Reidai tęsiasi: kaip maitinami Panevėžio ligoninės pacientai už 2 eurus per dieną?

Reidai tęsiasi: kaip maitinami Panevėžio ligoninės pacientai už 2 eurus per dieną?

Raimonda MIKUČIONYTĖ / Gedimino BALČIŪNO nuotr.

Respublikinės Panevėžio ligoninės virtuvėje gaminamą maistą ministerijos valdininkai įvertinto 8 balais.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga neištvėrė pamatęs, kokias nuotraukas apie maistą internete kelia šalies ligoninių pacientai ir paskelbė, jog į atsitiktinai pasirinktas gydymo įstaigas vyks ekspertai ir sieks ligoninių maisto gerinimo.

Ministro inicijuota akcija, koks maistas tiekiamas ligoniams, šiandien vyko Respublikinėje Panevėžio ligoninėje.

Kontrolieriai teigė, didelių pažeidimų neradę.

Prasčiausias maistas Utenos ligoninėje

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) pranešime spaudai rašoma, kad dėl pastaruoju metu viešojoje erdvėje padaugėjus pranešimų apie prastai atrodantį ir nekokybišką maistą, kuriuo kai kuriose šalies ligoninėse maitinami pacientai. sveikatos apsaugos ministras A. Veryga inicijavo akciją – neplanuota maisto tikrinimą šalies ligoninėse.

Jos metu SAM ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) ekspertai vyksta į šalies ligonines, kur tikrina ir vertina pacientams tiekiamą maistą ir siekia nustatyti pagrindines žmonių skundų priežastis.

Ministerijos ir VMVT komisijos nariai jau patikrino septynias šalies ligonines. Pasak SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjo Almanto Kranausko, Respublikinės Panevėžio ligoninės virtuvėje gaminamą maistą įvertintų 8 balais, o pats prasčiausias – Utenos ligoninės maistas.

Valdininkas teigė, kad šalies ligonines dar tikrins porą savaičių.

Vienam žmogui – 2 eurai

Respublikinės Panevėžio ligoninės tiekiamą maistą  SAM ir VMVT komisija tikrino per patį pietų įkarštį. Ekspertai įvertino maisto ruošimo patalpas ir pamatavo daugeliui pacientų pietums tiektus patiekalus.

Ligoninės gydytoja dietologė Virginija Vilemienė naujienų portalui JP aiškino, kad medicinos įstaigos virtuvė ruošia iki 600 porcijų patiekalų.

„Vienam ligoniui per parą maitinimui skiriama po 2 eurus. Tarp 600 porcijų ruošiamų patiekalų yra ir apie 30 ruošiamų atskirų patiekalų pagal dietas. Stengiamės sudaryti valgiaraštį taip, kad jis tiktų kiekvienam ligoniui. Nenaudojame jokių maisto pakaitalų, o visi prieskoniai – natūralus. Tai svogūnai, česnakai, nustatyta dienos druskos norma“, – teigė dietologė ir sakė, kad panevėžiečiai ligoniai nesiskundžia maistu.

Tą patį pakartojo ir ligoninės Vidaus ligų skyriaus vyriausioji slaugytoja Gražina Budrevičiūtė. Maistu džiaugėsi ir kalbinti ligoniai. Nei vienas jų naujienų portalui JP nesiskundė nei pusryčiais, nei pietumis, nei vakariene.

Dieta – profesionali

Respublikinės Panevėžio ligoninės maistą komentavo Vilniaus VMT viršininkės pavaduotoja Daiva Ruželienė.

D. Ruželienė.

„Manau, kad ligoninė maisto „egzaminą“ išlaikė. Virtuvės patalpos – puikios, nepaisant to, kad virtuvė remontuota 2003 metais. Tik turime priekaištų dėl virtuvės įrangos. Dar vis naudojami emaliuoti puodai. Jie morališkai pasenę ir jų vertėtų atsisakyti. Labai profesionalai sudaryta dieta. Matosi, kad gydytojas dietologas domisi naujovėmis ir jas diegia. Tik turime pastabų dėl tiekiamo maisto temperatūros. Kai pasiekia ligonį, jo temperatūra neatitinka reikalavimų – per maža“, – teigė D. Ruželienė ir sakė, jog rekomenduoja virtuvei įsigyti šildomus maisto pervežimo vežimėlius, kurie išsaugotų šiltą maistą, kol jis pasieks ligonius.

Maitinimas – neblogas

SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas A. Kranauskas sakė, kad tai jau patikrinta 7 šalies ligoninės virtuvė.

A. Kranauskas.

„Panevėžio ligoninės įspūdis – neblogas. Maisto racionas – visavertis, subalansuotas. Ligoniai gauna ir daržovių, ir jogurtų, ir varškės, ir mėsos. Menas yra pagaminti maistą už 2 eurus dienai keturis kartus. To kartais nebūna net privačiose ligoninėse, kur vienam žmogui skiriami net 7 eurai. Kita vertus, tai didelė ligoninė ir patys gamina. Tai padeda sutaupyti“, – aiškino A. Kranauskas ir teigė, kad turi priekaištų virtuvės indams ir maisto gabenimo įrangai, kurie neatitinka laikmečio.

Tikrina pasirinktinai

Pasiteiravus, ar ministerija tikrina tik tas ligonines, kurios pačios gamina maistą, SAM Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėjas A. Kranauskas paneigė:

„Turėčiau paneigti šį faktą. Nesirenkame tikrinti ligoninių, ar jos pačios gamina maistą, ar maistas tiekiamas. Tiktiname įvairiai ir tendencijos, kad geriausiai maitinami ligoniai tų ligoninių, kurios pačios gamina maistą, nenustatėme. Tačiau, reikia pripažinti, kad maistas geresnis tose ligoninės, kurios pačios gamina maistą, bet turime ir kitokių pavyzdžių.“

Į pastabas reaguos

Laikinas Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Remigijus Samuolis naujienų portalui JP teigė, kad į visas komisijos pastabas reaguos.

R. Samuolis.

„Kaip supratau, daugiausiai priekaištų sulaukė virtuvės indai. Atnaujinsime juos, bet tai nevyks taip greitai. Juk viskas perkama viešųjų pirkimų būdu, o tam pirkimui reikia turėti lėšų. Tokie patikrinimai – naudingi, nes, kaip matau, jie vyksta konstruktyviai. Mums, kaip socialinės paslaugos tiekėjams, visos išsakytos pastabos – naudingos“, – kalbėjo medikas ir sakė, kad neteko girdėti didelių nusiskundimų ligoninės virtuve.

Panevėžio ligoninės maistu ligoniai nesiskundžia

Šilelis

PIC

PIC

PIC

2 KOMENTARAI

Atsakyti

JP.LT už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.LT pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.