2 C
Panevėžys
Trečiadienis, 21 balandžio, 2021

Restorane „Vasaris“ pasklido kava iš Etiopijos

Devyni puodeliai kavos per dieną? „O taip!“, – nusijuokia Eskedar Maštavičienė, pasakodama apie skrudinamą kavą Lietuvoje, kurią jau tryliktus metus laiko savo namais. Čia ji sukūrusi ir populiarina savo prekės ženklą „Eskedar Coffee“, kuris žengė pirmąjį žingsnį ir Aukštaitijos regione. Panevėžiečiams bei miesto svečiams prekybos centro „Vasaris“ lentynose pirkėjai jau gali rasti „Eskedar“ kavą tiek pupelėmis, tiek ir maltą. Eskedar džiaugėsi, kad jos kavą gerai įvertino ir pradėjo bendradarbiauti šis išskirtinis savo asortimentu prekybos centras.

„Bendravimas gurkšnojant kavą – tai gyvenimo būdas, be kurio neįsivaizduoja savo kasdienybės jos tėvynainiai“, – aiškina Eskedar. Pažintinį tradicinį Etiopijos kavos gėrimo paprotį pristatė žavioji etiopė ir čia pat pademonstravo, kaip gerai nuteikia rankomis (ne pramoniniu būdu) skrudinama kava. Restorane „Vasaris“ pasklido skrudinamų kavos pupelių aromatas.

„Eskedar, rodos, atrado itin patrauklų  būdą pasakoti apie gana spalvingos Etiopijos tradicijas bei kultūrą“, – pasakojo restorano „Vasaris“ vadovė Miglė Gruzdenė, kuriai teko neįprasta rolė šiame kavos rituale – asistuoti Eskedar, vilkint afrikietiškais aprėdais – ryškiaspalve suknelę ir galvą juosiančiu specialiu turbanu.

M. Gruzdenė.

M. Gruzdenė paminėjo, kad tiek ji pati, tiek ir svečiai nustebo išgirdę, jog kavos skrudinimo ritualą Etiopijoje vykdo jauniausia šeimoje mergaitė, kuriai jau sukakę 8–10 metų. Ceremonijos metu deginamas frankensensas–smilkalas, gaunamas iš medžio sakų arba žievelės.

Restorane vykusios ceremonijos metu susirinkusieji, klausydami Etiopijos tipinių melodijų, degustavo kavą ir su specialiu Eskedar ruošiamu sviestu, prieskoniais bei druska.

„Jei esate pasiruošę susipažinti su šalių kulinarija, kaip kultūros dalimi, pietaukite restorane „Vasaris“ kiekvieną trečiadienį. Tą dieną ruošime pietus, dedikuotus skirtingai šaliai. Skanausite įvairių šalių, neišskiriant ir Afrikos, kulinarinių subtilybių. Palinkėsiu neturėti išankstinių nuostatų būsimoms improvizacijoms. Artimiausia restorano pietų tema liepos 1-ąją – Graikija. Jei tądien pietaudami vilkėsite atitinkamą skelbiamos šalies atributą, maloniai nustebinsime staigmena“, – pristatė sezono naujovę restorano „Vasaris“ vadovė M. Gruzdenė ir kvietė sekti informaciją „Facebook“ profilyje.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.


PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kūčių stalas – į namus: dėl išaugusios paklausos Panevėžio restoranai ir kavinės stabdė užsakymus

confident-noyce

JP ir laikraštis „Tėvynė“ prisijungė prie gerumo iniciatyvos „Akcija su šypsena“: įteikė specialias dovanas

confident-noyce

Panevėžio restoranai ir kavinės prisitaiko prie karantino sąlygų: meniu sukūrė ir išrankiausiems

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau