasariškoje lėkštėje: braškinė nostalgija ir supermaistu tituluojamos sausmedžio uogos

JP Redakcija

Uogų sezonas: kas stiprina organizmą, o kas – sukelia audrą pilve?

JP Redakcija

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau

WordPress Ads