Raudonasis ir oranžinis greipfrutų karalius pomelo: originalūs receptai jūsų stalui

AutoriusJPFotoFREEPIK.COM

Belaukiant nenumaldomai artėjančios žiemos ypač būtina stiprinti imunitetą, o tam puikiai tinka citrusiniai vaisiai. Šaltuoju metų laiku parduotuvių lentynos prisipildo ne tik įprastų citrinų ar apelsinų, bet ir tiesiog stebuklingu vadinamo vaisiaus – raudonųjų ir oranžinių pomelo. Pasak Vilmos Juodkazienės, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės, geriausiomis skoninėmis savybėmis pasižyminčios pomelo rūšys – oranžiniai ir raudonieji didieji greipfrutai – valgiaraštį papildys ir taip trūkstamomis ryškiomis spalvomis.

Nors greipfrutas yra ganėtinai įprastas mūsų šalyje, ne kiekvienas žino, kad šių vaisių yra daugybė rūšių, kurios skiriasi spalva, forma ir, žinoma, skonio savybėmis.

Kuo išsiskiria raudonieji ir oranžiniai pomelo

Pirmiausia reikia paminėti, kad paprastieji ir pomelo greipfrutai yra tos pačios rūšies vaisiai, priskiriami citrusinių vaisių kategorijai. Tačiau raudonieji ir oranžiniai pomelo yra paprastųjų greipfrutų ir apelsinų hibridas, todėl pasižymi ne tik gražia raudona ar oranžine spalva, bet yra ir saldesnio skonio.

Savo forma šie vaisiai šiek tiek primena kriaušę, o jų minkštimas yra rausvas arba sodriai raudonas. Jis pasižymi saldesniu skoniu. Vitamino C gausiai turintys vaisiai itin tinka pagardinti mėsos ar žuvies patiekalus, paruošti gardžias salotas ar netikėtus desertus. Pasak „Iki“ maisto ekspertės, geriausia šiuos vaisius valgyti šviežius – kruopščiai nuvalius odeles išdalinti skiltelėmis ar pjaustyti gabalėliais ir derinti su kitais produktais.

Ne tik skonis, bet ir nauda

Europoje šie egzotiški vaisiai užkariavo milijonų žmonių širdis. Ir ne veltui: raudonieji ir oranžiniai pomelo išsiskiria puikiomis skoninėmis savybėmis. Kai kuriems žmonėms paprastieji greipfrutai gali būti per kartūs ar rūgštūs, todėl galima drąsiai rinktis raudonuosius ir oranžinius pomelo. Jie pasižymi švelnesniu, tačiau intensyviu skoniu, tvirtesne tekstūra, yra mažiau kartūs ir rūgštūs.

„Raudonuosius ir oranžinius pomelo vadinu aukso viduriuku – jie nei per saldūs, nei per rūgštus, nei per kartūs. Dėl subalansuoto šių didžiųjų greipfrutų skonio, juos galima valgyti vienus, taip pat gardinti salotas, derinti su mėsa, jūros gėrybėmis ar gaminant egzotiškus padažus“, – įsitikinusi V. Juodkazienė.

Maisto ekspertė priduria, kad pomelo dėl juose esančių skaidulų leidžia greitai pasijusti sotiems, tačiau jie visiškai neturi riebalų ir pasižymi ypač mažu kaloringumu. Būtent todėl raudonieji ir oranžiniai pomelo įtraukiami į daugybės dietų racioną.

V. Juodkazienė pateikia du originalius ir sveikuoliškus receptus su raudonaisiais ir oranžiniais pomelo, kurie praturtins jūsų kasdienybę ir nustebins turtingu skoniu:

Azija kvepiančios salotos su vištiena ir raudonaisiais ir oranžiniais pomelo

Jums reikės:

  • Pusės vidutinio dydžio raudonojo pomelo
  • Pusės vidutinio dydžio oranžinio pomelo
  • 200 g vištienos filė
  • Pusės mėlynojo svogūno
  • Žiupsnelio druskos
  • Salotų lapų
  • Šlakelio sojų padažo
  • Juodųjų pipirų
  • Sezamo sėklų

Paruošimas:

Vištieną supjaustykite mažais gabaliukais, apiberkite smulkintu česnaku, pabarstykite druska bei pipirais ir dėkite į keptuvę. Skiltelėmis supjaustykite raudonuosius ir oranžinius pomelo, sukapokite salotų lapus, susmulkinkite mėlynąjį svogūną. Sumaišykite salotų lapus su svogūnu, dėkite į lėkštę. Tuomet įdėkite vištienos gabaliukus. Ant viršaus paskirstykite greipfrutų skilteles, užpilkite šlakelį sojų padažo bei pabarstykite sezamo sėklomis ir juodaisiais pipirais.

Rytmečio bomba: raudonieji ir oranžiniai pomelo su jogurtu ir pistacijomis

Jums reikės:

  • Pusės vidutinio dydžio raudonojo pomelo
  • Pusės vidutinio dydžio oranžinio pomelo
  • Saujos smulkintų pistacijų
  • Lieso jogurto be priedų

Paruošimas:

Skiltelėmis supjaustykite pomelo, išklokite jas lėkštėje. Pomelo skilteles aptepkite medumi ir užklokite jogurtu. Papuoškite pistacijomis.


Palikti komentarą

* JP.lt už komentarų turinį neatsako. Už komentarus atsako juos paskelbę skaitytojai. JP.lt pasilieka teisę šalinti necenzūrinius, nekultūringus ir neetiškus skaitytojų komentarus, kaip ir tuos, kuriais skatinama visuomenės grupių nesantaika, šmeižiami ar įžeidinėjami žmonės, o duomenis apie tai Lietuvos Respublikos įstatymų nustatyta tvarka perduoti teisėsaugos institucijoms. JP.lt skatina komentuoti atsakingai ir gerbti kitų skaitytojų nuomonę.


PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Lietuviai pietus vis dažniau renkasi iš parduotuvės – kulinarijos gaminių pardavimai padidėjo 5,5 proc.

confident-noyce

Restorano „Déjà vu“ komanda siūlo pasirūpinti jūsų šventinio stalo vaišėmis

confident-noyce

Kodėl čiabata vadinama šlepete ir kaip gimsta duonos su serbentais receptai?

confident-noyce

Naujausi straipsniai

Šioje svetainėje naudojami slapukai (angl. cookies). Sutikdami paspauskite mygtuką „Sutinku“ arba naršykite toliau. Sutikti Skaityti daugiau